1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Hem spor hem dans keyfi; ZUMBA
Hem spor hem dans keyfi; ZUMBA

Hem spor hem dans keyfi; ZUMBA

Hem spor hem dans keyfi; ZUMBA

A+A-


Filiz Uzun


Birçok yazımda dans etmeyi ne kadar sevdiğimden bahsetmişimdir. Aynı şekilde spor tutkumdan da... Son zamanlarda çok yoğun çalışmam nedeniyle ikisini de ertelemiş durumdayım. Bunun için de inanılmaz suçluluk ve mutsuzluk hissetmekteyim. Spor, gün içinde hatta hafta içerisinde biriktirdiğimiz negatif enerjiyi yok etmek için yapılması gereken en önemli aktivitelerdendir. Düşünsenize, ne kadar stres ve negatif enerji biriktiriyoruz bünyemizde. Bazen öyle saçma-sapan anlarda çıkıyor ki bu stres kalıntıları, bizler bile şaşıyoruz halimize. Rahatlamıyoruz! Maalesef atmıyoruz üzerimizden ağırlıkları, hafiflemiyoruz. Biriktirdikçe de biriktiriyoruz. Eğlenmiyoruz, spor yapmıyoruz, gevşemiyoruz.
Aynı evde yaşayan insanları düşünüyorum da, iki stres yüklü birey. Nasıl çatışır negatif enerjileri? Elektrik çarpmış gibi olurlar sanırım. Hem kendi sağlığımız için hem de birlikte yaşanılan yakın partnerimiz için gereklidir rahatlamak.
Öyle bir spor keşfettim ki son yıllarda meşhur olan, hem dans hem de spor barındırıyor içerisinde.  Düşünsenize, iki aktiviteyi ayrı ayrı yapmaya gerek yok. Hem dans ediyorsunuz aynı anda hem de spor. Süper bir fitness. ZUMBA; Latin müziği eşliğinde, dans ritimleriyle spor yapmak. Harika bir duygu. Hem eğleniyorsunuz hem de zayıflıyorsunuz.
Zumba konusunda, birkaç yıldır eğitimler alan çalışmalar yapan ve aynı zamanda Zumba eğitmeni olan Oya Değer ile görüştüm. “Hiçbir spor gibi Zumba da, bu işin ehli olmayan kişilerle çalışılmamalıdır” diyor altını çizerek. Yarar yerine zarar verebilir zira. Oya Değer yıllarını spora vermiş bir bayan olarak eğitim almadan yapılmaması gerektiğine inandığından Hollanda’da aldı eğitimlerini ve ders vermeye başladı.
Sizler için ben denedim Zumba’yı, bayıldım. Müzikler zaten tam benim müziklerim. Derse başladığımız anda 3 şarkı eşliğinde yapılan hareketlerde olayın başladığını sanan bana, bunun sadece ısınma olduğunu söyledi Oya hanım. İyi de ben dans ederken bu kadar terlemezdim. İlginç olan dans ettiğinizi zannediyorsunuz ama aynı zamanda inanılmaz spor yapıyorsunuz. 3 parçadan sonra başlıyor esas ders ve Zumba. Latin parçaları ile başladığımız Zumba’ya oryantal dansla devam ettik. İnanılmaz keyif aldım. Hem dans ederek eğlendim hem de spor yaptım.
Mutlaka denemelisiniz. Eğlenmek ve spor için vakit bulmakta zorlanan siz sevgili hanımlar, beyler buyurun! İşte size fırsat. Hem eğlenin, hem stres atın, hem de spor yapıp kilo verin. Hem de denemesi bedava. Deneme seansları var. Bir kez deneyin ayrılamayacaksınız.
Teşekkürler Oya Değer verdiğin emekler için ve Kıbrıs’ı böyle bir sporla tanıştırdığın için… Ayrıca insanları eğlendirdiğin ve bu sıkıntılı zamanlarda insanların yüzünü güldürdüğün için de...

Oya Değer: Aradım, taradım, ZUMBA’da karar kıldım
F.U: Kendinizi tanıtır mısınız?

O.D: 11 Ekim 1970 tarihinde doğdum. İlkokul çağlarında sporla tanıştım. Ve benim için yaşam amacı oldu spor. Basketbol, atletizm, voleybol hayatımın hep bir parçası oldu. 30 yaşıma kadar da faal olarak devam etti. Okul yıllarımda okul takımlarında oynadım. Okul sonrası ise kulüplerin basketbol takımlarında oynamaya devam ettim. Kızım da basketbol oynamaya başladı ve bir baktım ki kızımla yetişkin ligde rakip takımlarda karşı karşıya gelmeye başladık. Rakip olmak evde pek hoş sonuçlar doğurmadı ve çatışmaya başlayınca ben de çekilme zamanımın geldiğini anladım. O zamandan sonra ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Bir sporcu olarak yapabileceğim çok fazla alternatif yoktu. Platesi denedim bana göre olmadığını anladım. Step yaptım olmadı. Hentbola geri döndüm. Basketboldan aldığım keyfi alamadım. 

F.U: Zumba ile nasıl tanıştınız?

O.D: Yine ne iş yapabilirim diye internette araştırırken Zumba ile tanıştım. Karşıma çıkan ilk isim Suzy Yamaç adında Türk olan ancak Hollanda’da yaşayan bir Zumba eğitmeni çıktı. Onunla konuştuk ve Zumba eğitimi almam gerektiğini, almadan bu işi yapamayacağımı söyledi. Eğitimleri nerde alabileceğim hakkında bilgi verdi. Zumba sitesine nasıl ulaşacağımı anlattı ve o dönemlerde Zumba eğitimi en yakın Hollanda’dan alabilirdim. Ben de eşimin de desteği ile eğitim almak için Hollanda’ya gittim.

F.U: Zumba hakkında ne öğrendiniz?  Ne kadar eğitim ve sertifika aldınız?

O.D: İlk eğitimim, Zumba Temel Eğitim Basic1’di. ZESS Lars Wensink’ten aldım.  8-18 saatleri tamamen dolu olan hızlı bir eğitim aldık. Yorucu ancak çok keyifli bir eğitimdi. Bu eğitim sonrasında başarılı olanlara sertifika verildi. Daha sonra Temel eğitim 2. Olan Basic 2 eğitimi aldım.  Zumba Toning eğitimini ZESS Jenna Bostic’ten aldım. Bu zumba şekli bölgesel kısımları inceltmek için yapılan  zumbadır ve kol ve bacaklara dumbell’lar bağlanarak yapılır. Aqua Zumba eğitimini de ZESS Kelly Bullard’dan aldım. Zumba Aqua da havurda yapılan Zumbadır. (ZESS: Zumba eğitmenlerine verilen isimdir.) 4 eğitim sertifikam var şu an. Ancak sadece sertifika eğitimleri ile kalmadım. Zumba ile ilgili her türlü seminer, kurs, masterclass ve Jam session çalışmaları içinde yer aldım. 2011 Aralık ayında Türkiye’de büyük kulüpler de bu merkezlerden ZESS yetiştirerek Zumba eğitimleri vermeye başladılar, böylece bizler de artık eğitim almak için çok uzaklara gitmemize gerek kalmadı.
Siteye bak, ondan sonra ders al
F.U: Zumba dersleri veren kişilerin eğitmen sertifikası olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

O.D: www.zumba.com adresinden girildiği zaman instructor kısmına size ders veren kişiyi yazarak eğitmen (ZESS) olup olmadığını araştırabilirsiniz. Ben bu merkezden uluslar arası sertifika aldığım için kayıtlıyım ve adım sitede görülüyor. Zumba yapmak isteyenlere tavsiyem sertifikası olmayan kişilerden eğitim almasınlar. Sertifikasız ders veren kişilere Zumba merkezi dava açma hakkına sahiptir. Zumba merkezi sertifikalı olan eğitmenlerini sürekli yeni gelişmelerden haberdar eder. Derslerde kullanacağımız müzik CD’lerini yollar ve eğitimlerden bizleri haberdar eder. Ben aldığım sertifikalar ile eğitmen oldum ancak zumba eğitmeni yetiştirmem mümkün değil.

F.U: Zumba neden yapılmalıdır sizce?

O.D: Zumba yapmanın 10 nedenini sayabilirim size.
1- Saatte yaklaşık 500-750 k/kal yakabilirsiniz. 2- Eğlenmek için. 3- Temiz bir zihin ve stresi yok etmek. 4- Yağları yakmak ve sağlıklı kilo vermek için. 5- Daha dayanıklı ve daha koordine olmak için. 6- Daha esnek ve daha hızlı. 7- Kalp ve akciğerlerinizin sağlığı için. 8- Kas gerilimini azaltmak için. 9- Dans edip güven kazanmak için. 10-Yaratıcı yönünüzü geliştirmek için zumba yapılabilir. Ayrıca hocanın komutlarıyla spor yapmaktan, salonlarda yürüyüş bantlarından sıkılan herkesin tercih ettiği bir spordur. Fark etmeden dans ediyor ve spor yapıyoruz. Ve tüm derslerimiz parti havasında geçiyor.

F.U: Şu anda nerede ders veriyorsunuz?

O.D: 2011 yılında sertifikamı aldıktan sonra birkaç spor salonu ile anlaşmaya çalıştım ancak çok bilinen bir spor olmadığından beni geri çevirdiler. HASDER bana kapılarını açarak salonlarını kullanabileceğimi söylediler. Eylül 2011’den beri burada ders veriyorum. İlk zamanlar haftanın 3 günü olarak başladık şu an haftanın 5 günü ders veriyorum. Haftanın 2 günü de Güzelyurt’a gidiyorum. 7 günün içinde de aşağı yukarı 11-12 dersimiz var. Salı ve Perşembe günleri Zumba Toning seanslarımız da vardır.
Çeşitli gruplar
F.U: Çocuklar da bu sporu yapabiliyor mu?

O.D: 4-12 yaş grubu çocukları için ZumbaTomic vardır. Ancak onun eğitimini henüz almadığımdan böyle bir seans başlatmadım. Ancak Mart ayında bu eğitimi almak için gidiyorum. Günümüzde bir çok aile çocuklarını spora yönlendirmeye başladı ve Zumba hem dans hem müzik hem de sporu içinde barındırdığında çocuklar için de çok uygun bir spor olacaktır. Bir Zumba şekli de 65 yaş yaşlılar için Zumba Gold eğitimi var. Ancak bizde ne kadar ilgi görür bilmiyorum. Bir de Zumba Sentao vardır ki gerçekten çok keyifli bir zumba şeklidir. 10 Ocak tarihinde bu eğitimi veren hocayı Kıbrıs’a getirttik ve burada benim öğrencilerimle bir masterclass yaptık. Sandalye ile yapılıyor. Bunun da eğitimini alıp başlatmayı istiyorum. 

F.U: Kendi imkanlarınızla gidip bu sertifikaları alıyorsunuz değil mi?

O.D: Evet maalesef öyle. Türkiye’de büyük spor kulüpleri sporcularını gönderip bu kursları almalarını sağlıyorlar ancak bizim böyle imkanlarımız olmadığından kendi bütçemiz ve imkanlarımızla gidiyoruz. Şu an almak istediğim 3 kurs var. Türkiye’de alma imkanımız var artık bu da sevindirici bir şey.

F.U: Bu spora rağbet var mı? Beklediğiniz düzeyde midir?

O.D: Beklenilen kadar. Hatta bazen üzerinde bile olabiliyor. En az ders gruplarımız 10-15 kişi iken 55-60 kişilik gruplarımız da vardır. Bu sporda dersler ne kadar kalabalık olursa dersler de o kadar keyifli geçiyor.
Salsa’dan oryantale
F.U: Müziklerinizi nasıl seçiyorsunuz? Ne tür müzikler kullanıyorsunuz?

O.D: Müzikler her ay bize Zumba merkezi tarafından gönderiliyor. Fakat illa ki bu şarkılarla dans edin denmiyor bazen bizim beğendiğimiz şarkılarla da koreografi hazırlayarak çalışıyoruz. Gün içinde boş olduğum saatlerde kendim çalışıp koreografi hazırlıyorum. Genellikle Latin müziklerini kullanıyoruz. Salsa, merenge, hip-hop, bachata ve oryantal ritimleriyle dans ediyoruz.

F.U: Zumba derslerine başlayan kişilerde gözle görülür bir zayıflama gördünüz mü?

O.D: Kesinlikle görüyorum. 40-42 bedenden 36-38 bedene inen öğrencilerim var. Yemeğinizden hiçbir kesme yapmadan haftada 3 kez Zumba’ya devam ederseniz bir ayda yaklaşık 5-6 kilo verebilirsiniz. Öncelikle vücudunuzda yağ yakıyorsunuz ve vücut toparlanmaya başlıyor. Kaslar da çalıştığından gözler görülür bir zayıflama görülüyor. Amerika’da şu anda 1. sırada yer alan bir spordur Zumba. Zayıflamanın yanında sağlık problemlerinde düzelme olanları gördük. Örneğin akciğer sorunları olan ve 3-4 kişide de idrar kaçırma sorunlarının düzeldiği ile ilgili geri bildirim aldık. İlk bir haftada azaldığını ve 10 gün içerisinde ise bu sorunun ortadan kalktığını bize bildirdiler.
F.U: Aqua Zumba’yı nerde yapıyorsunuz? Katılım nasıl?

O.D: Geçen yıl Temmuz ayında başladık Aqua zumbaya 12 kişi ile birlikte. Çok keyifliydi. Yaz sezonu boyunca da devam etti derslerimiz. Ancak yaz bitince devam edemedik. Çünkü kapalı yüzme havuzlarını zumba için kullanamıyoruz. Su seviyesi göğüs bölgesini geçmemesi gerekmektedir bu sporu yapabilmek için. Otellerin havuzları da ekonomik olarak bizi aşmaktadır. Biz Yarim yüzme havuzunu kullanıyoruz. Bu yaz da orda devam edeceğiz derslerimize.
Dans ve tepki
F.U: 14 Şubat tarihinde kadına yönelik şiddeti protesto etmek için tüm dünya genelinde dans edildi. Güzel bir protesto şekli siz ve öğrencileriniz de katıldınız mı?

O.D: Gönyeli Belediyesinin etkinliğine saatinin öğle vakitte olması nedeniyle maalesef katılamadık. Saatlerimiz uymadığı için. Ancak akşam üzeri Lefkoşa’da başka bir etkinlikle Dereboyu’nda dans edip protesto etik.  Halka açık bir etkinlikti, hem Zumba yapan benim öğrencilerim hem de dışarıdan katılanlarla güzel bir etkinlik oldu ama beklediğim düzeyde bir kalabalık olmadı. Türkiye’de kampanyayı yürüten Hakan Doğanay adında bir arkadaşımızdı. Ve bana da o ulaştı. Ve Kıbrıs ayağını ben yürüttüm elimizden geleni yaptık. Mühim olan katılan sayısı değil de böyle bir etkinliği ülkemizde yapmaktı. Güzel bir yanı da erkeklerin de bu etkinliğe ilgi göstermesiydi.
F.U: Bu spor için özel kıyafetleriniz var mıdır?

O.D: Ben kıyafetlerimi Zumba merkezinden Avrupa’dan getirtiyorum. Eğitmenin öğrencilerinin karşısında daha özenli olması gerektiğini düşünüyorum ve Zumba merkezin bu spor için özel yaptırdığı eşofman, t-shirt ve taytları getirtiyorum. Ama dersime gelen arkadaşlar rahat hareket edecekleri tayt veya eşofmanları kullanabilirler.
F.U: Son zamanlarda danslarla yapılan birçok etkinlik görüyoruz… Sizler de katılıyor musunuz bu etkinliklere?
O.D: Zumba Fitness with Oya Değer olarak birçok etkinliğe katıldık; 2011-2012 yılında; Before Sunset etkinliği, Cadılar bayramı etkinliği/Girne, Van depremi Yarim etkinliği, Yeni yıl etkinlikleri, sevgililer günü etkinlikleri, Hallowen parti, HASDER’İN DÜZENLEDİĞİ Gençlik Günleri etkinliği ve kendi düzenlediğimiz zumba partileri gibi birçok etkinliklerimiz oldu. Kendim yurt dışında da birçok etkinlik ve dans gösterilerine yardım gecelerine katıldım.
F.U: Şu anda önümüzdeki günler için planlanan herhangi bir etkinliğiniz var mı?
O.D: Evet var. 9 Mart 2013 tarihinde 15 kişilik bir grupla İstanbul’a gidiyoruz. 3. yapılacak olan ZUMBATHON adlı etkinlikte Meme Kanserinde erken teşhisin ve Mamografinin önemi vurgulanacak. 16 eğitmen öğrencileriyle İstanbul’da buluşacak. Tüm halka açık bir etkinlik olacak. Bu etkinliğin geliri MEVA (Türkiye Meme Vakfı)’na bağışlanacak.

Bu haber toplam 4491 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 95. Sayısı

Adres Kıbrıs 95. Sayısı