Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta yine yoğun bir haftaydı. Karne verme hazırlıkları sürüp gitti. Haziran ayı derslerin yapılmadığı ama etkinliklerin ve sınavların bol olduğu bir ay olunca biz öğretmenler de kağıt bakmakla geçiriyoruz. Yaz ayı iyice kendini hissettirmeye başladı. Dünyada çok konuşulan Cehennem kitabını okumaya başladım. İlerleyen haftalarda sizlerle paylaşmak istiyorum.
Okumalarınız bol olsun…

YENİ ÇIKANLAR


Rönesans
Ayrıntıda Sanat
Jeannie labno, İş Bankası Yayınları

“Rönesans, Rönesans'ın çığır açan sanatçılarının stil ve tekniğini yakın detaylarla aydınlatan eşsiz bir yaklaşıma sahiptir. Bir dizi kesimli pencere kullanımıyla kitap, okuru -Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu ve van Eyck'ın Arnolfini'nin Evlenmesi'ni de içeren- en önemli yirmi başyapıtı farklı bakış açılarından incelemeye ve hayranlık duymaya davet eder.
Her sanat eserinin kaliteli röprodüksiyonuna, dönemi ve üslubunu yansıtan bir zaman çizelgesi eslik ediyor.
Zengin metin ile birlikte dikkatle yerleştirilen ve iki taraflı kullanılan kesimli pencereler, detayları büyütmeye ve her bir görsele odaklanarak bakmaya, sanatsal çalışmanın karakteristik tekniği, tonu ve renkleri grafik olarak ele almaya olanak sağlıyor.”


Tarih Nasıl Yapılır?
Anne Lemonde, Clarisse Coulomb,François Cadiou,Yves Santamaria, İletişim Yayınları

Tarih Nasıl Yapılır? tarih disiplininin güncel bir sentezini ortaya koyuyor. Tarih yazımı, tarihin yöntemleri, sorunları ve araçsallaştırılması gibi epistemolojik boyutları irdelerken,
Antikite’den Modern döneme uzanan geniş bir bakış açısı sunuyor.Hukuktan toplumsal cinsiyete, savaşlardan dinlere “tarih”in alanınagirebilecek birçok başlığa değinirken, anlatımını güncel örneklerle güçlendiriyor.Alanında uzman dört tarihçi tarafından hazırlanan kitap, bilimselkaynakları tanıtırken sınırlarına da işaret ederek, tarih eğitimi için bir kılavuz oluşturuyor.


Gündelik Hayatın Eleştirisi 2
Henri Lefebvre, Sel Yayıncılık

“İhtiyaçlar ve arzu, düş ve gerçeklik gibi kavramları tartışan Lefebvre, insanların gündelik hayatın sınırlarını ancak devrim anlarında parçalayarak yaşantılarını tarih sahnesine çıkardıklarını, fakat tarihin ve yaşantının denk düştüğü bu momentler dışında gündelik yaşamın kendi içine kapandığını söylüyor. “Dolayısıyla, gündelik hayatı yaşamın kısa kenarı, mütevazı ve iğrenç öğesi olarak mı tarif edeceğiz?” diye soran düşünür, daha bütünlüklü bir bakış açısının peşinde, “parçalı bilimler”, felsefeciler, tarihçiler, döneminin yapısalcıları, kültürcüleri ve siyaset bilimcileri ile de tartışıyor. Yabancılaşma, fetişizm gibi meselelere canlılık kazandırdığı bu çalışmasıyla Lefebvre, yalnızca teorinin merkezine gündelik hayatı koymakla kalmıyor, onun aracılığıyla bu disiplinlerin parçalı kavrayışlarını da eleştiriyor.”

 


1905’ten 1917’ye Rus Devrimleri
(Devrimci Halk Hareketleri Tarihi Cilt 3)
Murray Bookchin, Dipnot Yayınları

Üçüncü Devrim'in ilk iki cildinde modern çağdaki demokratik devrimler tartışılmış, feodal kurumlarla mutlaki monarşilerin tasfiyesiyle yaşanan siyasal değişimlerin yanı sıra sanayi kapitalizminin doğuşu ve gelişmesi, toprağın görece eşit dağıtımı ve aristokrasiye ait bir dizi ayrıcalığın yürürlükten kaldırılması gibi ekonomik değişimler üzerinde de durulmuştu. Elinizdeki bu üçüncü cilt ise yirminci yüzyılın birinci yarısını tarihin en devrimci dönemi kılan iki büyük devrimci kalkışmaya, 1905 ve 1917 Rus devrimlerine odaklanmaktadır.

Proleter devrimler çağını başlatan bu iki olaya heterodoks, ama aynı zamanda gerçekçi bir bakış açısıyla yaklaşan Bookchin, eski düzeni yıkıp yepyeni bir düzen kurmak amacıyla üretilen devrimci doktrinlerdeki doğru ve yanlış yönleri zamanın sınamasından geçirerek derinlemesine irdelemektedir. 1917 Bolşevik Devrimi'ni Avrupa sosyalizminin bir ifadesi olarak gören Bookchin, zamanın en işe yarar devrimci fikirlerinin Rusya'daki Sol Sosyalist Devrimciler tarafından dile getirildiğini, onların devrimci halkçılığının Şubat Devrimi sonrasında Rusya'nın sürüklendiği krize en iyi çözümü sunduğunu belirtmektedir.


Tiflis
Serhat Öztürk, Can Yayınları

“Köklü tarihsel geçmişiyle Gürcistan'ın ve bir dönem Sovyetler Birliği'nin önde gelen kentlerinden biri olan Tiflis, çağdaş seyyah Serhat Öztürk'ün yeni durağı. Öztürk, kitaplarını bir tarihçi ya da araştırmacı gibi yazmıyor; kaldığı otelden yediği yemeklere, çektiği fotoğraflardan o kentte yaşayanlarla yaptığı konuşmalara kadar tüm çalışmasına öznel bakış açısını ekliyor. Tiflis'in siyasi tarihi hakkında yorumlar, sosyal yapısı hakkında gözlemler ekliyor çalışmasına.

Tiflis, tıpkı Selanik ve Halep gibi, Türkiye'nin yakın coğrafyasında, yanıbaşında yer alan, bizimle tarihsel, sosyal ortaklıkları bulunan, ama bugün neredeyse hiç ilgi gösterilmeyen bir kent. Ama Öztürk, capcanlı bir Tiflis manzarası koyuyor okurun önüne: müzeler, mutfak ve şarap kültürü, sanat, dinsel yaşam, mimari ve bugünün sosyal durumu... “


Kaiken
Jean- Christophe Grange, Doğan Kitap

“Kaiken'in zamanı geldi.Doğan güneş karardığında,Geçmiş, çıplak bir kılıç gibi keskinleştiğinde,Japonya artık bir anı değil, kâbus olduğunda,Kaiken'in zamanı gelmiş demektir.”


Kızıl Darı Tarlaları
Mo Yan, Can Yayınları

Shandong ailesinden üç kuşağın, 1923-1976 yılları arasındaki öyküsünü aktaran bir roman. Yazar, bir mücevher güzelliğindeki doğa manzaraları fonuna yerleştirdiği ve kronolojik sıra gütmeden kurguladığı romanda, Japon istilasına karşı verilen Direniş Savaşı, Çinlilerin birbirleriyle çatışmaları, Komünist Devrim, Kültür Devrimi gibi Çin tarihindeki önemli halk hareketlerini ve bütün bu yıllar içindeki tutkulu aşkları anlatıyor.

Çin sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Yimou Zhang'ın beyaz perdeye aktardığı Kızıl Darı Tarlaları, tarihsel bir anlatımla kara mizahı ustalıkla kaynaştırıyor. Roman, geçmişle bugün, ölüyle diri, iyiyle kötü arasında belirgin bir ayrım yapılmadan sürüyor.

***

KİTAP DÜNYASI…

Can Yayınları yaptığı basın açıklamasında sivil vatandaşlara şiddet uygulanmasına karşı çıktı ve polisi sağduyulu olmaya çağırdı.

Bilimkurgu ve fantasik edebiyatın en önemli isimlerinden Jack Vance, 96 yaşında hayata veda etti.

Ressam Abidin Dino'nun eşi yazar ve çevirmen Güzin Dino, Paris'te hayatını kaybetti.

Paris’te yaşayan yazar Nedim Gürsel, “Şeytan, Melek ve Komünist” adlı romanının Fransızca çevirisiyle Fransız Akdeniz Roman Ödülü’ne layık görüldü.

Bu haber toplam 1192 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 110. Sayısı

Adres Kıbrıs 110. Sayısı