1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Metabolic Balance Nedir?
Metabolic Balance Nedir?

Metabolic Balance Nedir?

Metabolic Balance Nedir?

A+A-

 

Stella Aciman


Metabolic Balance Almanya’da Dr. Wolf Funfack tarafından bulunan ve geliştirilen bir program. Bu program yaklaşık 30 ülkede, 4 yıla yakın bir süredir de Kıbrıs’ta yaygın olarak uygulanıyor. ‘Nedir bu Metabolik Balance’ diyerek yola çıktım ve Metabolik Balance Beslenme Sistemi’ni Kıbrıs’a getiren Aslı Shadi ile bir söyleşi yaptım.

BEL ÖLÇÜSÜ VE KİLO

Metabolik sendrom nedir?
Kişilerde birçok belirti ile ortaya çıkan bir durumdur. Kilo veya diyabet gibi sorunların var olması metabolik sendromu doğurur. Metabolik sendromu olan kişi tansiyon, diyabet, damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlığı gibi birçok sağlık problemine adaydır. Bu rahatsızlıkları önlemek için kullanılan bir programdır Metabolic Balance.

Kişide metabolik sendrom olduğunu nasıl anlarsınız?
En basit şekli bel ölçüsü ve kilodur ki kişiyi görür görmez bunu anlarız ama kan tahlilleri ile destekler, sonuçları değerlendiririz. Yağlar özellikle kişinin bel çevresinde birikmişse o kişinin ailesinde muhtemelen bir diyabet veya karaciğer yağlanması öyküsü vardır ve kendisi de bir adaydır.

Merkezlerinizde doktor kontrolü var mı?
Tabii ki var. Merkezimizde şu anda çalışan üç tane doktor var. Ben metabolic balance programının Kıbrıs temsilcisiyim. Ben doktor değilim ancak Metabolik Balance beslenme programının eğitimini aldım. Kişilere kilo verme veya alma konusunda yardımcı oluyorum. Doktorun da bu konuda çok önemi vardır ki tansiyon, kolesterol, diyabet hastalarının ilaç ayarlamalarını yapar. Çünkü bu programa girdikten sonra kişinin enzimleri, hormonları normal seviyelerde çalışmaya başladığı için ilaçların ayarlanması gerekir.

Size biri geldi, “ben kilo vermek istiyorum” dedi. Nasıl bir uygulama yaparsınız?
Kapsamlı bir kan tahlili listemiz vardır. Hasta bu tahlili isterse Devlet Hastanesi’nde, isterse anlaşmalı olduğumuz laboratuarlarda yaptırabilir. Bu tahlillerin sonuçları bana geldikten sonra kişinin, boy, kilosunu alırım. Sağlık problemlerini dinlerim, sağlık geçmişini dinlerim. Tüm bu bilgileri Almanya’daki merkezimize gönderirim. Almanya’dan bize dört aşamalı bir program gelir.

DÖRT DÖNEM

Nasıl bir program?
Hazırlık dönemi, sıkı dönem, rahat dönem ve koruma dönemi. Hazırlık ve sıkı dönem kişinin ideali neyse ona ulaşma dönemidir. Yani bu dönemde kilo vermek isterse verir, almak isterse, alır. Kişinin metabolik sendrom sorunu varsa, fazla kilosu yoksa o dengelenir. Enzimleri normal çalışmaya başlar, kolesterolü, tansiyonu düşer. Diyabeti ortadan kalkmaz ama dengelenir. Hatta ilaçlarını kesen çok hastamız vardır.

Gıda intolerans testi mi yaptırıyorsunuz?
Hayır, bizim testimiz gıda intolerans testi değildir. Testler genelde kısa ömürlüdürler. Üç veya beş aylık bir dönemde, kişinin mevsimsel değişikliklere göre vücudunun yaptığı, gösterdiği tepkilere bağlı olarak verilen sonuçlardır. Şu anda kendime intolerans testi yaptırsam, mesela portakal yemeyin diye çıkabilir. Ama üç ay sonra yaptırırsam portakal çıkmayabilir. Yani testler mevsimsel, hormonsal değişiklikler, kişinin stres durumuyla alakalı olarak değişiklikler gösterebilir. Ama Metabolic Balance programı, metabolizmayı düzenleme programıdır ve ömürlüktür. Bir defa yaptırırsınız. Sizin vücudunuzda kalsiyum eksikliğinden dolayı kemik erimesi varsa, aileden gelen bir sorunsa bu zaten hep üzerinizde vardır, tıpkı tansiyon, kolesterol gibi… Biz sadece bunların sizde oluşmasını engellemeye çalışırız.

Metabolic Balance programı nasıl işliyor?
Programın içinde bir öğün programı gelir. Metabolizmanızın düzgün çalışması için vücudunuza yararlı olan gıdalar nedir? Ben kendimden örnek vereyim; ben kırmızı eti hiç sevmem. Dört yıl önce testlerimi yaptırdığımda programımda kırmızı et çıkmadı. Yani kişi vücudunu dinlerse neye ihtiyacı olup olmadığını vücut söylüyor aslında. O yüzden programların kişiye özel olması gerekiyor. Bu yüzden programın yaratıcısı Dr. Wolf, doktorların yanı sıra gıda mühendisleri ile çalıştı. Brokolide K vitamini var mesela ama o insanın K vitaminine ihtiyacı yok, o zaman kişinin listesinden brokoli çıkarılıyor. Yani program kişiye özel olduğu gibi yiyecekler de kişiye özel olarak hazırlanıyor. Hazırlık dönemimizde iki günlük bir detoks programımız vardır. Programa başlayan kişi ilk 15 günde su kaybeder. Vücuttaki şişlikler yok olur. Bu on beş gün içinde hiç yağ vermiyoruz ki vücut kendini savunmaya geçip o yağı tekrar stoklamasın diye.

PROTEİNLERİ BİRLİKTE YEMEYİN

Proteinleri birlikte yemeyin diyorsunuz
Evet, bizim sekiz tane ana kuralımız vardır; Bunlardan ilki proteinleri birlikte yemeyin. Beş saat hiçbir şey yenmeyecek. Her gün bir elma yenecek. Kişinin kilosuna göre içilecek su. Liste dışı beslenilmeyecek gibi…
Bir öğünde tek protein oluyor, yanında sebzesiyle ve bir dilim çavdar ekmeği. Çavdar ekmeği kana çok yavaş karıştığı için sadece onu kullanıyoruz. Beyaz olan her şeyden kaçınıyoruz. İşlenmiş, doğal olmayan gıdaları, raf ömrü uzun olan ve light ürünleri asla tüketmiyoruz. Her gıdanın tam yağlısını kullanıyoruz.
Biz en fazla yemeği akşam öğününde veriyoruz ama yatmadan üç saat önce yemeği kesin diyoruz. Çünkü gece vücudun çalışabilmesi için midenin çalışması lazım ki metabolizma da durmasın. Metabolizma ne kadar çok çalışacak şey bulursa o kadar çok çalışmaya devam eder. Ama bu ‘metabolizmanız çalışsın diye ne bulursanız yiyin demek değil. Kişinin sadece yiyeceğinin gramajı artıyor akşam yemeğinde.

Meyve veriyor musunuz?
İki öğün de meyve veriyoruz ama kişiye göre değişiyor. Bir tanesinin muhakkak elma olmasını istiyoruz çünkü metabolizmayı hızlandırır, lifli olduğu için tok tutar, kanı temizler. Tabii doğal yetişmiş meyve ve sebzelerden söz ediyoruz. Bizler topraktan geldiğimize inanıyoruz, o yüzden toprağın bizlere sunduğu doğal besinlerle beslenmeyi uygun görüyoruz.

TEK YASAK RAFİNE ŞEKER

Bu diyetin yağ ile arası nasıl?
Metabolic Balance beslenmesinde sağlıklı olan her tür yağ serbesttir. Bizim diyette tek yasak olan gıda rafine şekerdir çünkü çoğu hastalığın sebebi şeker ve karbonhidratlardır.

Kıbrıs mutfağından bir örnek verirsek; fırın makarnada hem kıyma hem de beşamel sos oluyor ki siz iki proteini aynı anda vermiyorsunuz…
Bu etkiyi yok etmek için su veriyoruz. Su bizim için çok önemli. Oksijen içerdiği için ve yağlarda oksijenle atıldığı için su, her kaçamağın sonunda ne kadarsa içilmesi gereken su miktarı, o miktarın yarısı kadar fazlasının içilmesini öneriyoruz. Üç litreyse, dört-dört buçuk litre için diyoruz. Bu arada fırın makarnası kaçamak olarak tabii ki yenebilir ama her gün değil. 15 günde veya ayda bir, fazla olmamak kaydıyla yenebilir.

Menopoza giren kadınlara da Metabolic Balance sistemini öneriyor musunuz?
Sistem menopoza giren kadınlarda da çok başarılı oluyor. Bunun sebebi; kadınların menopoz ile bozulan hormon sistemlerinin 'Metabolic Balance' metabolizma programı ile dengeye girmesi. Menopoz sonrası bu programı uygulayan kadınlar çok terlemiyor. Ateş basması şikâyetleri daha az oluyor. Kendilerini daha enerjik hissediyor ve daha rahat hareket ediyorlar. Menopoza giren kadınlar genellikle yorgun ve mutsuz olur. Bu programı uygulayanlar ise daha mutlu ve güçlü hissediyor. Uykuları düzene giriyor ve rahat uyuyorlar.

PARMAK İZİ

Bu program hem anne, hem baba, hem de çocuk tarafından ailece uygulanabilir mi?
Hayır, bu programın özelliği tamamen kişiye özel olmasıdır. Adeta parmak izi gibidir. Yapılan kan testlerinden sonra kişiye özel beslenme programları çıkarıldığı için ailece aynı programı uygulamak mümkün olmuyor. Örneğin, hastalarım arasında programı uygulayan bir kadın vardı. Kocası da onunla beraber aynı şekilde beslenmeye başlamış. Kendisi 12 kilo verdiği halde kocası çok daha az kilo verebilmiş. Eşinin de kan testlerini yaptırmasını istedim ve sonuçlara göre onun için özel bir beslenme planı hazırladık. Eşinin ihtiyacı olan besinlerin çok farklı olduğunu gördük.

Başarı oranınız nedir?
Bize gelenlerin hemen hemen hepsi %100 başarılı oldu diyebilirim. Ama kilo vermek tek başına bir başarı değildir, önemli olan o başarıyı yaşam boyu devam ettirebilmektir. Metabolic balance pahalı bir sistemdir. İnsanlar bize gelmeyi ertelerler ve son çare olarak bize gelirler. Son çareleri olduğum için elimde bir sihirli değnek olduğunu düşünürler ve “beni zayıflat ama bir daha kilo almayayım” derler. “Benim dediklerimi yaparsan ve hayatın boyunca uygularsan kilo almazsın” diyorum.

Bu haber toplam 12684 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 134. Sayısı

Adres Kıbrıs 134. Sayısı