Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Yurdagül Akcansoy

Yılın son haftalarını yaşarken sizin için yeni kitaplar seçtim. Bu yıl birçok kitap okudum. Ama roman sayısını nedense hiç azaltamadığımdan yine de masamın üzerinde okunması gereken 25- 30 civarı roman var. Umarım yeni yılda daha çok kitap okuruz. Okumalarınız bol olsun… Mutlu haftalar.

 


Yeni Çıkanlar


Evrensel Haklar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde İnsan Hak(sızlık)ları
Erbay Eran

“Evrensel haklar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde İnsan Hak(sızlık)ları isimli bu kitapta “AİHS Kuralları ve Ek Protokollerdeki Kurallar ile incelenmiş ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde korunan hakların KKTC’deki ekonomik, sosyal, psikolojik ve kültürel hayata etkilerini irdelenmeden sadece korunan kurallarının hukuki amaçları üzerine çalışılmıştır. Dar kapsamlı bu çalışmada sadece hukuk kitaplarından yararlanılmıştır. Bu kitabı çalışmasında KKTC’nin yüksek mahkemesince verilen kararlardan ilgili olanlara kısmen veya birebir atıfta bulunulmuştur. Bu kararların nazarı dikkate alınmasındaki amaç, KKTC’nin yargı erkinde, insan haklarına verilen önemi de gözler önüne sermektedir.”


Özgür İkili
Alikko ile Caher’in Öyküsü
Osman Balıkçıoğlu

“Alikko ile Caher. Yıllarca Kıbrıs Türk insanının yüreğine, ruhuna, tüm duygularına seslenebilen iki Kıbrıs Köylüsü. Saf, tertemiz, kirlenmemiş kendi dünyalarında, yani Karpaz’da yaşayan, tamamen bizden olan ikili.”


Hayatın EN’leri
Dünyanın en İlginç İstatistikleri
Martin ve Simon Toseland, NTV Yayınları

Dünyaya değişik bir bakış açısı... Dünyanın dört bir yanında merak uyandıran bilgiler. Saç kesimlerimden en ünlü diktatörlere, en çok Mc Donald's restoranı olan ülkelere kadar. Dikkat çekici görselleriyle kitap okuma deneyiminin ötesine geçecek, hem bilgilenecek hem de keyifli vakit geçireceksiniz.

 

Amerika Üzerine Düşünceler
Claus Offe, Dost Kitabevi

Eski Kıta'nın ABD ile kurduğu ilişkiler, tarafların karşılıklı olarak beslediği önyargı, merak, endişe, coşku, tereddüt gibi oldukça karmaşık ve çelişik hislerin içe içe girdiği bir yumaktır çoğu kez. Frankfurt Okulu'nun ikinci kuşağına mensup en önemli düşünürler arasında gösterilen Claus Offe'nin bu kitaptaki izleği, bir tetkik gezisi için ABD'ye yolu düşen Tocqueville, karşılaştırmalı bir saha çalışması için bu ülkede bulunan Weber ve Nazi zulmünden kaçarken ABD'de on seneyi aşkın bir sürgün hayatı sürmüş Adorno üzerinden bu "netameli" ilişkinin hayli ilgi çekici bir resmini ortaya koyuyor. Kitabını yüzyıl başının genel bir değerlendirmesiyle noktalayan Offe, bu çerçevede kat edilen mesafenin boyutlarını tanımlarken, hayatiyetini tüm canlılığıyla koruyan kimi çekince ve önyargıların da varlığını anımsatıyor.


Kültür ve Gündelik Hayat
Andy Bennett, Phoenix Yayınları

Sıradanlığı, aşinalığı ve rutinliğiyle gündelik hayat uzun zaman boyunca araştırmaya değer bir konu olarak görülmedi. Ekonomik, siyasi ve toplumsal yapılar tarafından baştan sona kuşatıldığı ve belirlendiği düşünülen gündelik hayat hep ikincil ve yan bir ürün olarak sayıldı. Nitekim bu alan heterojenliği, karmaşıklığı ve dinamikliği ile tüm bu çerçevelerin her zaman dışına taşan bir özellik sergiledi. Ancak İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan kültür ve yaşam tarzı temelli yeni toplumsal hareketler, gündelik hayatın incelenmesine stratejik bir önem kazandırdı. Günümüzde giderek güncellik kazanan bu önem, Bennett'in elinizde tuttuğunuz çalışmasına da yansıyor.


Boyalı Davul
Louise Erdrich, Sistem Yayınları

Faye Travers işi gereği gittiği bir evde karşısına çıkan Amerikan Yerlilerine ait davuldan yükselen uğultuyu duyunca onun çekimine karşı koyamaz ve davulu çalar.Boyalı bir Kızılderili davuludur bu ama kendi kendini yapan,nesilden nesle kendi öyküsünü yazan,kayıp çocukları ailelerine bağlayan,bir ruhu olan sıra dışı bir nesne. Bu günden başlayıp davulun peşinden geçmişe, Ojibwe Yerlilerinin yaşamlarına sürüklenen bu hikaye tekrar bugüne dönüp gün yüzüne çıktığında, parçalar oturur. Faye'in, kızının yasını tutan bir heykeltıraşla olan ilişkisi ve küçük yaşta ölen kendi kız kardeşinin gölgesindeki yaşamıyla bu çember dansının iki ucu birbirine kavuşur.


Görülmeyen Adam
Ralph Ellison, İletişim Yayınları

Görülmeyen Adam, egemen kültürün içinde tutunmaya çalışan siyahi bir gencin hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Toplumun her katmanına girip çıkan roman kahramanının hikâyesi, Güney'in prestijli kolejlerinden Harlem'in tekinsiz sokaklarına, eşit hak ve özgürlükler için mücadele eden örgütlere uzanıyor. Toplumsal hoşgörüsüzlüğün, duyarsızlığın, aldatılmanın her türlüsüne maruz kalan genç adam, ayakta kalmak ve kimliğini korumak için her yolu deniyor. Ancak inandığı kişiler ve örgütler tarafından da yalnız bırakılınca, kendi yolunu seçiyor ve New York'un merkezinde, bir apartmanın bodrum katına sığınıyor...

Kitap Dünyası…

Ünlü yazar Orhan Kemal, doğumunun 100′üncü yılında memleketi Adana’da kitap fuarında anılacak. 


Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, Cemal Süreya Şiir Ödülleri Seçici Kurulu, 2013 yılı ödülleri üzerindeki değerlendirmesini sonuçlandırdı.
Cemal Süreya 2013 Şiir Ödülü oy çokluğu ile ”Dosya” dalında Abuzer Gürpınar’ın “Başım Kiraz” adlı yapıtına verildi.
Markus Zusak’ın Kitap Hırsızı isimi romanı sinemaya uyarlanıyor.
İkinci Dünya Savaşı dönemi, kitaplara düşkün Alman bir kız çocuğu, savaşın etkileri, evdeki sığınmacı Yahudi çocuk ve soykırım…

Bu haber toplam 1627 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 139. Sayısı

Adres Kıbrıs 139. Sayısı