1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kozmetik Ve Pilot Trading
Kozmetik Ve Pilot Trading

Kozmetik Ve Pilot Trading

Kozmetik Ve Pilot Trading

A+A-


Filiz Uzun

Yaz geldi. Bu yıl vitrinleri rengarenk giysilerin süslediğini görmekteyiz. Renklerin kadınları cezbettiği aşikardır. Ancak günümüzde renkler sadece kadınların değil erkeklerin de hayatında. Renklerin insan hayatında ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. Hatta renklerin dili olduğuna inanılmaktadır. Giydiğimiz kıyafetten evimizi boyadığımız boyaya kadar renkler kişiliğimizi de yansıtmaktadır. Her ne kadar modacılar o yıl hangi renkleri giyeceğimizi belirlese de kişiliğimizi yansıtan renklerden vazgeçemiyoruz.
Kozmetikte de durum böyledir. Bir yıl pastel tonlar moda iken bir başka yıl pembeler, turuncular, kırmızılar moda olabiliyor. Klasik bir cümle vardır bilmem katılıyor musunuz? “Moda kişiye yakışandır”. Aslında daha doğrusu kendinize yakıştırdığınızdır moda. İnsanoğlunun yenilik ve değişikliğe genellikle bir direnç gösterdiği bilinmektedir. Bazen reddettiklerimiz belki de bize en çok uyandır. Denemek ve değişikliğe açık olmamız gerektiğini düşünmekteyim ben. Kırmızı oje mesela vazgeçilmezimdir benim üniversite yıllarımdan beri. Hatta açık tonları hiç kullanamazdım. Oysa şimdi her rengi seviyorum. Maviler, morlar, hatta siyahı bile.
İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar düşünülecek olursa her çıkan moda için gardrobumuzu ya da kozmetik malzemelerimizi toptan değiştirmek maalesef mümkün değildir. Ancak her insanın gardrobunda renkli giysiler ya da her kadının makyaj çantasında renkler olmalıdır bence. Bu ruhu için olduğu gibi sağlığı için de gereklidir. Üzgün uyandığımız bir sabah güzel bir duşun ardından kendimizi renklendirmek nasıl iyi gelmektedir. Üzerimize giydiğimiz renkli bir bluz ve hafif bir makyajla nasıl değiştiğimizi görmek mucize gibidir.
Kozmetik kadınların vazgeçilmezidir. Kozmetik mağazaları da öyle. Ekonomisi çok iyi olmayan bir kadın bile göz kalemini ve rujunu eksik etmez çantasından. Yazın başladığı şu günlerde konumu kozmetikten yana seçtim yine. Bu sefer bir kozmetik şirketinin kurucusu ile sizler için görüştüm. Pilot Trading kurucusu ve sahibi Mehmet Pilot. “Kozmetiğe astronomik rakamlar ödememize gerek yok” diyor ve getirttiği ürünlerin de en az pahalı olanlar kadar kaliteli olduğunu söylüyor. Hedefi tüm kadınların kozmetiğe ulaşmasını sağlamak. Ve her kadının rahatça alış-veriş yapabilmesini sağlamak amacıyla da,  alış-veriş merkezlerine açıyor mağazalarını. Girne’deki mağazası içinse hayli iddialı. Ziyaret etmek gerekiyor.
Lefkoşa, Mağusa ve Girne’de Lemar ve Önder alış-veriş merkezlerinde de mağazaları var. Ben dün ziyaret ettim. Her kesimden insana hitap eden ürünleri var. Fiyatlar da çok uygun. Cildinize uygun ürünleri bulabilirsiniz. Bence önyargılı olmamak lazım. Bir ürün hem uygun fiyatlarda hem de cildinize uygun olabilir denemek gerekiyor.
Şirketin sahibi Mehmet Pilot’a sizler için kozmetikle ilgili sorular sordum buyurun okuyunuz….

Üç grup kozmetik

F.U: Kendinizi tanıtır mısınız?
M.P: Adım Mehmet Pilot. Üniversiteden sonra pazarlamacı olarak iş hayatına atıldım.  On yıl kadar başka şirketlerde çalıştıktan sonra 2000 yılında kendi işimizi kurdum. Profesyonel çalıştıktan sonra 2003 yılında Pilot Trading Şirketini kurdum. Şirketi kurarken Kozmetik alanında çalışmaya karar verdik.
F.U: Neden kozmetik alanında çalışmak istediniz?
M.P: Kozmetiği satmak zordur. Herkes yapamaz, uzmanlık ister diye düşündük. Bu yüzden bu alanı seçtik. Kıbrıs’ta kozmetik getiren ve bu alanda çalışan yoktu. Selektif ürünler getiren bir tek mağaza vardı onun dışında yoktu. Mass kozmetik denen ürünler getirmeye başladık.
F.U: Nedir Mass kozmetik?
M.P: Kozmetik ürünlerini 3 gruba ayırıyoruz. Low kozmetik: 10-15 tl’ye bulabileceğiniz alt grup ürünlerdir. Mass Kozmetik: Orta sınıf denilen 30-60 tl arası satılan ürünler. Selektif kozmetikler ise:  Üst grup olarak adlandırılan 60 tl  ve üzeri satılan ürünlerdir. Biz daha çok Mass kozmetik getirtiyoruz. 3-4 yıldır da selektif ürünler getirmeye başladık.
F.U: Hangi markaları getiriyorsunuz?
M.P: Öncelikle makyaj malzemesi olarak Golden Rose ile başladık, bir üst grubu olan Alix Avien’i aldık. Classics ve en son olarak da Pastel markasını getirtmeye başladık. 4 tane makyaj markamız vardır.
F.U: Kıbrıs’ta kadınlar bu ürünleri tercih ediyor mu?
M.P: Evet, tercih ediliyor ve satılıyor.

Her bölgede mağaza

F.U: Fiyatları da uygun ürünlerdir değil mi?
M.P: Evet. Mass kozmetik dediğimiz sınıfa giriyor bu markalar. Orta sınıf ürünler. Fiyatları da o yüzden daha uygun. Selektif dediğimiz ürünler üst kademedir ki tüm dünyada % 10-20 alıcı buluyor. Mass ürünlerin pazarı daha geniştir. Daha çok tercih ediliyor.
F.U: Kozmetikte hedefiniz neydi? Başardınız mı?
M.P: Kıbrıs’ta bu işe girerken birçok kozmetik ürünü bir arada bulabileceğimiz kozmetik mağazalarının olmadığını fark ettik ve hedefimiz buydu. Birçok markayı ve ürünü bir arada satabileceğimiz kozmetik mağazaları açmaktı. Şu an Girne’de bir mağazamız ve bir çok alış-veriş merkezinde de ürünlerimizi sattığımız dükkanlarımız var. Önder Alışveriş merkezi, Lemar gibi. Kıbrıs’ın birçok bölgesindeki marketlerde bulabilirsiniz.
F.U: Eskiden kozmetik ürünleri bayanlar ya Türkiye’ye gittiklerinde ya da güneye geçtiklerinde  almayı tercih ederlerdi. Şimdi durum değişti mi sizce?
M.P: Kıbrıs’ta hanımlar gidip makyaj malzemesi alayım demezler fakat markette gezerken karşılaşırlarsa alabilirler. Tek derdimiz kadınları kozmetik mağazalarına gitmelerini sağlamaktır. Ama dediğiniz gibi artık durum değişiyor. Kadınlar gezdikleri marketlerde karşılaştıkları mağazalarımızdan almaya başladılar. Hemen hemen aynı kalitede ürünleri daha pahalıya almak yerine mass ürünleri almayı tercih ediyorlar.
F.U: Bu işi profesyonel anlamda yaptığınıza inanıyor musunuz?
M.P: Şu an getirttiğimiz ürünler hakkında çalışanlarımıza eğitimler veriyoruz. Mağazalarımızda çalışan kızların eğitim almasına dikkat ediyoruz. Ancak çalıştıracak personel bulmakta zorlanıyoruz açıkçası. Türkiye’ye eğitime yolluyoruz. Bizler gelen ürün hakkında ya da makyaj konusunda 15 günde bir eğitimler açıyoruz.
F.U: Marketlerde dükkan açmak çok akıllıca, yeni başladınız sanırım?
M.P: Evet. 3-4 yıldır getirttiğimiz ürünleri kendimiz de satmaya başladık. Çünkü verdiğimiz yerlerde ürünlerimiz sağlıklı koşullarda tutulmadığı ve satılamadığı için telef oluyordu. Biz de kendi mağazalarımızı açmaya karar verdik. Bunun için de uzmanlaşmamız gerekiyordu. Bunun için eğitimler aldık. Yine toptan satışlarımıza da devam ediyoruz.

Bütçeye uygun ürünler

F.U: Mağazalarınızda her bütçeye uygun malzemeler var mıdır?
M.P: 1.5 tl’ye oje bulmak da mümkün 7-8 tl’ye bulmak da. 20 tl’ye parfüm de var 250 tl’ye de var. Bunları biz kozmetikte gruplara ayırıyoruz. Mass ürünler daha uygun fiyata olanlar ve selektif dediğimiz ürünler fiyatı daha pahalı olanlar. Amacımız tüm kadınlara hitap etmektir. Ve herkese ulaşmak gibi bir gailemiz var.
F.U: Ürünlerinizi nereden getirtiyorsunuz?
M.P: Amerika’dan, İngiltere’den ve Türkiye’den. Genellikle distribütörlüğünü yaptığımız ürünleri getirtiyoruz.  Bir süre önce selektif parfümleri de getirtmeye başladık. Bunlar havaalanlarında aldığımız parfümlerdir. Aynı fiyata satıyoruz hatta indirim yapıldığında daha ucuz bile olmaktadır. Yaklaşık 1 aydır mağazalarımızda %20 indirimimiz vardır.
F.U: Müşterileriniz genellikle kadınlardır. Siz bir erkek olarak bu yıl hangi ürünleri getireceğinize nasıl karar veriyorsunuz?
M.P: Eşimle birlikte çalışıyoruz. Ancak çalıştığımız firmalar bu yıl modanın ne olduğunu ve neyin fazla talep edildiği yönünde bizi yönlendiriyor. Getirttiğimiz markalar o yıl hangi ürünleri çıkarmışsa biz de onları getirtiyoruz. Biz şirket olarak moda yaratmıyoruz ama modanın takipçisiyiz. Ayrıca en iyi modacılar erkektir.
F.U: Biz kadınlar bir ürün ucuzsa kalitesiz olabilir diye düşünürüz. Ve alışkın olduğumuz markaların dışına çıkmaya korkarız. Ciltler önemlidir kadınlar için? Bu konuda ne söyleyebilirsiniz?
M.P: Örneğin Golden Rose Max Factor’den daha kalitelidir. Tüm dünyada Max Faktor de Mass ürünler arasındadır. Sizlerin ölçemeyeceği farklar vardır arada. Ancak X markanın göz kalemi size alerji yaparken 5 tl’lik bir göz kalemi size çok daha fazla uyabilir. Burada fark pazarlama ve reklamdır. Örneğin ünlü bir marka Cindy Crawfor’da 10 Milyon dolar öder hatta o ödemez ürünü alanlar öder. Golden Rose Türkiye’de sürekli satılan 1. üründür. Ve birçok ülkede de Makedonya’da, Polonya’da, Ukrayna’da, Rusya’da satılan bir üründür. Hatta Pazar lideridir. Golden Rose’un üretim fabrikaları 7 yıldızlıdır. Ve bu yüzden bütün dünyaya satabilmektedir.

“Ömrü bitince atılmalı”

F.U: Kozmetiğe çok para harcamak doğru mudur?
M.P: Kadınların yaptığı bir hata var. Çok pahalıya aldığı bir kozmetik ürünü kullanma tarihi bittiği halde kullanmaya devam eder. Bu bana göre en sağlıksız olanıdır. Oysa ömrü bittiğinde atmak lazım, bakteri barındıracağından cilt için daha tehlikelidir. O yüzden kozmetiğe çok para harcamak gerekmez.
F.U: Kıbrıs’ta başkasının üzerinde görüp alma eğilimi çok fazla bu yüzden yanınızda çalışan elemanları seçerken dikkat ettiğiniz unsurlar var mıdır?
M.P: Evet. Özellikle ciltlerinin güzel olması ve makyaj yapmayı öğrenebilmesi gerekir. Verdiğimiz eğitimlerde makyaj yapmayı öğretiyoruz ve sürekli değişik renkleri ve tonları kullanmasını söylüyoruz.
F.U: Golden Rose neden ünlü bir yüzle reklam yapmıyor sizce?
M.P: Markalar hedef kitlesi seçerler kendilerine. Hedef kitlesine göre de politikalarını oluştururlar. Örneğin Allex Avien %30 daha pahalıdır Golden Rose’dan çünkü onun seçtiği hedef kitlesi biraz daha üsttedir. Ama aralarında fark var mıdır? Çok önemli bir fark yoktur. Ajda Pekkan bizim getirttiğimiz kirpikleri alır hep. Hatta yolladığımız da oluyor ona. Girne’ye gelen ünlüler mağazamıza uğrarlar ve Retinol markasının ürünlerini alırlar. Her markanın farklı tarz reklamı vardır.
F.U: Girne’deki mağazanıza ilgi nasıl?
M.P: Çok iyi. Çünkü orada daha çok yabancılar yaşamakta ve yabancılar tercih ediyor ürünlerimizi. Kozmetik almak isteyen mağazamıza geliyor. Lefkoşa’daki mağazalarımızda ise alış-veriş yaparken rastladığı için uğrayıp alıyor. Bizim istediğimiz ve hedefimiz kozmetik almak için mağazalarımıza gelinmesidir. Kıbrıs şu an o noktada değil.
F.U: Son olarak söylemek istedikleriniz?
M.P: Ben Mehmet Pilot olarak hem de şirket olarak sattığımız ürünlerin arkasındayız. Her türlü sorunda bize uluşabilirler ve sorunu çözmek için bizler hep buradayız. Hem perakente hem de toptan alanlar için geçerlidir bu. Ürünlerimizi denesinler memnun kalacaklarına eminim.
 

Bu haber toplam 15086 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 108. Sayısı

Adres Kıbrıs 108. Sayısı