1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Master Hasan Kasap
Master Hasan Kasap

Master Hasan Kasap

Master Hasan Kasap

A+A-


Yonca Oğuz Kanı     

Yaşamı sporla geçmiş bir insan Hasan Kasap. Yıllardır, dile kolay 30 senedir beden eğitimi öğretmeni.  Lisede okurken girmiş aklına öğretmen olmak… 1975’de 400 m. liselerarası 3.’lük, 3 adım atlamada 4.lük ödülü var. Öğretmenleri keşfetmişler spordaki başarısını ve yönlendirmişler kendisiyle birlikte birkaç arkadaşını. Ankara 19 Mayıs Gençlik Ve Spor Akademisi mezunu.  Branşı atletizm, yan branşı ise halter. Üniversite’de okurken yarışmalara katılmış, 3 adım atlamada Ankara bölgesi 1.’liği ve Üniversitelerarası 3.lük ödülü var. Mezun olduktan sonra ilk önce Güzelyurt’ta öğretmenlik yapmış. Daha sonra Girne’ye gelmiş, halen Anafartalar Lisesi’nde öğretmen.

Gençler spor konusunda muzdarip

Söyleşimiz sırasında Hasan Kasap, birçok başarıya da okullarda imza attıklarını belirtiyor.  Gençlerin sporda yetenekli olduklarını, fiziksel olarak spora yatkın öğrencilerin her dönemde olduğunu söylüyor; fakat özellikle atletizmde özel sahalar ve eğitmenlerin olmaması nedeniyle maalesef bu çocukların zaman içinde atletizmi bıraktığını belirtiyor. Halbuki devletin spor politikasının olması gerektiğini belirten Hasan Kasap bir de Kıbrıs’a uygulanan ambargolardan ötürü gençlerin en başarılı yıllarında sporu bıraktıklarını belirtiyor. Hasan Kasap bu konuda diğer spora gönül verenler gibi muzdarip.
           Üniversitede okurken 1978-79 yıllarında Üniversitelerarası atletizm dalında üçüncülüğü, Ankara üniversitelerarası ikinciliği var Hasan Kasap’ın… Kıbrıs’a gelince masterler dalında yarışmaya devam etmiş. İlk zamanlar vize sorunu nedeniyle sadece Türkiye’de yarışmış. 45 yaşında 1996’da Türkiye şampiyonasına katılmış birçok Türkiye rekoru ve birincilikleri olmuş. 2001’de İngiltere’de North Cyprus adına ABD ile yarışlara katılan Hasan Kasap ikincilik ve birincilik ödülleri almış arka arkaya iki sene... 2003’te kapıların açılmasıyla Kıbrıs pasaportu almış ve daha özgür olmuş. 2003’te bir sakatlık dönemi geçirdikten sonra yaptığı özel çalışmalar neticesinde 60m engelli yarışmalarına katılmış, Fransa’da 3.olmuş. 2006’dan sonra Türkiye adına yarışmalara katılmaya başlamış. 100m Avrupa şampiyanluğu, 3 adım atlamada Dünya dördüncülüğü var. Son üç yıldır Finlandiya’da çoklu yarışmalara katılan Hasan Kasap burada da birçok ödül almış. Şu anda İtalya’nın Torino kentinde yapılacak olan atletizm 100 m engelli yarışmasına hazırlanıyor.

Var’lar ve yok’lar
  
Yaptığımız söyleşide mücadeleci bir ruhu olduğunu belirten Hocamız sağlıklı yaşam, vücudunun fit kalabilmesi ve keyif aldığı için yarışmalara katıldığını söylüyor. Tabii bunun hiç de kolay olmadığını anlatıyor. Her gün 1.5 saat çalışıyor. Yemesine, içmesine, uyku düzenine dikkat ediyor. Protein, vitamin ve minarel takviyesiyle vücudunu dinç tutuyor. Sürat çalışması yapıyor, gulle, cirit, disk atıyor. Sigara içmiyor, alkol almıyor.  
       Geçtiğimiz yıllarda kendisine sponsor olan Kuzey Kıbrıs Türkcell’e desteklerinden dolayı teşekkür eden Hasan Kasap bu yıl sponsörsüz. Kendi imkânlarıyla yarışmalara katılacak. “Ben amatör bir ruhla yarışıyorum. Bir maddi beklentim yok. En büyük hayalim on sene sonra üç kişiyle bile olsa yarışmak  ve yıllar geçse de aynı seviyede kalabilmek” diyor. Şu anda masterler grubunda kendisiyle birlikte yarışmalara katılan bazı isimler var. Dışişleri Bakanımız Hüseyin Özgürgün, Besim Erdenay, Hüseyin Altınör…

“Daha ne!”

    Söyleşimizin sonunda Hasan Kasap’a bu yarışmaların hayatına ne kattığını soruyorum. “Öncelikle ülkemi tanıtmak, spor yapmak, hayalini kurduğum ülkeleri tanımak, görmek” diyor ve ekliyor; “Yarışmalarda birçok dostlar edindim. Ülkemde beni sokakta görenler takdir ediyor, gazetelerde çıkıyorum, gençlere örnek oluyorum. Daha ne olsun ki…”
    Hasan Kasap yakında emekli olacak. Tek isteği bundan sonra sanatla, sporla ilgilenen insanlara devlet tarafından da destek verilmesi, uluslar arası yarışmalara katılımın sağlanması…
  Umuyorum ki Hasan Kasap daha çok uzun yıllar ‘masterler’ dalında yarışabilsin.

Bu haber toplam 2120 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 109. Sayısı

Adres Kıbrıs 109. Sayısı