Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-


Yurdagül Akcansoy

  Bu hafta sizlere Kıbrıs Macerası isminde Galeri Kültür Yayınları tarafından yayımlanan kitabı tanıtıyorum. Kitap, Kıbrıs Tarihi açısından değerli bir kaynak. Okumanızı öneriyorum. Mutlu haftalar…

Haftanın Kitabı


Kıbrıs Macerası
Marie-Louise Winbladh, Galeri Kültür Yayınları

Galeri Kültür Yayınları tarafından yayımlanan Kıbrıs Macerası kitabı Kıbrıs Tarihi için değerli bir kaynak. Kitap 1927'de Kıbrıs'ta kazılara başlayan İsveç Kıbrıs Keşif Heyeti anısına yayımlanmış. Kitabın amacı olarak giriş kısmında şunlar yazılı:"Asıl amaç, genç İsveçli arkeologların birçok Kıbrıslı dost ve işçinin yardımıyla gerçekleştirdiği bilimsel zor kazı çalışmalarının arka planında yaşanan gündelik hayata dair bazı ipuçları vermektedir."
   Galeri Kültür Yayınları bu kitabı ile de Kıbrıs'ın tarihine ışık tutuyor. Kitabın içerisinde yer alan zengin görsel malzeme, yazılar, o dönemin yaşamına dair de bilgiler veriyor. Kitapta üç dilin Türkçe, İngilizce ve Rumca birarada kullanılması da kitaba ayrı bir değer katıyor.
   Kitabın başında İsveç Kıbrıs Keşif Heyeti hakkında bilgiler veriliyor. Bu heyet 1927-1931 yılları arasında Kıbrıs'ta bulunan ve önemli arkeolojik çalışmalar yapan bir kuruluştu. Bu heyet ile ilgili fotoğraflar, bilgiler de kitap içerisinde yer alıyor. Kitaptakazıların nasıl yürütüldüğüne dair bilgiler veriliyor. Her kazıdan sonra bulntuların Lefkoşa' ya  İsveç Enstitüsü'ne nakledildiği ve buluntuların burada temizlenip restore edildiği belirtiliyordu.
  Kitapta İsveç konsolosu, İsveç veliaht prensi hakkında bilgiler yer alıyor.
    Kitabın ilgi çekici yanlarından biri de Kıbrıs' dair fotoğraflar ve bilgiler... Lefkoşa' da kar yağışı, Lefkoşa çarşısı, Mağusa'nın o dönema ait genel fotoğrafı, Mağusa Limanı, Girne' den fotoğraflar kitapta yer alıyor. Köy fotoğrafları, buğday öğütme, çift sürme, muhallebi satıcısı, Kıbrıslı aileler, kadınlar, kahvehaneler... Soli kazıları, Milia kazıları, Karpaz kazıları ve bir çok kazı yerini fotoğrafları, bilgileri ile birlikte yer alıyor.
  Kıbrıs' ta kazılara, yaşama, sosyal yapıya ilişkin o döneme ait pek çok fotoğraf ve bilgiye kitapla erişiyoruz. Tavsiye ediyorum, okuyun, fotoğraflarını inceleyin...

***

Yeni Çıkanlar


Hüzün Adasında Bir Köy
Deniz Kavukçuoğlu, Can Yayınları

Gökçeada'nın tarihi, adanın yerli Rumlarının yaşadığı sıkıntılar, devletin uyguladığı baskı politikaları, Rumlara ait arazilerin istimlak edilmesi, ailelerin dağılması, malların yağmalanması, bir zamanlar köylüler için bir cennet olan, onların ana vatanı olan adanın zamanla bir hüzün adasına dönüşmesi...
Kavukçuoğlu, giriştiği bu sivil tarih çalışmasında adalı ailelerin ve bireylerin öykülerini anlatırken, gerçek vatanın insanın doğup büyüdüğü yer olduğuna da vurgu yapmış oluyor. Gökçeada'nın gelenekleri, komşuluk ilişkileri, yemekleri, bayramları ve ilginç kişilikleri kitaba renk katıyor.


Bilginin Toplumsal Tarihi 2
Peter Burke, Tarih Vakfı Yurt Yayınları

Bilgi tarihi ve bilgiyi üretmenin yöntemlerine dair çağlar boyunca epeyce kafa yorulduğu biliniyor. Fakat yüzlerce yıllık deneyim ve tartışma sonunda ulaşılmış olan sonuçların, günümüzde bilgi toplumu diye adlandırılan süreçte, kabaca son yirmi yıldır çatladığı ve değiştiği izleniyor. Çok açıktır ki, bilgi derleme, tasnif, depolama, araştırma, bilgiye ulaşım ve sunma hakkındaki öğrendiklerimiz dijital teknolojiye bağlı olarak artık neredeyse kullanımdan düştü sayılır. Bilgiye erişim konusunda insanın ihatasını zorlayan hız konusunda ise, ansiklopedi çağının başındakinden daha derin bir kırılma süreci yaşanıyor. Üstelik günümüzde yaşanan değişimin sonuçlarını görebilmek için ansiklopedi çağındaki kadar uzun süre beklemek de gerekmiyor. Diğer taraftan bilgi teknolojisindeki akıl almaz buluşlar ve bunun avuç içine sığabilen aletlere uygulanması nedeniyle, bilgiye ulaşma ve bilgi üretimi konusundaki kabul edilmiş çalışma metodları, köklü bir şekilde çok başka bir kalıba dökülüyor.


Gece Yarısında Aydınlık
Erica Wallach, Ayrıntı Yayınları

Noel Field, Amerikan kökenli bir komünisttir. İspanya İç Savaşı'nda, Cumhuriyetçi savaş mağdurlarına yardımcı olur; oradayken karısı Herta Field'le birlikte Erica adında on yedi yaşında bir kızı evlat edinir; II. Dünya Savaşı'nda ise bu defa, Nazi rejiminin kurbanlarına yardımcı olur; aynı zamanda Komintern'in açığa çıkmamış görevlilerinden biridir. Noel Field, savaştan sonra Doğu Avrupa'da kurulan "Halk Demokrasisi" rejimlerinin ileri gelenleriyle yakın ilişkiler kurar. Macar Komünist Partisi'ne üye olur. Ancak Çekoslovakya'da bir üniversitede görev almak üzere gittiği Prag'da, 1949 yılında ortadan kaybolur. Çekoslovak Komünist Partisi'nin yöneticileriyle bu durumu görüşmek üzere Prag'a giden Herta Field da ortadan kaybolur.

 

Dünyadaki İsyanların Anlamı
Slavoj Zizek, Agora Kitaplığı

“Slavoj Zizek'in, London Review of Books ve Guardian'da çıkan, 2010-2011 yılında dünyanın çeşitli ülkelerinde görülen isyan hareketlerini irdeleyen yazılarından oluşan bu kitap, yazarın Türkiye ve Yunanistan'a özel bir ağırlık veren değerlendirmeleriyle de ayrıca önemlidir. Zizek'in Türkiye'deki Gezi Direnişi'nden sonra kaleme aldığı yazının başlığının "Cennet Tıkandı" olması da bu görüşleri paralelindedir.”


Flores Geceleri
Cesar Aira, Can Yayınları

Semtin bu kısmındaki sokaklar oldukça karanlıktı. Sıklıkla bozulan cıvalı ampuller pembemsi bir parıltıdan öte ışık yaymıyorlardı. Bozulmasalar da ağaçların yaprakları üstlerini peçe gibi örttüğünden çukurlarla dolu çatlak kaldırımlara ürkütücü gölgeler düşürüyorlardı. Rosa ile Aldo kaldırımlardaki bu bozuklukları çoktan ezberlemişlerdi, zaten kol kola girip sıklıkla duraksayarak yürüdükleri için yaşıtlarının hayatını karartan düşüşlerden korunuyorlardı. Sokakların her gece biraz daha karanlığa gömüldüğünü fark ediyor ve bunun sebebini merak ediyorlardı.


İmperium
Bir Küçük İmparatorluk
Christian Kracht, Ayrıntı Yayınları

“Christian Kracht'ın Almanya'da oldukça dikkate değer bulunan dördüncü romanı, gerçek bir figürden yola çıkarak anlatılan bir Alman Güney Denizi masalı. Yazar 20. Yüzyılın başlarında Alman toplumuna ters düşerek ülkeden ayrılan vejetaryen ve maceraperest August Engelhardt'ın Alman Güney Denizi sömürgelerindeki hikâyesini kâh komik, kâh ironik ama aynı zamanda bazen hüzünlü, bazen de yeniçağa yönelik eleştirel imalarda bulunan bir üslupla anlatıyor. August Engelhardt aslında yalnızca kendisini değil tüm insanlığı kurtaracak olan bir ütopyanın peşinde: Moderniteye ve tarihçilerin daha sonra sıra numarası vereceği savaşlara hazırlanan yok edici Avrupa medeniyetinden çok uzaklarda küçük bir imparatorluk, kendi hindistancevizi imparatorluğunu kurmak istiyor.”

***
Kitap Dünyası…

Notos’un Ağustos-Eylül, 41. sayısının kapak konusu Taksim-Gezi Direnişi başlığını taşıyor.

Ünlü arama motoru Google, Hollanda’da e-kitap satışlarına başladığını açıkladı.

Bu haber toplam 1221 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 118. Sayısı

Adres Kıbrıs 118. Sayısı