1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. METE ADANIR
METE ADANIR

METE ADANIR

METE ADANIR

A+A-

Kıbrıs Türk futbolunda unutulmazlar arasında yer alan bir isim

 

Türkiye’de Altay, Konyaspor ve Samsunspor formaları giyen Mete Adanır, 1988 yılında ligde sadece iki kez mağlup olan Galatasaray’ı 1-0 yenen Samsunspor’un tek golünü kaydederek dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak Türk futbolu ve Samsunspor’un kara günü olarak nitelendirilen 20 Ocak 1989 tarihinde gerçekleşen kazada hayata gözlerini yumdu

Burhan Gürkan

Kıbrıslı Türk bir futbolcu olarak yurt dışında oynayarak başarı elde etme yolunda emin adımlarla ilerleyen Mete Adanır, talihsiz bir kaza sonucu bundan 24 yıl önce hayata gözlerini yumdu. 1961 yılında Limasol’da doğan Adanır bugün yaşasaydı 52 yaşında olacaktı. Belki de 28 yaşında Samsunspor’da oynarken, takımı taşıyan otobüs kaza etmese futbol kariyerini daha yükseklere taşıyacak ve deneyimlerini genç nesillere taşıyacak bir antrenör olacaktı.

TÜRKİYE’YE GİDİŞİ
70’li yılların sonunda Doğan Türk Birliği’nde forma giyen Mete, futbol hayatını İngiltere’de devam ettirmek istemiş ancak adadaki durum nedeni ile İngiliz Futbol Federasyonu’nun (FA) Kıbrıs’taki tek tanınan futbol federasyonu olan Kıbrıs Futbol Federasyonu’ndan (KOP) talep ettiği temiz kağıdını “Böyle bir futbolcumuz” yok gerekçesi ile alamamıştı. Böylece İngiltere’de Leyton Orient takımında oynama macerası başlamadan bitmişti. KKTC Milli Takımı’nın İslam Oyunları’na katıldığı 1980 yılında gösterdiği performansla Altay’ın dikkatini çeken Mete, İngiltere’de futbol hayatını sürdüremeyince Altay’a transfer oldu. 1985 yılına kadar Altay’da forma giydikten sonra 1985-87 yılları arasında Konyaspor forması ile mücadele etti. Türkiye’de gol krallıklarına imzasını atan ve Samsunspor’da forma giyen Tanju Çolak’ın Galatasaray’a transfer olması sonrası kırmızı beyazlı ekip Mete’yi kadrosuna kattı.

ATTIĞI GOLÜ ANLATTI
Mete’li Samsunspor o sezon ligde 4’üncü olurken, ligde iki kez yenilgi yaşamış Galatasaray’a attığı golle de takımını galibiyete taşıyordu. Türk Spor Basını’nın duayen isimlerinden Ercan Taner’in kendisi ile maç sonrası yaptığı röportajda kaydettiği golü şu cümlelerle anlatıyordu Mete:
“Hatırlayabildiğim kadar anlatayım. Çok stresli bir maç oldu. Uğur arkadaşım soldan çok iyi bir şekilde gitti. İsmail’i ekarte ettikten sonra ön direğe doğru çok güzel bir orta yaptı. Benim koşu istikametimdeydi. Top düşmeden sol ayağımla yarım vole şeklinde vurdum ve golü kaydettim. Bu herhalde çok güzel bir gol oldu kanısındayım”
Ercan Taner’in futbol hayatını sorması üzerine “Futbola KKTC’de başladım. 1981 senesinde İzmir’in Altay takımına transfer oldum. Dört yıl Altay’da top koşturdum. Daha sonra Konyaspor’a transfer oldum. İki sene Konyaspor’da top koşturduktan sonra bu sene Samsunspor’a transfer oldum. Bu benim Samsunspor’daki ilk senem. Attığım bu gol ligdeki ilk golüm” diye konuştu.

SAMSUNSPOR’UN KARA GÜNÜ
Bundan 24 yıl önce 20 Ocak 1989 tarihinde yaşanan kaza Türk futbolunun ve Samsunspor’un kara günü olarak anlatılıyor. Malatya deplasmanına otobüsle giden Samsunspor kafilesi Havza yakınlarında bir kamyonla çarpışınca kafilenin yardımına ilk olarak Diyarbakır deplasmanına giden Çarşambaspor kafilesi yetişiyor. Ancak takımın teknik direktörü Nuri Aslan, futbolcular Mete Adanır ve Muzaffer Badalıoğlu ile birlikte otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde hayatını kaybediyordu. Yugoslav futbolcu Zoran Tomiç ise bitkisel hayata girdiği kazadan 156 gün sonra yaşama gözlerini yumuyordu.
Kaza anını yaşayan Samsunspor kalecisi Fatih Uraz olayı şu cümlelerle aktarıyordu: “Hava inanılmaz karanlıktı. Sabah olmasına rağmen gece 1-2 gibiydi. Ben genelde dördüncü sırada otururdum ama yolun yaklaşık yarısını teknik direktörümüzün yanında sohbet ederek geçirirdim. Bu defa hocamızın yanına gidecekken vazgeçtim, biraz uyuyup öyle giderim dedim. İki saat kadar uyumuştum ki Mete’nin “Ölüyoruz” diye bağrışıyla gözlerimi açtığımda bir kamyonla burun buruna olduğumuzu gördüm. Çarpışma anını çok iyi hatırlıyorum. Şoförümüz çok hızlı olduğu halde süratten değil, karşıdaki diğer rahmetli olan kamyon şoförünün hatalı sollamasından dolayı oldu. Çarşambaspor otobüsünü yolda şakalaşarak geçmiştik. Bizim şansımız onlar oldu, o yoldan pek araba geçmiyordu. Onlar olmasa ölü sayısı kesin artardı”
Yaşanan bu talihsiz olayın ardından Türkiye Futbol Federasyonu, ikinci devre maçlarına çıkamayan Samsunspor’u ligden düşürmedi. O yıl Samsunspor’un kırmızı beyaz renklerine siyah da eklenirken, “Onur şampiyonu” olarak ilan edildiler.

KABRİ BAŞINDA ANILDI
Mete Adanır her yıl olduğu gibi bu yıl da hem Samsunspor tarafından hem de ülkemizde kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Ülkemizde gerçekleşen anma töreninde konuşan kardeşi Eralp Adanır, Mete’nin İngiltere macerası ile ilgili bir anısını anlattı. İngiltere’de futbol hayatını sürdürmek isteyen Mete’nin Leyton Orient takımı tarafından beğenilmesi sonucu bu futbolcu için İngiltere Futbol Federasyonu temiz kağıdı (clearance) istedi ve adada yaşanan bölünmüşlükten dolayı tek tanınan futbol federasyonu olan Kıbrıs Futbol Federerasyonu’na (KOP) futbolcu için bu kağıdı talep etti ancak KOP’un “Böyle bir futbolcumuz yok” cümleleri ile İngiltere’de futbol hayatının başlamadan bittiğini belirtiyor Adanır. Son günlerde ülke sporunun yakından takip ettiği KTFF – KOP görüşmelerini Mete Adanır Vakfı olarak yakından takip ettiklerini söyleyen Eralp Adanır, Mete’nin yaşadığı bu sıkıntıyı başka Kıbrıslı Türk futbolcuların yaşamaması adına görüşmelere destek verdiklerini açıkladı. Kim bilir belki de Mete Adanır, adada yaşanan karmaşık durum olmasaydı futbol hayatını İngiltere’de sürdürecekti. İki toplum futbol federasyonunun yakınlaştığı şu dönemlerde, 2012 yılı sonunda AEL Limasol – Fenerbahçe maçlarında futbol elçiliği yapan Sevim Ebeoğlu gibi futbolun birleşmesi adına bir futbol elçiliği yapacaktı.

Bu haber toplam 4879 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 91. Sayısı

Adres Kıbrıs 91. Sayısı