Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

Yurdagül Akcansoy

 

Bu hafta okuduklarımı bitiremediğim bir hafta oldu. Sanırım birkaç ay roman okuyacağım. Çünkü aldığım romanlar hayli birikti ve hepsini sıraya koyup okumayı düşünüyorum. Daha az araştırma kitapları okuyup biriken romanlarımı bitirmeyi düşünüyorum. Mutlu haftalar…

YENİ ÇIKANLAR

Türk Sinema Tarihinden Fragmanlar
(1896 – 1945)
Ali Özuyar, Phoenix Yayınları

1896- 1945 yılları arasındaki yarım asırlık süreç Türk sineması için oldukça ilgi çekici bir dönemdir. Bunun nedeni, o dönemde yaşanan yoğun siyasi ve toplumsal olaylar ile tüm bunların arasında adeta sıkışan sinema ve sinemacıların verdiği olağanüstü varoluş mücadelesidir. 26 makaleden oluşan bu kitap işte bu yarım asırlık süreçteki önemli tarihi olayların sinemaya ve sinemanın da bu olaylar üzerindeki etkilerini konu ediniyor.


İstanbul’dan Montreal’e
Byron Ayanoğlu, İş Bankası Yayınları

İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ertesinde İstanbul'un Moda semtinde bir Politis, yani İstanbullu Rum doğar. Adı Dimitri'dir. Hayat Moda'nın sunduğu tüm güzelliklerle kendi mutlu temposunda akıp gitmektedir. Ta ki 6-7 Eylül 1955'e kadar. O günlerde yaşananlar Dimitri'nin üç yıl sonra çok sevdiği Şehrinden ayrılmasına neden olacaktır.
  İstanbul'u son görüşüm, 1958 yılı yazında buharlı bir geminin kıç güvertesinden oldu. On iki yaşındaydım ve şehir, uzayıp giden köpük kurdelesinin diğer ucundaki ışıltılı bir serap gibi yavaş yavaş uzaklaşıyordu. Bütün anılar giderek bulanıklaşan, seçilmez hale gelen, bir gölgeye dönüşen ve nihayet tamamen gözden kaybolan minyatür görüntünün içerisinde yitip gitmişti. Sadece deniz ve gökyüzünün olduğu ufukta artık ne oynaşan görüntüleriyle bir şehir, ne annemle gezindiğimiz Moda rıhtımı, ne de Moda'ya dair herhangi bir şey bulunuyordu.


Bir Ömür Bin Tutam Lezzet
Melahat Kınoğlu, Molu Yayıncılık

Dünyanın 171 ülkesinden 8.000'i aşkın kitabın katıldığı ve yemek kitaplarının Oscar'ı olarak kabul edilen Gourmand World Cookbook Awards 2013 yarışmasının 6 ana kategorisinden biri olan Fund Raising & Charity' de Avrupa Kıtası Birincilik ödülünü aldı.
Kitapta Kayseri’de başlayan ve İstanbul’da devam eden 88 yıllık bir yaşamın güzel dostluklarından ve keyifli anılarından alınmış kesitlerle; bu yaşamın değişik dönemlerinde, değişik kaynaklardan beslenerek oluşmuş zengin bir mutfak kültürünün eşsiz lezzetlerini, baştan çıkaran tarifleri yer alıyor.

 

Paris: Bilmek İstediğiniz Her Şey
Klay Lamprell, NTV Yayınları

Bu, dünyanın en önemli şehirlerinden bir tanesinin, Paris’in içyüzünü anlatan bir kitaptır. Taştan yapılmış çirkin yaratıklar, ürkütücü tren istasyonları, dev şatolar ve şımartılmış evcil hayvanlarla ilgili büyüleyici hikâyeler bulacaksınız.
Doldurulmuş hayvanlar, içi kemik dolu mağaralar ve ölümcül giyotin ile ilgili harika öykülere göz atın. Bisikletçilere, çöp toplayıcılarına, müzisyenlere ve akşam yemeği menüsünde salyangoza rastlayacaksınız.

Güzelliğin Tarihi
Georges Vigarello, Dost Kitabevi

“Georges Vigarello bu kitabında çağlara göre değişen güzellik anlayışlarını ele alıyor. Fiziksel güzellik kavramının bedenlere yansıma biçimiyle birlikte, bedende hoşa giden ya da gitmeyen durum ve görünüşleri belirliyor. Güzellik anlayışlarında çağın temel değerleri kadar hayal gücünün belirleyici rolünü vurguluyor. Bireyleri birbirinden farklılaştıran güzelliğin, nasıl olup da aynı zamanda toplumlar arasındaki zıtlaşmalara yol açabileceği sorusunu araştırıyor: “Öncelikle yavaş yavaş ilerleyen bir fetihtir güzelliğin tarihinden yansıyan, belli belirsiz değerlenen bedensel alanların ve bedenle ilgili nesnelerin yavaş bir keşfi.” Vigarello bu keşfi aydınlatırken modern zamanların başlangıcından günümüze dek güzellik arayışlarının bir tablosunu çiziyor.”

Sütlü mü? Köpüklü mü?
Hilly  Janes, NTV Yayınları

“Ödüllü yazar Hilly Janes "Sütlü mü?,Köpüklü mü?" kitabında kahvaltıda ne yeneceğinden tutun da iş yoğunluğuyla nasıl baş edileceğine kadar pek çok konuda, bu gündelik kararları inceliyor ve sağlık ve sağlayacağı yararlar açısından en iyi tercihi öneriyor.
Bundan sonra akşam yemeklerinde menüye bakarken karasızlığa düşmeyecek, barda hangi içeceği seçeceğinizi düşünmeyeceksiniz.
Bu akıllı kitap, savlarını bilimsel gerçekler ve çalışmalarla destekleyerek, iyi bir yaşamı aksatan zorlukları ortadan kaldırıyor ve size, küçük şeyler yüzünden strese kapılmadan, güvenle hayatınızı sürdürebilme fırsatı sunuyor.”

 

Yemekte Tarih Var
Yemek Kültürü Ve Tarihçiliği
Hazırlayanlar: Ayşegül Avcı, Seda Erkoç,Elvin Otman

“Tarihte yemek var; biliyoruz. Peki, yemekte tarih var mı? Günümüz tarihçiliğinde öne çıkan kültür tarihi çalışmaları ve yeni yaklaşımlar tarihi savaş meydanları, saraylar ve diplomatik görüşmeler arasında sıkışıp kaldığı kafesten çıkarıp gündelik hayatın tam da içine taşırken insan yaşamının olmazsa olmazı “yemek” ve “yemek kültürü”nü de incelenmesi gereken önemli bir alan olarak araştırmacıların dikkatine sundu.  Tarihin, gelişen ve değişen yemek ve yiyecek kültürü üzerinden okunabileceği iddiasını ortaya atan bu çalışma, alanında önde gelen araştırmacıların Osmanlı, Avrupa ve Amerika bölgeleri üzerinden farklı dönemlere ilişkin yaptıkları çalışmalarla okuyucuya hem yemekteki tarihi anlatıyor hem de tarihin temel metodolojik sorularına farklı ve yeni cevaplar bulmayı hedefliyor.”

KİTAP DÜNYASI…

Bu yıl Türkiye’nin odak ülke olarak seçildiği 42′nci Uluslararası Londra Kitap Fuarı dün başladı.

PEN American Center, çevirmen, yazar ve aktivist Ayşe Berktay‘ı 2013 yılı PEN/Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü Ödülü’ne layık gördü.

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD), fantastik edebiyat yazarlarından Giovanni Scognamillo onuruna, bilim kurgu ve korku türlerindeki eserler için ödül töreni düzenleyecek.

Amerikalı yazar Jerome David Salinger ‘ın (1919-2010) Hintli spiritüel öğretmen Swami Vivekananda ‘nın kurucusu olduğu merkeze gönderdiği mektuplar, ABD’de bir müzeye bağışlandı.

Bu haber toplam 1139 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 103. Sayısı

Adres Kıbrıs 103. Sayısı