Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta İstanbul Kitap Fuarı dolayısıyla Türkiye’de pek çok yeni kitap yayınlandı. Bu yüzden sizler için bu kitaplardan bir seçki hazırladım. Bir hafta boyunca Aktüel Arkeoloji dergisi okudum. Çünkü Anadolu’nun kayıp dillerini anlatıyor. Bu konu uzun süredir ilgimi çektiği için derginin neredeyse tamamını okudum. Size de öneriyorum. Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…

Yeni Çıkanlar


Ve İhtilal
Altan Öymen, Doğan kitap

Türkiye'de de iktidar ve muhalefet arasındaki öfkeli ve kavgalı yıllar devam ediyor. Öymen o yıllardaki olayları 20'li yaşlarında bir gazeteci olarak izliyor. O arada evleniyor, askere gidiyor ama gündemdeki olayları izlemeye ara vermiyor... Adnan Menderes'li, İsmet İnönü'lü, Celal Bayar'lı iç siyaset olaylarını... Şah'lı-Süreyya'lı, Faysal'lı dış olayları... Futbolda Macar Milli Takımı'nı yenişimizi... Ve Macar ihtilali, Irak ihtilali gibi dünyayı sarsan olayları... Ama tabii, kitapta anlatılanların en önemlisi, Türkiye'yi sarsan bir olay: "27 Mayıs İhtilali."


Devletler, Savaş ve Kapitalizm
Michael Mann, Tarih Vakfı Yurt Yayınları

“Tarihsel sosyoloji sahasının yaşayan duayenlerinden M. Mann'ın Devletler, Savaş ve Kapitalizm çalışması, yazarın farklı dergilerde yayınladığı bir dizi makaleden oluşmaktadır. Kariyerini Yeni-Weberci bir kavramsal çerçeveden hareketle "toplumsal iktidarın tarihi"ni yeniden ele almaya vakfetmiş olan Mann, bu çalışmasında modern devletler, savaş ve özellikle de kapitalist ekonomiler arasındaki ilişkilere odaklanmaktadır. Daha özeldeyse ulus-devletin kapsamı içinde kapitalizm, toplumsal sınıflar ve devlet arasındaki orkestrasyon ve uluslararası ilişkiler, militarizm ve sınıf yapılarındaki mutasyonlar kitabın temel hatlarını teşkil etmektedir.”


Büyük Hezimet
Balkan Harplerinde Osmanlı Ordusu
Edward J. Erickson, İş Bankası Kültür Yayınları

1912-13 Balkan Harpleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun fiili sonunu ve müstakbel Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi ve demografik yapısını belirleyen dönüm noktasını teşkil ederler. Balkan ülkelerinin kurduğu ittifakın Trakya, Makedonya ve Arnavutluk'taki Osmanlı ordularını imha etmesi neticesinde, Osmanlı Türkleri altı asırdan beri yerleştikleri Balkan topraklarını kaybettiler. Balkan Müslümanları, kendilerine uygulanan planlı veyahut anlık vahşet neticesi atalarının topraklarından sonsuza kadar çıkıp gitmek, muhacir olmak zorunda kaldılar. Balkan Harpleri'nin acı meyveleri, Osmanlı siyasetindeki son çok kültürlülük ve bir arada yaşama istencini de kırarak, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında doruğuna ulaşacak muazzam bir toplumsal trajedinin de temelini attı. Hülasa, nereden bakılırsa bakılsın, 1912-13'ün olayları, dolaylı ve dolaysız etkileriyle, modern Balkan, Türk ve hatta bir ölçüde Ortadoğu halklarının kimliklerini tayin edici surette belirledi.

Kağıttan kentler
John Green, Pegasus Yayınları

Genç kızla sabaha kadar ortalığı karıştırdıktan sonra okula giden Quentin, her zaman bilinmezlerle dolu olan Margo'nun artık tam bir gizeme dönüştüğünü keşfedecektir. Fakat kısa süre sonra ipuçları olduğunu ve bunların kendisi için bırakıldığını fark eder. Birbirinden bağımsızmış gibi görünen ipuçlarının peşinde inatla ilerlemesine rağmen Quentin, Margo'ya ne kadar yaklaşırsa, tanıdığını sandığı kızdan o kadar uzaklaştığını görecektir...


Geyikli Park
Sunay Akın, İş Bankası Kültür Yayınları

“Falih Rıfkı Atay'ın Ateş ve Güneş adlı kitabında, bir subayın kendisine yönelttiği şu eleştiriyle Çanakkale direnişine hak ettiği değeri vermeyişimizin çok eskilere dayandığını görebiliriz:
"Siz gençler ne tembelsiniz? Hiçbir şey yazmıyorsunuz. Çanakkale'ye bir torpido şair ve ressam gitti. Daha bir kitap bile görmedik! … Ve Sunay Akın, Çanakkale'den bindiği gemisiyle, dünyanın gizli kalmış pek çok kıyısına uğrayarak sürdürür yolculuğunu. Hiç anlatılmamış öyküler fısıldar kulağımıza, Geyikli Park subaya geç kalmış bir özürdür adeta.” 


Uzun Bir Yolculuğun Bittiği Yer
Hüsnü Arkan , Kırmızı Kedi Yayınları

Bazen sislere gömülen, bazen de tipiyle uğuldayan ova, Palandöken'in devasa hayaleti, ağırlaşan toprak, ağaran tepeler, ağaran düzlükler, hastaların iniltisi, Nizamettin'in oradan oraya koşuşturan silueti, hayvanlarla peksimetlerini paylaşanlar, henüz ölmüş, amele mangalarının gömmesi için şosenin kıyısına bırakılmış, çarığı, kaputu yağmalanmış, ağızları, gözleri açık kalmış erler; atıştıran kar, tipiye dönen kar, kağnıların ezgisi, moraran ayaklar, bacaklar, günden güne yakınlaşan gökyüzü, beyaz, beyaz, beyaz…


Gökyüzünde Yıldızlar Parladıkça
Kristin Harmel, Martı Kitabevi


Küçük, sevimli pastanesinde dünyanın en leziz turtalarını satarak insanları mutlu eden Hope, güçlü görüntüsünün ardında kırılgan kalbi olan yalnız bir kadındır. Kızı ve büyükannesiyle çevrili küçük dünyası, bir gün kendisinden istenen son bir dilekle tamamen değişir.
Ona verilen bir isim listesiyle Amerika'dan büyülü şehir Paris'e doğru yolculuğa çıkan Hope, bu sayede büyükannesinin Nazi kamplarında yitirdiği geçmişinin izlerinde duygu yüklü bir gezintiye başlar. Anılarında kaybolmuş yüzleri tekrar görebilmek umuduyla hayata sımsıkı sarılan bu güçlü kadının başından geçenleri okumak, insanı mucizelerin yaşamın büyülü parçaları olduğuna inandırıyor.

Kitap Dünyası…

NTV Yayınları etiketiyle basılan "Bir Psikiyatristin Gizli Defteri" adlı kitabın yazarları İstanbul’a geldi. Şimdiye kadar 20'den fazla baskısı yapılan kitabın yazarları Gary Small ve Gigi Vorgan, NTV Yayınları’nın davetlisi olarak İstanbul Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluştu.

Casusluk romanlarıyla ünlü Fransız yazar Gerard de Villiers 83 yaşında Paris'te yaşamını yitirdi.

Erendiz Atasü, yeni romanı “Dün ve Ferda” ile Can Yayınları’nda. Bir kadın kahramanın geçmiş ve bugünle hesaplaşmasını konu eden bir  roman.

Bu haber toplam 1310 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 132. Sayısı

Adres Kıbrıs 132. Sayısı