1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. İnsan ve müzik
İnsan ve müzik

İnsan ve müzik

İnsan ve müzik

A+A-


Ersin Kaşif


Kendi bedenlerinin de doğal ve benzersiz birer çalgı olduğunu, müzik ile özgürce ve sınırsızca kendilerini ifade edebileceklerini artık biliyorlar!
   Onlar,  DAÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı Öğrencilerinden; Meryem Dora, Meriz Okanar, Tuğçe Sirhan,  AyşeYalnız ve İpek İkinci. Gerçekleştirdikleri Umut Projeleri gibi kendileri de,  umutla dolu yürekleriyle ve umutla baktıkları gelecekleriyle,  asıl önemli olan ise,  kendi yaşama sevinçlerini başkalarıyla paylaşabilmenin verdiği gururla  bu hafta “Duyuşlar” ın konuğu oldular.  Özellikle, Topluma Hizmet Uygulamaları dersinin uygulama yöntemi ve uygulandığı yer seçiminin çok doğru olduğunu düşünüyorum. İşte, bu doğru yöntem ve doğru seçimden kazanılan deneyimler, onların gelecekteki meslek hayatlarına daha avantajlı başlamalarında bir şans olacak. Elbette bu güzel duyguları onlardan dinlemek daha doğru. Şimdi söz onların;
İPEK İKİNCİ: Müzik eğitimini, Orff Schulwerk yöntemiyle Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı olan Umut Eğitim ve Kültür Evi’ndeki birbirinden güzel ve akıllı çocuklarımıza öğretmek, onlarla birlikte eğlenmek ve aslında onlardan da öğrendiğimiz birçok deneyimi kazanmak bana yaşamım boyunca unutamayacağım ve benim için çok değerli duyguları yaşamama sebep oldu. Orff eğitimi ile hayatlarına öncelikle moral olarak katkı sağlamak istediğimiz çocuklarımıza, moralin yanı sıra sosyallik, öz güven, yaratıcılık ve birliktelik kavramlarını da Orff eğitimi yöntemiyle katmayı başardığımızı görmekteyim. Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında proje amaçlı olarak eğitim vermeye başladığımız çocuklarımızla birlikte öncelikle Orff çalgıları tasarladık. Projemizin devamı olarak yaptığımız Orff eğitimi gösterimizde ise çocuklarımızın tasarlamış oldukları Orff çalgılarını da kullanarak halka açık bir gösteri düzenledik. Hazırlanmış olan gösteride üstün başarı gösteren çocuklarımız, Umut kavramını da tam anlamıyla sergilediler aslında. Şu anda proje sürecimiz akademik olarak son bulmuş olsa da ben KHYD Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde gönüllü öğretim görevlisi olarak oradaki çocuklarımızla ve gençlerimizle birlikte Orff eğitimine devam edeceğimi de belirtmek istiyorum. Önümüzdeki bu yeni süreçte, çocuklar ve gençlerle hazırlayacağımız umut dolu sürprizlerle karşınıza çıkacağız.
TUĞÇE SİRHAN: Umut evi adıyla da özdeşleştiği gibi,  umut dolu bir yer. Oradaki umut dolu çocuklara bir şeyler öğretebilmek ve bunun sonucunda onların mutluluğunu, heyecanını ve azimlerini görmek gurur verici. Çocuklarımızla birlikte orff eğitimi yapıyoruz ve biz orff 'u çok sevdik. Çok güzel iki etkinlik geçirdik. Çocuklarımızdan aldığımız sevgi azmi ile projelerimize devam edeceğiz.
MERYEM DORA: Proje kapsamında başladığımız Umut ve Müzik Projemiz, bize hem manevi yönden hem de öğretmenlik tecrübesi olarak çok şey kazandırdı.  Oradaki güzel çocuklarımıza moral vermek, onlarla paylaşımda bulunmak, çok güzel bir duygu. İlk olarak materyal tasarlayıp sergiledik, daha sonra da küçük bir gösteri hazırlayarak sunduk. Çocuklarımızı çok sevdik, aramızda çok farklı bir sevgi bağı oluştu. Bize sarılmaları bizi sevdiklerini söylemeleri ve orff eğitimini sevdiklerini söylemeleri bizi çok mutlu eden gelişimlerdir. Ayrıca,  kendi aralarında daha yakınlaşmış olmaları ve daha sosyal olmaları da önemli gelişmeler olmuştur. Onlarda olan yeteneği ve isteği gördüğümüz için projemiz bitti, fakat gönüllü olarak devam edeceğiz. Umut evi bizim için de umut dolu bir yer.
AYŞE YALNIZ:  Umut ve Müzik Projesi benim için içerisinde birçok hikaye ve güzellikler bulunduruyor. Ben ve arkadaşlarım bu proje için gerçekten severek çaba sarfettik. Ben öncelikle,  böyle bir projede yer aldığım için çok mutluyum. Bu duygu aslında kelimeler ile tam olarak ifade edilemez. Umut Eğitim ve Kültür Evi’ndeki çocuklarımız ile aramızda kurduğumuz o güzel arkadaşlık ve iletişim bizleri adeta ‘Umut’ ile doldurdu diyebilirim.  Proje kapsamında amacımız, en başta çocuklara müziği sevdirmek, onlara müziksel katkı sağlamak ve hayat ile müziğin aslında iç içe olduğunu onlara göstermekti. Kendi bedenlerinin de doğal ve benzersiz birer çalgı olduğunu, müzik ile özgürce ve sınırsızca kendilerini ifade edebileceklerini artık biliyorlar ve bunu açıkça gösteriyorlar. Bu benim için çok gurur verici. Çocuklarımızın yüzlerinde gördüğüm o mutluluk ve müzik sevgisini  görmek için her şeyi yapmaya hazırım. Bu durumun en güzel yanı ise projemiz ile etkinliklerimizin sonlanmayacak olması. Şu anda Umut Eğitim ve Kültür Evi’ndeki çocuklarımız ile Orff etkinliklerimiz devam ediyor. Şimdi önümüzde daha çok zamanımız var, sınırları aşmaya ve her daim müzik yapmaya hazırız. Halkımızdan bu konuda yeterli desteği beklemeye devam edeceğiz. Ülkemizde böyle etkinlikler ve sanatsal faaliyetler daha çok yapılmalı, umut ve müzik her zaman birbirlerine bağlı olmalı.
MERİZ OKANAR: Bizim Umut Eğitim ve Kültür Evi ile tanışmamız bir nevi okuldaki topluma hizmet uygulamaları dersi sayesinde oldu. Bu aldığımız ders bizim için sadece okulda alınmış bir ders olmadı. İlerideki meslek hayatımızda da çok büyük tecrübeler kazanmamızı sağladı. Biz çocuklarla resmi bir iletişim değil de onlara arkadaş gibi abla gibi yaklaştığımız için çocukların bizimle kaynaşması zor olmadı. Ders sırasında onların eğlendiklerini, mutlu olduklarını ve bir şeyler öğrendiklerini görmek beni en çok mutlu eden şeydir. Gün geçtikçe çocukları daha çok tanıdık ve o kadar iyi anlaşmaya başladık ki onlardan kopamayacağımızı anladık. Çocukların bize ve dersimize olan ilgi ve sevgileri de bizim onlarla birlikte vakit geçirme isteğimizi artırdı. O yüzden umut evindeki etkinliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.  Hem çocuklar hem de biz cumartesi gününü iple çekiyoruz. Çocuklarla birlikte önce kendi orff çalgılarımızı yaptık. Kestik, yapıştırdık, süsledik, boyadık kısacası bir çocuğun yapmaktan zevk alacağı şeyleri yaptık. Böylece evde bulunan ufak tefek şeylerle nasıl çalgı yapılabileceğini öğrendiler. Kendi zevklerine göre yaptıkları materyalleri yaparken çok eğlendiler ve ayrıca birbirleriyle paylaşmayı öğrendiler.  O kadar güzel şeyler ortaya çıkardılar ki bunu sergilememiz gerektiğini düşündük ve sergimizi gerçekleştirdik. Daha sonra da çocuklarla birlikte hem beden perküsyonu hem de yaptığımız materyalleri kullanarak danslar ortaya koyduk. Bu dersler sırasında yaptığımız hareketlere çocuklarla birlikte karar verdik. Şimdi bunu yapın şimdi de şunu yapın demek yerine onların yaratıcılıklarını artırmak ve kendilerine güvenmelerini sağlamak için verdikleri fikirleri de danslarımıza ekledik. Toplam 3 haftalık kısa bir süre içinde çocuklarla gösteri hazırlayıp sunduk ve gerçekten güzel bir gösteri oldu. Eminim çok çok daha güzel gösterilerimiz olacaktır. Umut Eğitim ve Kültür Evinde olmak, oradaki birbirinden güzel çocuklarla birlikte olmaktan inanılmaz mutluluk duyuyorum.
GÖKHAN GÖKBERK(Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu);  Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi,  kanser hastalığını yenmiş veya tedavisi devam etmekte olan çocuklarımız ve gençlerimizin kendilerini geliştirebilmeleri, özgüvenlerini sağlamak ve moral depolamaları için faaliyet göstermektedir. Günden güne artan kanser vakaları karşısında daha fazla umut ışığı dağıtabilmek adına; DAÜ Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı 4.sınıf öğrencilerinden; Meryem Dora, Meriz Okanar, Tuğçe Sirhan, Ayşe Yalnız ve İpek İkinci tarafından Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında Orff Eğitimi başlatılmıştır. Kanserle mücadelede moral ve motivasyon çok önemlidir. Çocuklarımızın orff eğitimi sayesinde, genel bir sanat zevki ve sevgisinin yanında özgüven kazandıklarını, yaratıcılıklarını en üst düzeyde sergilediklerini ve orff  öğretisini , öğretmenlerini çok sevdiklerini gözlemledim. Bu da bizlere büyük bir moral sağlamakla birlikte,  bizleri çok mutlu etmiştir. Topluma hizmet uygulamaları dersleri kapsamında projeleri son bulmuş olsada,  Umut Eğitim ve Kültür Evi’nde çocuklarımz ve gençlerimizle birlikte Orff eğitimine devam etmek istediklerini belirten arkadaşlarıma yapmış oldukları katkılarından ve bize her zaman göstermiş oldukları duyarlıklarından dolayı, her bir kanser hastası adına teşekkür ederim. Umut Eğitim ve Kültür Evi ailesine hoş geldiniz...

Bu haber toplam 1067 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 92. Sayısı

Adres Kıbrıs 92. Sayısı