Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta ülkemizden yeni kitaplar okurla buluştu. Galeri Kültür ada tarihine ışık tutan Kıbrıs Macerası isimli kitabı yayımladı. Işık Kitabevi’nden ise Nezire Gürkan’ın Hayata İzler kitabının ikincisi yayımlandı. Sıcak havalarda okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…

Yeni Çıkanlar


Kıbrıs Macerası
1927-1931
Marie-Louise Winbladh, Galeri Kültür Yayınları

Galeri Kültür Yayınları adamızın tarihini yine biz okurlara sunuyor. Kıbrıs Macerası isimli kitap 1927 yılında Kıbrıs’taki öncü kazılara başlamış olan İsveç Kıbrıs Keşif Heyeti anısına yayınlanmıştır.
“Asıl amaç, genç İsveçli arkeologların bir çok Kıbrıslı dost ve işçinin yardımıyla gerçekleştirdiği bilimsel zor kazı çalışmalarının arka planında yaşanan gündelik hayata dair bazı ipuçları vermektedir. Stockholm, Medelhavsmuseet’teki Kıbrıs Koleksiyonları arşivine ait olan fotoğraflar, İsveç Kıbrıs Keşif Heyeti’nin Stockholm’e dönüşünü izleyen yıllardan kalanlarla birlikte, 1927-1936 döneminin eski cam negatiflerinin kopyalarıdır. Fotoğrafların çoğu önceden yayımlanmamış ya da sergilenmemiştir.”
Kitap Kıbrıs’ın tarihine ışık tutan bir çalışma ve kitapta yer alan fotoğraflarda gerçekten önemli fotoğraflar. Bunun yanında kitapta üç dil bir arada kullanılıyor. Türkçe, İngilizce ve Rumca…

 


Hayata İzler -2
Söyleşiler
Nezire Gürkan, Işık Kitabevi

Nezire Gürkan Hayata İzler kitabının ikincisini yayımladı. Bu kitapta da birbirinden ilginç hayatlar, söyleşiler yer alıyor. Kitabın ikinci cildinde yer alan söyleşiler yine bizi, Kıbrıs’ı adada yaşamı anlatıyor.


Yeşil Ada’nın Çocukları
Havva Tekin, Elma Çocuk Yayınları

“Yeşil Ada'nın Çocukları romanı, bir dönemin fotoğrafı  gibi. 1974-1975 yılları arasında Kıbrıs'ta yaşananları belgesel tadında anlatıyor. Romanda barışa duyulan özlemi, savaşın acımasızlığını ve insanların duygu dünyasını sarsan yüzünü iki çocuğun yüreği ve gözleriyle izliyoruz.
  Cengiz ve Yorgo, Kıbrıs'ta yaşayan iki sıkı dosttur. Okulları, yaşadıkları yerler ayrı olsa da mağaralarda dolaşırken, köpekleri Korsan'la eğlenirken, aile ilişkilerinden bahsederken, anlatılan geçmişi dinlerken hissettikleri aynıdır. Gün gelir savaş, aralarına bir sınır çizmeye kalkışır. Ancak olayların getirdiğinin aksine, bazen bir çizginin sınır koyamadığı şeyler olur. Dostluk, iyilik, barış ve umut gibi. Sahi, insanlar niye sınır çizer ki?”


Mart
Alper Atalan, İletişim Yayınları

“Metropolde zaman, endişeli modernler, vesveseler, korkular, eski defterler, kıpır kıpır takıntılar. Dalakşehir, botoks, "Müezzinin sesi hicaz davudi mi?", "Eskiden buralar dutluk muydu?", peçeteye yazılamayan Mihriban, kırmızı akan dijital kat numaraları, gevezeler, mobilyacı Balzac, kaosu görünce kıkırdayan zekâlar, tek tesellisi pişmanlık olan mağluplar...
Alper Atalan, açılmayan kapıları, marketleri, bankaları, patinaj yapan arabaları, hiç susmayan muhabbetçileri anlatıyor. Koşa koşa. Nefes nefese. “


Annedili
Emine Sevgi Özdamar, İletişim Yayınları

"Yazılar bile gözüme iyi öğrendiğim yabancı bir yazı gibi görünüyordu. İşte bir gazete kupürü: 'İşçiler kendi kanlarını döktüler.' Grev yapmak yasaktı, işçiler parmaklarını kesip gömleklerini kan damlalarının altına serdiler, yedikleri kuru ekmeği kanlı gömleğe sarıp Türk ordusuna gönderdiler; sanki bu haberi bir büvetin önünde asılı duran birçok gazetede görmüşüm gibi hatırlıyorum, hani yanından geçerken görürsün, şipşak fotoğrafını çekersin, sonra unutur gidersin, aynen öyle işte."


Dilin Tarihi
Steven Roger Fischer, İş Bankası Kültür Yayınları

  Doğada görülen en büyüleyici yeteneğin, sıradan ve benzersiz bir becerinin, yani dilin hikâyesini anlatan Dilin Tarihi, bilinen ya da gün yüzüne çıkarılan insan dillerindeki değişikliklerin formel ve teknik anlatımıyla yetinen geleneksel dilbilim tarihi eserlerinden çok farklı bir kitap.
  Eserde sırasıyla bütün hayvanların dillerinden primat dillerine, genel olarak Homo Sapiens'lerin dilinden insan dillerinin büyük ailelerine, özgül dil ailelerinden yeni küresel toplumun dil kullanımına, internetle birlikte değişen iletişim teknolojisinin dil üzerindeki etkisine ve günümüzde "dünya dili" konumuna giderek yaklaşan İngilizcenin muhtemel geleceğine kadar geniş bir konu yelpazesi üzerinde duruluyor.

Kitap Dünyası…

     NTV Yayınları 'çizgibilim' serisinin son kitabı 'Stephen Hawking Evrenin Başlangıcını Anlamak İçin' isimli kitap yayınladı.

Ünlü edebiyatçı, yazar Pınar Kür, kütüphanesindeki yaklaşık 3 bin kitabı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesine bağışladı.

Harry Potter serisinin dünyaca ünlü yazarı J.K. Rowling'in, takma isim kullanarak yeni bir roman yazdığı ortaya çıktı. Rowling'in gizli kitabını İngiliz basını açığa çıkardı.

Bu haber toplam 1862 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 116. Sayısı

Adres Kıbrıs 116. Sayısı