1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Moldova’da Şarap ve Yemek... LA TAİFAS RESTAURANT
Moldova’da Şarap ve Yemek...  LA TAİFAS RESTAURANT

Moldova’da Şarap ve Yemek... LA TAİFAS RESTAURANT

Moldova’da Şarap ve Yemek... LA TAİFAS RESTAURANT

A+A-

 

Zekai Altan

Cricova bölgesine ve burada Cricova şaraplarının olağanüstü tünelini yerinde görüp incelemek için gittik. Yaklaşık 80 metre yer altında, 60 kilometre uzunluğunda ve yüzlerce sokağı olan bir tünel. Yılın on iki ayı 12-14 derece bir ısıya, %98 nem oranına sahip bir tünel. Olağanüstü bir tünel ve birçok turistin de özel olarak ziyaret ettiği bir yer. Ve Moldova turizminde de ziyaret edilebilecek bir turistik ürünün olma özelliğine sahip olması. Hasret duyduğumuz yeşil ve suyun olduğu bir ülke. Yeşilin her tonunu her zaman görebilirsiniz. İnsanları da bu ülke kadar güzel. Sanki özel bir ırk gibi. Şarabı ile de meşhur olan bu ülkede lezzetli şaraplar üretiliyor. Ve hemen hemen birçok insanın da bilgili olduğu bir konu. Üç günlük bir ziyaret içerisinde yemek aldığımız mekanlarda otantik lezzetler fazla değildi. Amerikan hamburgerinin ve Türk mutfağının da yaygın olarak tatıldığını söyleyebilirim. Ancak Moldova’nın Chisinau kentinde ağırlandığımız bir mekan oldukça hoşuma gitti. Chisinau kentinde herkes tarafından bilinen meşhur bir restoran olan La Taifas.

LA TAİFAS RESTAURANT
Liliana dostumuz ile gittiğimiz La Taifas Restaurant bodrum katında… Sokak içerisinde olan bu mekanın içerisine girene kadar kalitesini anlamazsınız. Dar bir koridor gibi aşağıya indiğiniz merdivenler bizlerin bildiği çakıl taşı veya dere taşı ile dekore edildi. Ve buradan başlayan çakıl taşları tüm restoranın duvarlarında yarıya kadar örülü. Ahşap ağırlıkta. Girişteki vestiyer bölümünden sonra bara geçilir. Burada ahşap ve kiremit dekor olarak kullanıldı. Çok hoş ve sıcak bir görüntü. Labirent gibi devam eden odalardan geçilerek restoranın en son odasına ulaşırsınız. Yaklaşık dört oda. Moldova’nın etnografik malzemelerinin dekor olarak kullanıldığı mekanın ortamı çok hoşuma gitti. Masa ve sandalyeler de ahşap. Masaların üzerinde Moldova’ya özgü iğne işlemeli dokuma örtü ve üzerlerinde de beyaz kapak. Bu atmosfer ile bütünleşen diğer bir özellik de pesonelin kalifiye olması ve üniformlarının klasik değil tam aksine Moldova’nın folklorik giysilerinden olması. Burada çalışmak isteyenlerin iyi bir referansa sahip olması gerekiyor.

MÖNÜ VE LEZZET
La Taifas restoranın mönü listesi ferman şeklinde düzenlendi. Biraz büyükçe. Mönü listesini inceleyip karar verdikten sonra ben restoran içerisinde biraz dolaştım. Ve hoşuma giden bir olay da hamur işleri konuk önünde hazırlanıp yapılıyor. Bizim burada olduğu gibi. Mönüdeki seçimimizi Liliana yaptı. Zama çorbası, vejeteryan mönü ile biftek. Zaman dar olduğu için daha fazla bir inceleme şansını da yaklayamadım. Zama çorbası Moldova’nın Geleneksel çorbası. Bizim şehriye çorbası gibi. El makarnası (noddle) tavuk, sarmısak ve maydanoz ile hazırlandı. Noddle’lar burada yapılıyor. Noddle dedikleri de yine bizim el makarnası gibi. Ve kızartılmış sebze. Moldova’da  Greek salata olarak söylenen salataya aynı zamanda da Türkçe olarak ‘çoban salata’ da diyorlar. Hatta mönüde Dolmades adı ile sunulan dolmalar da yer almakta. Bize servis yapan servis personeli Teodor da burada işe yeni başlayan biri. Ancak servisi çok iyi biliyor. Profesyonel ve kalifiye bir personel olduğunu söyleyebilirim. Yemek alırken derinden gelen bir panflüt müziği ile yemeğin tadını alırsınız. Moldova’da geleneksel bir müzik. Ana yemek olarak da beef ızgara. Garnitür olarak da noodle. Yemek sonrası final olarak karışık meyve ve tatlı tabağı. Damak tadına göre. Fırınlanmış hurma ve içerisinde badem olan finalin tadı nefis. Yani burada ev mutfağını da tadabilirsiniz. Final sonrası buralarda pek bilinmeyen ve içilmeyen Türk kahvesinden mahrum kaldık. Yanımızda içmek için kahve götürmemize rağmen burada kahve yapacak cezvenin olamayacağını düşünemediğimizden kahve içemedik, kahveleri de hediye vermek istediğimiz Moldovalılara da yaranamadık çünkü kahveyi yapacakları cezve diye bir araçları yok. Bir de onlara kahvenin yapılışını anlatırken de anlatmaktan vazgeçtik ve kahveleri yalnızca bir hediye olarak takdim ettik. Nefis ve Liliana’nın konukseverliği içerisinde aldığımız yemek sonrası kahve olarak espressoyu içtik. Hesap istendiğinde de farklı ve geleneksel bir uygulama yapıldı. Bizim bildiğimiz feslikana benzer kurutulmuş bir tutam kokulu ot peçete arasında fatura ile birlikte getiriliyor. Ve yemek sonrası bu ot, avuçlar arasında ovuşturularak yemek kokusunu gideriyor. Evet yüzlerce kilometre uzaklıkta bir mekan. Moldova’da. Bir gün yolunuz düşerse buradaki yemeklerden fazla rahatsız olmazsınız, damak tadınıza uygun mönüleri tadabilirsiniz. Türk mutfağına da biraz yakın.

MÖNÜ
İKİ KİŞİLİK
ZAMA ÇORBASI
BRİZOLİ MOLDOVA
ÇOBAN SALATA
MOLDOVA GİFTS
ÜCRET: 286 LEİ
(1 DOLAR=12.5 LEİ)


TELEFON: 227 692 227 693
ADRES: md, 2012, MOLDOVA, OR CHİŞİNAU STR. BUCUREŞTİ 67 (COLT STREET PUŞKİN)

Bu haber toplam 6231 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 156. Sayısı

Adres Kıbrıs 156. Sayısı