Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta havaların iyice sıcak olmaya başladığı bir haftaydı. Günler sıcaklar ve yoğunluk arasında sınav kağıtlarına bakmakla geçti. Okuduklarımı da haliyle bitiremedim. Hatta okumak istediğim romanlar küçük bir dağ oldu neredeyse… Umarım bundan sonraki haftalarda okuyabilirim. Mutlu haftalar…

YENİ ÇIKANLAR


Kasırga
Aera
Kemal Anadol, Doğan Kitap

Anadolu, Balkanlar ve Akdeniz’de yüzyıllardır iç içe yaşayan halkların İkinci Dünya Savaşı cehenneminde savrulup giden hayatları ve ayakta kalmaya çalışan insanların romanı.
Kasırga’da esas olarak anlatılan, Nazi ordularının Yunanistan’ı işgaliyle başlayan süreçte Yunan Kralı İkinci Georgios’un Kahire’de İngiltere’nin himayesinde sürgün hükümeti kurması ve hem Ege Adaları’nda hem de anakara Yunanistan’ında Yunanistan Komünist Partisi’nin önderliğinde faşizme karşı direnişi. Kurtuluş Savaşı biteli daha 20 yıl bile olmamışken, geçmişi unutan, eski hesapları bir yana bırakan Türk halkının, Hitler’in açlıktan öldürdüğü Yunanlılara Kurtuluş ve Dumlupınar gemileriyle bin bir güçlükle insani yardım yetiştirmeye çalışmasını okurken, antifaşist direnişin ve İç Savaş’ın kızgın koşullarında yaşanan bir aşkın da tanığı oluyorsunuz. Baş döndürücü bir hızla gelişen olaylar sırasında, can pazarındaki insanlar tanıyacak, onların dramlarına katılacaksınız.


Denge
Thorvald Steen, Kafe Kültür Yayıncılık

Günler genellikle aynı geçiyordu. Yarı soğuk akşam yemeklerini şikâyet ederek, uyku düzenleri hakkında konuşarak ve ölümlerin yarattığı motivasyonu düşürmemeye çalışarak. Durum çekilmez bir haldeydi ama o yavaş yavaş buna katlanmayı öğrenmiş ve yanındakilerin varlığına minnet duyar olmuştu. Özellikle akşam yemeklerini birlikte yediği savaş kahramanın ve eski bir balerinin varlığına. Oda arkadaşı ölüp de harcamaları için üçüne bir miktar para bırakınca, hayatlarının yönü değişti. Bu onlar için oldukça heyecan verici bir serüven olacaktı.


Aşkın Coğrafyası
Ahdaf Soueif, Everest Yayınları

İki kadın yirminci yüzyılın iki ucunda konforlu dünyalarının dışına çıkmaya cesaret ettiler. 1901 yılında Lady Anna Winterbourne, İngiltere’yi terk ederek milliyetçi duygularla dolup taşmaya başlayan Mısır’a doğru yola koyuldu. Ancak şimdiye kadar kendisine yabancı olan bu toprakları sevinçle keşfederken yeni bir aşk da onu bekliyordu.Aradan neredeyse yüz yıl geçer Bu kez bir aile yadigarı sandıkta keşfettiği defter ve günlüklerin izini sürmek için Mısır’a yolu düşen Isabel  Parkman adında bir gazeteci olur. Keşfettiği belgeler atalarının yaşamını gün yüzüne çıkarırken onunkini tümden değiştirecektir…

Hatasız Düşünme Sanatı
Yapmamanız Gereken 52 Düşünce Hatası
Rolf Dobelli, NTV Yayınları

Beynimiz avcı ve toplayıcı bir yaşam için optimize edilmiş. Günümüzde ise kökten farklı bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum sistematik düşünce hatalarına sebep oluyor ve bu hatalar paranız, kariyeriniz, mutluluğunuz için feci sonuçlar getirebiliyor.
Ne kadar kolay yanılabileceğini bilenler daha donanımlıdır: Rolf Dobelli, tekrar tekrar tuzağına düştüğümüz en sinsi "düşünce hatalarını" mercek altına alıyor.


Caz Çağı Öyküleri
F. Scott Fitzgerald, Everest Yayınları

Caz Çağı Öyküleri, başta "Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi" olmak üzere, F. Scott Fitzgerald'ın en bilinen öykülerini bir araya topluyor. "Ritz Büyüklüğünde Bir Elmas", "1 Mayıs" ve diğerleri, Fitzgerald'ın kitabın birinci baskısında "İçindekiler" sayfasına düştüğü notlarla birlikte, ilk defa bir bütün olarak Türkçe’de yayınlanıyor…


Einstein
Walter Isaacson, İş Bankası Yayınları

Albert Einstein adı dehayla özdeşleşmiştir. Görelilik teorisinden, ünlü E=mc2 denklemine ve birleşik alan teorisine kadar yaptığı çalışmalarla geçtiğimiz yüzyılda bilime en büyük katkıyı sağlayan isimlerdendir. Elinizdeki kitap Einstein’ın teorilerini nasıl geliştirdiğini anlatmakla kalmıyor çocukluk yıllarını, Almanya’da yaptığı deneyleri, İsviçre Patent Ofi si’ndeki çalışmalarını, evliliklerini ve çocuklarını, atom bombasının geliştirilmesinde oynadığı rolü ve Birleşik Devletler’de insan hakları konusundaki çalışmalarını aktararak bilimin ötesindeki Einstein’ı ortaya koyuyor.

Gündelik Hayatımızın Tarihi
Kudret Emiroğlu, İş Bankası Kültür Yayınları

“Çoğu zaman üstüne düşünmediğimiz, bazılarını işlevsel gördüğümüz, bazılarını toplumsal zorunluluk kabul ederek uymaya çalıştığımız, bazıları çocukluğumuzun geri gelmeyecek günlerinden anılar olarak kalan, bazılarına alışmaya çalıştığımız ve bazılarına da tepki duyduğumuz eski yeni eşya, âdet ve ifadeler, kişiliğimizi belirleyen, kişisel veya grup olarak kimliğimizi ifade etmemizde birincil derecede rol oynayan, kültür ve uygarlık ürünleridir.”
“Gündelik Hayatımızın Tarihi tüm bu kültür ve uygarlık ürünlerinin tarih, coğrafya, kültür, medeniyetler ve zaman içinde yaptığı yolculuklara karşılaştırmalı etimolojileriyle birlikte ışık tutmayı hedefliyor.”

***
KİTAP DÜNYASI…

Üzerinde yazarı J.K. Rowling'in notları ve orijinal çizimleri bulunan, Harry Potter kitabı açık artırmada 453 bin liraya satıldı.
Her iki senede bir verilen Uluslararası Man Booker Ödülü, bu yıl kısa hikayeleriyle tanınan Lydia Davis'in oldu.

Franz Kafka Derneği’nce belirlenen ödül, Alman yazar Marcel Reich-Ranicki’nin de arasında bulunduğu uluslararası jürinin değerlendirmesi sonucu, yazar Amos Oz‘a verildi.

Varlık dergisi aboneleri en son sayının 3 ay gerisinden gelmekle beraber, her ay düzenli olarak güncellenen 80 yıllık Varlık dergisi dijital arşivine http://www.belgelik.net/ adresinden ücretsiz olarak erişebilirler.

Bu haber toplam 1060 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 109. Sayısı

Adres Kıbrıs 109. Sayısı