Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Yurdagül Akcansoy

Bu günlerde unutmak ve bellek konusu ile ilgili bir şeyler okuyorum. Nasıl unutkan olduğumuzu ve özellikle insan hafızasının neleri unuttuğuna dair bir şeyler okurken aklıma Milan Kundera’nın kitabı geldi. Gülüşün ve Unutuşun kitabı ve bu kitabı okumaya başladım. Zülfü Livaneli’nin Kardeşimin Hikayesini okudum. İyi bir kitap fakat Serenad’ı daha çok beğendiğimi söyleyebilirim… Ben bu satırları yazarken Taksim’de gezi direnişi devam ediyor. Ağaçlar için, doğa için ve en önemlisi özgürlükleri için direnen insanları selamlıyorum… Mutlu haftalar…


YENİ ÇIKANLAR


Hafızalı Doku
Filiz Naldöven, Khora

Filiz Naldöven, Hafızalı Doku isimli kitabı 1991-2012 yılları arasında yazdığı şiirlerinden oluşan bir seçki…

Zorla götürülmüştüm yitirilmiş adaya
Şehir yaşlı bir boyundu uzandı omzuma…

Limanın hala kaba lacivertti şehveti.
Kale savunmadaydı tarihi bana karşı.
Yürüyen dilin sorduğu soru taşa
çarpıp döndü yüzüme sindi şiddeti…


Olduğu Kadar Güzeldik
Mahir Ünsal Eriş, İletişim Yayınları

“Meydandaki çay bahçelerinden birine oturmak geldi içimden sonra. Çünkü Erdek bir kitap olsaydı, bu çay bahçeleri ilk cümlesi olurdu onun. Gelindi mi oturulmalıydı. Bir çay, birkaç sigarayla, kıyıda kayığında ağ onaran, çapari kösteği hazırlayan balıkçıları seyretmek, bir tost isteyip bacaklarıma sırnaşan kedilere atmak, yakın masalarda konuşulanları dinlemek, birini bekliyormuş gibi ikide bir saate bakmak iyi gelebilirdi.”


Selahaddin’in Kitabı
Tarık Ali, Agora Kitaplığı

“Tarık Ali'nin, Agora'dan çıkan diğer kitapları "Nar Ağacının Gölgesi" ve "Palermo'da Bir Sultan" olan "İslam beşlemesi"nin ilk kitaplarından olan bu roman, Kürt sultan Selahaddin Eyyübi'nin heyecanlı ve renkli hayat öyküsü etrafında, Hıristiyan dünyası ile İslam aleminin tarihteki ilk büyük karşılaşmalarını ele alıyor...”


Marx
Peter Singer, Dost Kitabevi

İnsanlık tarihinin tartışmaya yer bırakmayacak biçimde en çığır açıcı düşünce adamlarından biri Karl Marx. Bir filozof, bir iktisatçı, bir sosyal bilimci olarak yarattığı devasa etki bugün de birçok tartışmanın merkezinde. Marx'ın düşüncesinin temel yapı taşlarını ele alan bu çalışma, tarihsel materyalizmden komünizme uzanan bir çizginin sadece kronolojik değil, felsefi ve bilimsel bileşenlerini de titizlikle çözümlüyor. Tanınmış Avustralyalı düşünür Peter Singer, Marx'ın tarihsel kalıtını farklı bir çerçeveden okumayı mümkün kılan güncel tartışmaları da dışarıda bırakmayan, nesnel ve çarpıcı bir monografi sunuyor.


Askeri Darbeye Doğru
Ayşe Asker, İmge Kitabevi

27 Mayıs darbesine giden yolda, seçmen desteğine ve meclis çoğunluğuna sahip Demokrat Parti'nin iktidardan düşme korkusuyla, parlamenter kural ve gelenekleri, hatta kendi çıkardığı yasaları bile bir yana bırakarak; şiddetini giderek arttıran ve hızlanan adımlarla bir baskı rejimi kurmaya yönelişini, Adnan Menderes ve parti yöneticilerinin darbeden önce ve yargılanırken söyledikleri sözler ve yaptıkları yorumlarlar yer alıyor.


Türkiye İktisat tarihi
Niyazi Berkes, Yapı Kredi Yayınları

Niyazi Berkes Türkiye İktisat Tarihi'nde Osmanlı İmparatorluğu'nun gücünün ve zenginliğinin doruğuna ulaştığı XVI. yüzyıldan geleneksel yapıların bütünüyle çözüldüğü XVIII. yüzyılın kapanışı arasındaki toplumsal ve ekonomik değişim üzerinde yoğunlaşıyor.

Orta Avrupa'ya, Akdeniz'in batısına doğru genişlemesi, Hindistan ve İran'ı Avrupa'ya bağlayan ticaret yolları üzerindeki konumu Osmanlı İmparatorluğu'nu XVI. yüzyılın sonunda Batı dünyasının bir parçası haline getirmişti. XVII. yüzyılın başından itibaren Batı'da ortaya çıkan ekonomik hareketlilik, özellikle para ve fiyat devrimi Osmanlı ekonomik düzeni üzerinde yıkıcı bir etki yapmış, hazinenin sürekli bunalımına, geleneksel tımar usulünün yerini iltizam usulünün almasına ve Osmanlı toplum düzeniyle hiç uyuşmayan âyan ve derebeyi gibi yerel güç odaklarının doğuşuna yol açmıştır.


İskeleye Yanaşan
Denizler, Gemiler, Denizciler
Kolektif, İletişim yayınları

Denizcilik tarihinin kimi efsaneleşmiş olayları... Şu meşhur kabotaj konusu... Türlü çeşitli kayıklar, gemiler, vapurlar İstanbul'un, İzmir'in vapurları, balıkları... Posta gemilerinden Bodrum'un Mavi Yolculuğu'na deniz yolculuğu Maket modellerinden gerçeklerine, gemiler yapmak... Süvarilerden fener bekçilerine, denizciler ve denizcilik kültürü... Edebiyat, müzik ve sinemada deniz ve gemiler...

***

KİTAP DÜNYASI…

Ressam Abidin Dino'nun eşi yazar ve çevirmen Güzin Dino, Paris'te hayatını kaybetti.

İskoç yazar Iain Banks, 59 yaşında hayata veda etti.

Gezi Parkı direnişini konu eden ilk kitap, Gezi Günlükleri adıyla Yazılama Yayınevi tarafından yayımlandı. Kitabın editörlüğünü gazeteci Gamze Erbil yaptı.

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü, yazar Ahmet Altan, yayıncı Gökhan Bulut ve kitapçı Nuran Sivri’ye verildi. Ahmet Altan ödülünü Gezi Parkı direnişçilerine ithaf etti.

Bu haber toplam 1175 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 111. Sayısı

Adres Kıbrıs 111. Sayısı