1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Hentbol Federasyonu Başkanı iddialı konuştu; “Hentbol en çok ilgi gören spordur”
Hentbol Federasyonu Başkanı iddialı konuştu; “Hentbol en çok ilgi gören spordur”

Hentbol Federasyonu Başkanı iddialı konuştu; “Hentbol en çok ilgi gören spordur”

Hentbol Federasyonu Başkanı iddialı konuştu; “Hentbol en çok ilgi gören spordur”

A+A-

Serkan SOYALAN

Ülkemiz sporunda federasyonların sıkıntıları zaman zaman gündeme geliyor. Bizler de salon sporlarımızdan hentbolu, Federasyon Başkanı Ozan Beysan ile konuştuk. 

Sayın başkan öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Derginizde hentbola yer verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim. 1973 yılında Lefkoşa’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Lefkoşa’da tamamladım. 1995 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldum. 1999 yılında yedek subay olarak vatani görevimi tamamladıktan sonra aynı yıl iş hayatıma atıldım ve Oto Yedek Parça satışı yapan Beysan Ticareti kurdum. Halen aynı işi yapmaktayım.
Hentbol Federasyonu camiasında kurulduğu yıl olan 1991’den beri sporcu, antrenör, kulüp yöneticisi ve federasyon yöneticisi olarak yer aldım. Dört farklı federasyon başkanının yönetim kurullarında toplam dokuz yılda sosyal işler sorumlusu, okullar ve altyapı birimi sorumlusu, milli takımlar sorumlusu, basın ve halkla ilişkiler sorumlusu ve asbaşkanlık görevlerinde bulundum. Evli ve bir çocuk babasıyım.

Uzun yıllardır hentbol camiası içerisindesiniz. Yıllar öncesini düşünecek olursak, bugün gelinen aşamada ülkemiz hentbolunun durumu nedir?
Yıllar önce 1991 yılında Hentbol Federasyonu kurulduğunda takım ve sporcu sayımız çok azdı ve oynanan hentbol kalitesi çok düşüktü. Günümüzde takım sayısı 19’u bulmuş,  lisanslı aktif sporcu sayımız toplam 7 kategoride 400’ü aşmıştır. Birçok sporcumuz sporcu bursu alarak eğitimlerini hentbol sayesinde sürdürmektedir. İstediğimiz seviyede olmamasına rağmen, yıllar öncesini düşünürsek hentbolun daha iyi bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bizler hentbol camiasının tüm kesimleri olarak hentbolun daha da gelişmesi için elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir.

Dış temaslar ve turnuvalar

Futbolda Güney Kıbrıs futboluyla bir açılım süreci yaşanıyor. Sizler de Hentbol Federasyonu olarak dışa açılımda temaslar yapıyor musunuz?
Tabii ki yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Kosova, İspanya ve Macaristan’da yapılan organizasyonlara takımlarımız katılmıştı. Bu yıl ise yine İspanya’nın Torrelana şehrinde yapılacak olan uluslar arası turnuvaya katılmak için resmi davet aldık. Gerekli bütçe bakanlık tarafından sağlandığı takdirde 10-14 Temmuz’da gerçekleşecek Uluslararası 25. Torrellano Cup’a yıldız kızlar kategorisinde katılmak istiyoruz. Ayrıca Türkiye ile milli düzeyde karşılaşmalar yapmak için girişimde bulunduk.

Geçmiş yıllarda Türkiye Hentbol Federasyonu ile de yakın ilişkileriniz vardı. Bu ilişkiler ne boyutta?
Göreve gelir gelmez ilk resmi ziyaretimi Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüboğlu’na gerçekleştirdim. Ziyaretim çok sıcak bir ortamda gerçekleşmişti ve sayın başkandan destek sözü aldım. Önümüzdeki günlerde Bilal Bey ülkemizi ziyaret edecek ve ülke hentbolu için neler yapılacağının ayrıntılarına beraber karar vereceğiz.

Peki ülkemizde hentbola ilgiyi nasıl buluyorsunuz?
Hentbol ülkemizdeki salon sporları içerisinde en çok ilgi gören spor dalı olduğunun iddiasındayım. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz Yıldızlar Hentbol finallerindeki ilgi ve coşku sanırım bunun en güzel göstergesidir. Ayrıca yaz aylarında düzenlediğimiz plaj hentbol turnuvalarına katılım ve ilgi üst düzeyde olmaktadır.

Yaz ayları geldi, yaz etkinlikleri belirlendi mi?
Hentbolun olmazsa olmazı plaj hentbolu turnuvaları için çalışmaları başlattık. Şu an Lapta’da, İskele’de ve Kocareis plajında toplamda üç turnuva düzenlemeyi planlamaktayız.  
Nisan ayı içerisinde iki yeni kurumdan turnuva düzenlememiz yönünde teklif aldık. Bu teklifleri yönetim kurulu olarak değerlendireceğiz.

“Herkes gibi sıkıntımız maddi”

Ülkemizde faaliyet gösteren spor kulüpleri zaman zaman ekonomik krizler yaşıyor. Sizlerin ekonomik durumunuz nasıl?
Her federasyonda olduğu gibi biz de maddi yönden sıkıntı çekmekteyiz. Bütçemizin büyük bir bölümü hakem ödemeleri ve sekreterya giderleri için harcanmaktadır. Dolayısı ile kısıtlı ve yetersiz bütçe ile uzun vadeli plan ve program yapamamaktayız. Bir de bütçemizin dilim dilim verilmesi ve dilimlerin ne zaman verileceğinin belli olmaması önümüzde sorun olarak durmaktadır.

Spor Bakanlığı ile nasıl bir ilişki içerisindesiniz?
Sayın Bakanımıza yaptığımız ziyarette oldukça sıcak karşılandık ve Sayın Bakan ve ekibi bize her konuda destek olacakları sözünü vermiştir. Bizler Hentbol Federasyonu Yönetimi olarak problemlerimizi mümkün olduğu kadar kendi imkanlarımızla çözmeye çalışıyoruz,  fakat içinden çıkamadığımız durumlarda problemlerimizle yakından ilgilenen Sayın Atasayan, Genel Koordinatör Süleyman Göktaş ve Daire Müdürümüz Hüseyin Cahitoğlu’na sizin aracılığınızla teşekkürü bir borç bilirim.

Okuyucularımıza son olarak neler söylemek istersiniz?
Tüm velilere Kıbrıs Türk Halkı’nın mücadeleci yapısıyla özdeşleşen ve ani karar verme yeteneğini geliştiren bir spor dalı olan hentbolu takip etmelerini tavsiye ediyor,   ailelerin çocuklarını hentbol oynamaya teşvik etmelerini öneriyorum. Herkese sağlıklı ve bol hentbollu günler dilerim.

Bu haber toplam 1667 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 108. Sayısı

Adres Kıbrıs 108. Sayısı