Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy


Bu hafta biz öğretmenler için de tatil başlamış oldu. Tatilde en çok biriken kitaplarımı okumak istiyorum. Bu yüzden daha az televizyon izleyeceğim ve daha az bilgisayar kullanacağım. Gençlere de özellikle tatilde kitap okumalarını tavsiye ediyorum…
Okuma vaktidir… Mutlu haftalar…


YENİ ÇIKANLAR


Etrüskler
Jean-Paul Thuillier, Yapı Kredi Yayınları

MÖ 264’te Volsinii Roma ordusunun saldırısı karşısında yenik düştü. Volsinii yıkılıp giden bir çok Toscana şehrinden biri değildi sadece, Etruria’nın dinsel ve siyasal merkeziydi. İtalyan topraklarında Tiber ve Arno arasında, Apenninler ile Tiren Denizi arasında doğmuş ilk uygarlık olan Etrüskler M.Ö VII. ve VI. Yüzyılda en parlak dönemini yaşadı.


Utanç
Salman Rushdie, Can Yayınları

“Utanç, politik bir roman. İktidar çılgınlığına kapılan politikacılar, olgunlaşmamış gördükleri toplumun vasiliğine kendilerini atayan hırslı dini bütün generaller, tepkisiz kalabalıklar, elbirliği ile demokrasisi delik deşik edilen ülke… Müthiş bir ironi ve derin bir hüzünle anlatıyor. Rushdie bu ülkeyi politik romanların sıklıkla başvurduğu basmakalıp çözümlere rağbet etmeyen zengin karakterlerle dolu bir alegori yaratıyor.”


Malafrena
Ursula K. Le Guin, Metis Yayınları

Malafrena, hayali ülke Orsinya’da geçiyor. Mekan hayali olmasına rağmen anlatılan ortam ve konular gayet gerçekçi. Sansürün insanları susturduğu, kısıtlamaların her türlü muhalefeti engellediği, iktidarın katı ve kati bir hal aldığı bir ülke. Malafrena vadisinde ailesi ile birlikte yaşayan başkahraman İtale Sorde, işte tam bu koşullarla mücadele etmek üzere güvenli aile toprağını terk edip siyasi çalkantıların sürdüğü başkente gidiyor. Amacı devrimci idealleri doğrultusunda toplumun özgürleşmesine katkıda bulunmak ama tüm iyi niyetine rağmen bunun hiç de kolay olmadığını öğreniyor.


Atlantis Efsanesi
Rene Treuil, İş Bankası Kültür Yayınları

  “Atlantis efsanesi her zaman kaybolmuş parlak bir medeniyetin yeryüzünde konumlandırılmasıyla ilişkilendirildi. Bu, yalnızca uzak bir geçmişte sular altında kalmış bir adanın değil, yitip gitmiş olağanüstü bir dünyanın, ideal bir mekân ve toplumun da arayışıydı. Atlantis cennete dönüş özleminin nesnesi olup çıktı. Sulara gömülmüş büyük bir medeniyet imgesi, Batı'nın muhayyilesinde adeta demir attı. Batı, bir ütopyadan hayalet adaya, bir çöküş imgesine uzanan, son derece zengin ve çelişkili simgeleri Atlantis'e atfetmekten hiç vazgeçmedi.”


Labirentin Tarihi
Jacques Attali, Okuyan Us Yayın

Neden iki bin yıldır her yerde labirentlere rastlanıyor?
İşte bütün uygarlıkların, bütün dinlerin, bütün ritüellerin en iyi
saklanan sırlarından biri? Bununla birlikte, bu gizi çözecek olan kişi, hayatın en temel yolculuklarının, öncelikle de öte dünyaya yapılan yolculuğun anahtarlarından birini keşfedecek.
Bu kitapta, bu gize ulaşabilmek için tıpkı bir labirentteki gibi geniş bir sahaya giriyor ve orada Minotauros'la, internetle, Chartres Katedrali'yle, Kabala'yla, kaz oyunuyla, Versailles Bahçeleri'yle, Avustralya aborijinleriyle, koreografiyle, cazla, futbolla, birkaç düğümle, psikanalizle, dünya ekonomisi ve Venedik kanallarındaki görsel imgelerle ya da bilişimin yollarıyla karşılaşılıyoruz.
Jacques Attali, her şeyin labirente dönüştüğü bir dünyada yaşayabilmek için gerekli olan eski öğretileri ve unutulmuş bilgileri gün ışığına çıkarıyor. Kendini kaybetmenin, kendini bulmanın tek yolu olduğu bir dünyada...


Kusursuz Kadının Peşinde
Vamık D. Volkan, J. Christopher Fowler, Okuyan Us Yayın

“Kusursuz Kadının Peşinde, dünyaca ünlü psikiyatr Vamık Volkan'ın analiz öykülerinden biri. Bu kez terapi koltuğunda, yaşamı boyunca "ideal" kadını aramış 57 yaşındaki başarılı işadamı Hamilton var. Vamık Volkan, kitapta Hamilton adıyla andığı analizanıyla, 5 yıldan uzun süren analiz öyküsünün tümünü detaylarıyla anlatıyor.
Kusursuz Kadının Peşinde, daha önce okurlarla buluşmuştu. Genişletilmiş bu basımı diğerlerinden ayıran, meslektaşı J. C. Fowler'ın Vamık Volkan'la yaptığı, öykü boyunca süren ve analize ışık tutan söyleşisi.”


Lezzet Durakları
Mehmet Yaşin, Doğan Kitap

Mehmet Yaşin altı yıldan beri “Lezzet Durakları”nın peşinde koşuyor... Keşfedilen durak sayısı her geçen gün biraz daha artıyor.
Elinizdeki Lezzet Durakları’nda önceki baskılardan daha çok adres bulacaksınız… Bu adresler sadece büyük kentlerle sınırlı değil. Yol üstündeki köylerdeki ve ilçelerdeki lezzet noktaları da bu son baskıda yer alıyor.


KİTAP DÜNYASI…

30. Aydın Doğan Karikatür Yarışması'nı bu yıl Polonyalı sanatçı Krzysztof Grzondziel kazandı.
'What Dreams May Come' ve 'I Am Legend' gibi kitapların dünyaca ünlü yazarı Richard Matheson, 87 yaşında hayata veda etti.

Son yılların en popüler roman serilerinden 'Buz ve Ateşin Şarkısı'nın (A Song of Fire and Ice) yazarı George R.R. Martin'in yeni kitabı ‘Winds of Winter’ı daha hızlı yazması için hayranları internette para toplama kampanyası başlattı.

Varlık Dergisi bu yıl 80. Yaşını kutluyor.

Doğuş Yayın Grubu bünyesinde çıkarılan NTV Tarih dergisi, Gezi Parkı ile ilgili Temmuz sayısı nedeniyle çıkan krizin ardından yönetim tarafından kapatıldı.

Bu haber toplam 960 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 114. Sayısı

Adres Kıbrıs 114. Sayısı