Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta sizler için yeni kitaplar seçtim. Sunay Akın’ın son kitabı Geyikli Park’ı okumaya başladım. Sunay Akın’ın Çanakkale Savaşı ile ilgili bulduğu hiç bilinmeyenleri okuyorum… Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…


Yeni Çıkanlar

Gız Mustafa Goca Mustafa
Aya’nın uçan, geleceği okuyan, kahini ve esrarengiz adamı
Hasan Karaokçu, Khora Kitap

Uzun yıllar Dilekkaya’da (Aya) yaşamış, yaşadığı dönemde insan üstü güçleri ile tanınmış, Kıbrıs’ın gelmiş geçmiş en büyük kahini olarak nitelendirilen Gız Mustafa’nın gizemli yaşam öyküsü, bugün hala daha hayatta olan tanıkların ağzından, kaybolmaya yüz tutmuş  özgün Kıbrıs Türkçesi ile aktarılıyor.


Kapitalizmin Kısa Tarihi
Fernand Braudel, Say Yayınları

Yirmiden fazla dile çevrilmiş olan bu eser dünya ekonomisinin XV. ve XVIII. yüzyıllar arasındaki tarihine ilişkin 30 yıl süren bir araştırmanın bulgularını ve sonuçlarını içeriyor. XX. yüzyılın en büyük tarihçilerinden biri olan Fernand Braudel insanın nüfusundan, ne yiyip ne içtiğinden, ne giydiğinden, ne tür teknolojiler kullandığından, neyi nasıl alıp sattığından ve ne tür mekânlarda yaşadığından söz ederek size kapitalizmin tarihinin bir özetini sunuyor.


Göbekli Tepe
(Anadolu’da Keşfedilen Dünyanın İlk Mabedi)
Levent Sepici, Sınır Ötesi Yayınları

İlk olarak 1995 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müze Müdürlüğü' nün ortak çalışmalarıyla kazıya başlanmış ve hâlen de devam etmektedir.
Göbekli Tepe bizlerden çok daha ileri düzeydeki bir uygarlığın mirasıdır. Ve o miras Anadolumuz'un Urfa Kenti'nde yavaş yavaş günışığına çıkmaktadır.
Bu uygarlığın kökeni tufan öncesine aittir. Bunun en önemli kanıtı "Göbekli Tepe"de bulunan mabet kalıntılarının 12.000 yıl öncesine ait olmasıdır.

 

Türkiye Sinemasında Tarih ve Siyaset
Hilmi Maktav, Agora Kitaplığı

“Sinema eleştirmeni Hilmi Maktav bu kitabında, sinemanın Türkiye toplumunun tarihine ve siyasetine nasıl yaklaştığını, sinemanın ilk devirlerinden bugünlere kadar belli başlı filmlerini inceleyerek ele alıyor ve son zamanların "Bahoz" gibi filmlerinde upuzun bir geleneğe meydan okunmuş olmakla birlikte, sinemamızın genel eğiliminin hep iyi, güzel, yakışıklı, cesur, namuslu ve illa ki Müslüman Türk olan kahramanları öne çıkardığına işaret ediyor...”


Lodz’un Yoksulları
Steve Sem-Sandberg, Pegasus  Yayınları

Şubat 1940'ta, Polonya'nın Lodz şehrinde, Naziler ikinci en büyük Yahudi gettosunu kurdular. Gettonun kalbinde liderleri, altmış üç yaşındaki Mordechai Chaim Rumkowski bulunuyordu. Gizemli bir lider olan "Kral Chaim" diğer binlerce Yahudi bir daha görülmemek üzere kaybolurken yetişkinleri ve çocukları Alman Ordusu için çalışmaya zorladı. Rumkowski, kendi halkına ihanet eden, gözünü iktidar hırsı bürümüş bir Nazi kuklası mıydı, yoksa Almanlarla işbirliği yaparak Yahudileri kurtaran pragmatik bir lider miydi? Resmi kayıtlardan yola çıkarak yazılmış, güç, uzlaşma ve yozlaşma üzerine bir kitap.


Ve İhtilal
Altan Öymen, Doğan Kitap

Türkiye’de de iktidar ve muhalefet arasındaki öfkeli ve kavgalı yıllar devam ediyor. Öymen o yıllardaki olayları 20’li yaşlarında bir gazeteci olarak izliyor. O arada evleniyor, askere gidiyor ama gündemdeki olayları izlemeye ara vermiyor... Adnan Menderes’li, İsmet İnönü’lü, Celal Bayar’lı iç siyaset olaylarını... Şah’lı-Süreyya’lı, Faysal’lı dış olayları... Futbolda Macar Milli Takımı’nı yenişimizi... Ve Macar ihtilali, Irak ihtilali gibi dünyayı sarsan olayları... Ama tabii, kitapta anlatılanların en önemlisi, Türkiye’yi sarsan bir olay: “27 Mayıs İhtilali.”


Beyaz Toros
Faili Belli Devlet Cinayetleri

Beyaz Toros, 1970’lerden 2010’lu yıllara, Kadir Manga ve arkadaşlarının Nurhak’ta öldürülmesinden Uludere-Roboski katliamına, Cumartesi Anneleri’nin yıllara yayılan mücadelesinden Gezi Direnişi’nde hayatını polis kurşunuyla kaybeden Ethem Sarısülük’e kadar, hukukun, yasaların, adaletin hiçe sayılması sonucu “devlet eliyle” öldürülenlerin tarihinden izler süren bir kitap. Faillerin, cezasız kalacaklarını ve devlet tarafından korunacaklarını bildikleri için son derece pervasız davrandıkları nice olay sıralanıyor Beyaz Toros’ta.

-----------------------------------

Kitap Dünyası…

Amerikan edebiyatının 'en iyilerine' verilen Ulusal Kitap Ödülleri'nde James McBride'ın 'The Good Lord Bird' adlı eseri roman ödülüne değer görüldü.

1963 yılında basılan ve kapağında Clark Kent'in Devlet Başkanı John F. Kennedy olarak betimlendiği çizgi roman açık artırmada 112 bin dolara satıldı.

İspanyolca edebiyatın en prestijli ödülü sayılan Cervantes’i Meksikalı yazar Elena Poniatwoska aldı.

Bu haber toplam 1265 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 135. Sayısı

Adres Kıbrıs 135. Sayısı