1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Lapta Turizm Festivali 6. Yemek Yarışması
Lapta Turizm Festivali 6. Yemek Yarışması

Lapta Turizm Festivali 6. Yemek Yarışması

Lapta Turizm Festivali 6. Yemek Yarışması

A+A-

 


Zekai Altan

Yemek yarışmalarının doğurduğu farklı sonuçlar vardır. Bunlardan bir tanesi yemek yarışmasına katılanların medeni cesaret kazanması. Yarışmanın yapıldığı bölgede sosyal ve kültürel gelişimin sağlanması, yemek yapan bay, bayan herkesin yetenek ve becerisinin ortaya çıkmasını sağlamak, kaybolan veya kaybolmaya yüz tutmuş yöre mutfağı ve tatlarınn gün yüzüne çıkmasını sağlamak ve yaratıcılık. Farklı malzemeler ile yaratılan tatlar. Özellikle bölgelerde üretilen farklı sebze ve meyve gibi ürünlerin farklı kullanımını yaratmak. Evet günümüzde birçok bölgede amatörce bile olsa festivallerde yapılan bir etkinlik. Çok da güzel ve hoş. Burada üzerinde durulması gereken önemli bir nokta. Bu yarışmaların biraz olsun standartlaştırılması. Ve kayda alınması. Oldukça önemli. Bu yapıldığı zaman bu tür ürünlerin sürdürülmesi de sağlanmış olur.  Ayrıca kaynak oluşur. Geçenlerde Lapta Belediyesi tarafından düzenlenen 7. Lapta Turizm Festivali çerçevesinde yemek yarışması organize edildi. Sultan hanım tarafından. Kumyalı’dan Lapta’ya gittik. Severek ve yardımcı olmak için. Paylaşmak için. Sempati Hotel’de düzenlenen yarışmaya toplam yedi yarışmacı katıldı. Toplam on bir yemek.

TATLAR
Yarışmacıların hazırlayıp sunduğu tatlar birbirinden farklı ve lezzetli. Yarışmacılar önünde yapılan yarışmayı yemek yapanlar da izleme olanağına sahipti. Toplam dört kişilik bir jüri oluşturuldu. Tüm jüri üyeleri de heyecanlı ve arzulu bir biçimde tadım yaptı. Bu yarışmanın diğer bir özelliği de  on bir yemek içerisinde ilk tur olarak ilk beşe girenlerin  belirlenmesi oldu. İlk beşe girenler arasında ise gelecek hafta yapılacak yarışmada ilk üçe girenler seçilecek. Gelecek hafta (14 Haziran, 2014) yapılacak yarışmada ilk beşe girenler yemeklerini jüri önünde hazırlayıp sunacak ve puanlar hijyenden, malzeme kullanımı, zaman, demostarsyon, sunuş ve lezzete kadar puanlanacak. Bu yöntem heyecan verici ve daha bilimsel ve teknik. Becerilerin tümünü puanlama şansı doğar.  Yani final yapılacak. Final sonrası sizlere dereceye giren hatta ilk beşe girenlerin tariflerini gelecek haftaki yazımızda açıklayacağız. Bakalım yemek pişirme kaplarını nasıl kullanacaklar.

İLK 5’E GİRENİN BİRİNCİSİ GELENEKSEL “FIRIN PATATES”
Bu yarışmada çok ilginç geleneksel Kıbrıs Mutfağı tatları yarıştı. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Fırın makarna ve salata, pakla ve köfte, pirohu, patates köftesi, makarına bulli ile zeytinli ve hellimli. Dereceye gireler ise, 1. Yeşilovalı rumuzu ile Fırın patates, 2. El makarnası, 3. ise iki yarışmacı aynı puanı alarak turu atlamış oldu.  Lapta rumuzu ile guvarugya köfte ve Lemba rumuzu ile pirohu, 4.  Fırın makarna ve 5. de Patates köfte. Evet, gelecek hafta sizlere yarışma sonuçlarını ve tariflerini aktaracağız. Lapta Belediyesini ve bu yarışmayı düzenleyenleri tebrik ederken yarışmaya katılma cesareti gösterip bu anlamda katkı koyanları da ayrıca tebrik etmek gerekir.

Bu haber toplam 1531 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 163. Sayısı

Adres Kıbrıs 163. Sayısı