Okuyorum

Okuyorum

Okuyorum

A+A-

 

Yurdagül Akcansoy

Bu hafta sizlere bir seçki hazırladım. Sağlık sorunlarından dolayı kitap okuyamadım. Bu haftanın yenileri arasında Gündüz Vassaf’ın kitabı var.  Mutlu haftalar…

YENİ ÇIKANLAR

Şipşak Kafka
Karla Reimert, Doğan Kitap

Karla Reimert esprili üslubu ve ayrıntılı anlatımıyla Kafka'nın öyküleri, romanları ve mektuplarının ne şekilde alımlanabileceğini göstermekle kalmıyor, bu aşamada yazarın biyografisinin ne denli önemli bir rol oynadığını da örneklerle açıklıyor.
  Hiçbir yazar, tanıklık ettiği çağın evrimini, 1883'te doğan, 1924'te ölen Franz Kafka kadar derinden hissedememiş, onun kadar iyi ifade edememiştir. Yazdıkları artık dünya edebiyatının en önemli eserleri arasında sayılıyor…

 

Şaika & Feraye
Savrulan Hayatların Hikayeleri
Sinan Akyüz, Everest Yayınları

1900’lü yılların başı, Biga…
Savaştan yorgun düşmüş bir millet, bir çiftlik ve zengin bir aile. Bir yemin ve o yeminle vicdanı arasında sıkışıp kalmış bir baba... Gün gelir kader zarını atar ve hayatlar savrulur dört bir tarafa…

Mostari-Bir Köprü Bekçisinin Günlüğü

Gündüz Vassaf, Yapı Kredi Yayınları

“Mostar’da günlerim, aylarım, bir türlü ayrılamadığım Köprübaşında geçti. Anı notları diye yazmaya başladıklarım ayakta bekleyen bir köprü bekçisinin nöbet defterine dönüştü.  Bazen yüzlerce turist arasında, bazen gece saatlerinde tek başıma Köprü’yü bekledim. Ben Köprü’yü sahiplendim, o beni zapt etti.  Bana neler yaşattıysa ben de dünyamı, duygularımı, düşünce ve hezeyanlarımı onunla paylaştım. Taa ki bir gün beni azad edene kadar.”


Zaman Kitabı
Adam Hart Davis, NTV Yayınları

Onu ne görebilir, ne duyabilir, ne dokunabilir, ne de koklayabiliriz. Bununla beraber gerek tüm yaşamımız, gerekse çevremizde gördüğümüz her şey onun hükümdarlığı altındadır. Müthiş bir duyarlıkta ölçümünü yapabiliriz belki, ama o Evren'in en ilginç yanlarından biri olma özelliğini yine de bırakmaz elinden. Bir yerden bir yere değişir, siz yükseldikçe o yavaşlar. Işık hızına varınca durur. Sıkıldığımız zaman ise geçmek bilmez. Akıl almazlık konusunda hiçbir mevzu onunla yarışamaz…

 


Yeni Bir Çağ Hali
Yirminci Yüzyılı Yaratan Kadınlar
Sheila Rowbotham, Sel Yayınları

Yirminci yüzyılın başında kadınlar cinsellikten özgür aşka, vatandaşlık haklarından demokrasiye, annelikten ev işine gündelik hayatın her alanında yaşadıkları sorunlardan nasıl toplumsal bir dönüşüm yaratabileceklerini tartışıyorlardı. Kadınların “modern” bireylere dönüştüğü bu tarihi kesit hâlâ tek bir soru sorduruyor: Bugün, yüz yılı aşkın bir süre sonra daha iyi durumda mıyız?
Yeni  Bir Çağ Hayali, Yirminci Yüzyılı Yaratan Kadınlar, göçün ve kentlerin yeniden şekillenişinin, küresel ticaretin, seri üretimin damgasını vurduğu 1880’lerden başlayarak Birinci Dünya Savaşı'na giden süreçte kadınların uyanış ve bilinçlenme arayışlarını tüm yönleriyle sergilerken, ‘60’lardan itibaren yeni teorilerle daha güçlü bir biçimde sahneye çıkan feminist hareketin tohumlarının atılış öyküsüne de tanıklık ediyor.


Divandaki Düşmanlar
Vamık D. Volkan, Alfa Yayınları

Birçok çatışmalı bölgede gözlemci, arabulucu ve bir hekim olarak görev yapan, dünyanın önde gelen psikiyatrlarından Prof. Vamık D. Volkan bu kitabında, psikolojik faktörlerin uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisini gözler önüne sererken, etnik, dini, milli, ideolojik düşmanlıkları olan büyük gruplar arasında diyalog kurulması üzerine çalışmalarıyla ilgili tecrübelerini paylaşıyor. Volkan, son otuz yılda, Sovyetler Birliği, Baltık Cumhuriyetleri, Doğu ve Batı Almanya, eski Yugoslavya, Kıbrıs, Kuveyt ve Ortadoğu gibi bölgelerde yaşanan dönüm noktası niteliğindeki büyük tarihsel olaylara, toplumsal travmalara siyaset psikolojisi penceresinden ışık tutuyor.


Arşimed’in Hamamı: Bir Bilim Söylenceleri Kitapçığı
Sven Ortoli, Nicholas Witkowski, Yapı Kredi Yayınları

“Bilimi yerinden oynatın, size bir dayanak noktası vereyim!
Bir popüler bilim kitabı yazmak için, basın yayından anlayan, mümkünse televizyonla içli dışlı, eli kalem tutan bir fizik uzmanı gerekir. Ama eğer iki fizik uzmanı bulunursa, işte o zaman ortaya Arşimed’in Hamamı gibi eğlenceli bir kitap çıkar.
Arşimed’in sesi hamamın dışında da o kadar hoş mudur?”


KİTAP DÜNYASI…

Fransızların dünyaca ünlü yazarı Stephane Hessel hayatını kaybetti. Hessel'in kaleme aldığı ve Türkçe'ye 'Öfkelenin' olarak çevrilen 'Indignez-vous' isimli kitap, dünyada en çok satan kitaplar arasına adını yazdırdı.

20. yüzyıl edebiyatı ve tiyatrosunda yeni ufuklar açan Samuel Beckett’ın ilk romanı Sıradan Kadınlar Düşü Türkçe’ye çevrildi.

Türkiye’nin ‘Odak Ülke’ olduğu Londra Kitap Fuarı 2013′ün kültür programı açıklandı. Londra Kitap Fuarı 2013 Odak Ülke Kültür Programı, Türkiye’nin tanınmış yazar ve yayıncılarını İngiltere’ye taşıyacak.

Bu haber toplam 966 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 98. Sayısı

Adres Kıbrıs 98. Sayısı