Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta sizler için yeni kitaplar seçerken ben de Sinan Akyüz’ün Şahika ve Feraye kitabını ve Zülfü Livaneli’nin Engereğin Gözü Kitabını okudum.
Işık Kitabevi’nin düzenlediği kitap fuarı 26 Ağustos tarihinde başlıyor. Böylece kitabın ve söyleşilerin bol olduğu akşamlar bizleri bekliyor…
Mutlu Haftalar…

***

Yeni Çıkanlar


4000 Yıllık Tarihi Aldatmacalar
Gerald Messadie, Pegasus Yayınları

“Demokrasiyi yunanlar mı icat etti?
Marko Polo büyük bir gezgin mi?
Hangi devlet adamları hastalıklarını dünyadan gizledi? Amerika'yı Kristof Kolomb mu keşfetti?
Napolyon'un mezarı nerede?
Atom bombası Almanların mı?
11Eylül saldırıları arkasındaki gerçek nedir?
Bu gerçekler uzun süredir biliniyordu. Buna rağmen, kültür ve eğitimin yüzyıllardır dayattığı ve müşterek mirasın tamamlayıcı parçası olarak kutsalmışçasına varlığını sürdüren efsanelere hâlâ mahkûmuz. Tarihi gerçekler yeterince çekici değil mi?”


Resmi İdeoloji Sahnede
Esra Dicle Başbuğ, İletişim Yayınevi

Resmî İdeoloji Sahnede, Kemalizmin modern ulus-devlet inşa sürecinde yürüttüğü milliyetçi-medeniyetçi politikaları ve bunların temel vurguları olan eğitim, köycülük, kalkınma, "şanlı tarih"ten çıkarılacak dersler, çeşitli kılıklara bürünmüş iç ve dış "düşmanlar", Osmanlı'dan devralınan mirasın kötülüğü, lider kültü, orduya güven, Cumhuriyet için fedakârlık gibi konuları içeren oyunların eklemlendiği ve ürettiği söyleme yakından
bakıyor. Tiyatronun gerek kendi içeriğinin şekillenmesinde gerek insanları şekillendirmesinde resmî ideolojinin yerini ortaya koyuyor.


Pislik
David Vann, Can Yayınları

Pislik'te, pek çok insanın toz kondurmadığı, hatta kutsal saydığı aile kurumunun, işlevini yitirmiş bir örneğiyle karşı karşıyayız. Normal bir hayata sahip olmaya çalışan bir gencin, ailesindeki şiddet ve sevgisizlik sarmalında adım adım insanlıktan çıkmasına tanık oluyoruz. İlk sayfalardan itibaren kendini hissettiren kara mizah, yavaş yavaş yerini psikolojik dehşete bırakıyor. Yazarın ustalıklı dili sayesinde, genç Galen'ın çektiği acıları iliklerimizde hissediyor, geçirdiği dönüşümde ona eşlik ediyoruz.


Çıplak ve Yalnız
Hamdi Koç, Doğan Kitap

“Küçük ve yalnız olduğunu sanan bir kahramanın "büyük ve kanlı" bir geçmişe yaptığı yolculuk...
  Amcam ölünce ilk bana haber verdiler. İnanmadım. Olmaz öyle şey, dedim. Oldu valla, dediler, amcan öldü. Ya tabii ki ölmüştür, ayrı konu, ama ilk bana haber verdiğinize inanmıyorum, dedim. İnan, dediler, ilk sana haber verdik. Sustum ve benimle konuşan nefesin arkasındaki boşluğu dinledim. Yalan olsa bir hışırtısı, bir kıpırtısı, bir şeysi mutlaka duyulurdu. Doğru söylüyorlardı. Cidden amcam ölmüştü ve ilk bana haber veriyorlardı. Çok duygulandım. Hayatımda ilk kez bir konuda ilk akla gelen isim oluyordum. “


Satranç
Stefan Zweig, Panama Yayıncılık

Mirko Czentovic, on iki yaşında yetim kalınca iyiliksever bir rahibin himayesine girmiştir. Zekâsından şüphe duyulan ve önemsenmeyen bu çocuğun, tesadüf eseri bir satranç dehası olduğu ortaya çıkar.
Ve Mirko yıllar sonra dünya satranç şampiyonu olarak karşımızdadır.


Mavi
Bir Rengin Tarihi
Michel, Pastoureau, Can Yayınları

Antik Roma'da barbarların, yabancıların rengidir, Antikçağ'da renk bile sayılmaz, Antik Yunan'da hiçbir metinde adı geçmez, öyle ki bazı filologlar Yunanlıların maviyi göremediklerini bile düşünürler, Ortaçağ'da Katolikler adını bile anmazlar... Sonra birden her şey değişir. Mavinin Avrupa toplumlarındaki tarihi inanılmaz bir yön değiştirmeyle yazılmıştır: Başka deyişle, yerden göğe yükselir adeta.


Sürüngen
Tania Carver, Doğan Kitap

Suzanne Perry kâbus görüyor, ama her şey o kadar gerçek ki… Sabah uyandığında gün ışığını görmek onu çok rahatlatıyor. Yatak odasında yalnız değil; biri var ve hiçbir yerini oynatamıyor. Gördüklerinin sadece bir kâbus olduğuna inanmak istiyor. Sonra perdeleri açıyor ve cama yapıştırılmış bir fotoğraf görüyor. Bu kendi fotoğrafı. Uyurken çekilmiş. Fotoğrafın altındaki sözler tüyler ürpertici: Seni hala izliyorum.

***

Kitap Dünyası…

Işık Kitabevi 26. Kitap Fuarı 26 Ağustos - 6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Kitap Fuarı’nın bu yılki ana teması “ADALET”olacak.

Orhan Pamuk’un 2014’te Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkacak “Kafamda Bir Tuhaflık” adlı romanından kendi seçtiği bu bölümde kahramanı Mevlut Karataş’ın ortaokul yılları yazarın,“Ben Bir Ağacım” kitabında da yer alıyor.


Ünlü şair Ahmed Arif’in Hasretinden Prangalar Eskittim kitabındaki şiirlerin önemli bir bölümünün, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz ünlü yazar Leylâ Erbil’e yazıldığı ortaya çıktı

Sekiz yıldır Türkiye Yazarlar Sendikası ve Muğla Ören Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü bu kez Turgay Fişekçi’nin oldu.

Şair Can Yücel, ölümünün 14. yıldönümünde, bugün Kuzguncuk’ta anılıyor.
Türkiye Yazarlar Sendikası, Kuzguncuklular Derneği ve Can Yücel Dostları tarafından ortaklaşa düzenlenen “Elbet bir çapulculuğu var akşamüstü saat beşte” adlı anma toplantısı, Kuzguncuk Çınaraltı Parkı’nda gerçekleştirildi.

Bu haber toplam 1196 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 121. Sayısı

Adres Kıbrıs 121. Sayısı