1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Güneş renginde bir besin: limon
Güneş renginde bir besin: limon

Güneş renginde bir besin: limon

Güneş renginde bir besin: limon

A+A-


Dilara Topcan


Limon, sarısıyla, yeşiliyle gördüğümüz ve kokusunu hissettiğimiz anda bizleri enerjik kılan harika bir besin. Bu güzel meyve, sadece salatalarımıza lezzet katmakla kalmayıp, pişirdiğimiz birçok yemeğe de ayrı bir tat ve güzellik katıyor.  Lezzetinin yanında doğanın bize sunduğu tüm besinler gibi, limonun da vücudumuz için birçok faydası bulunmakta. Bugün, özellikle salatalarımızın olmazsa olmazı limondan bahsediyoruz.

Limonun faydaları
-C vitamini deposudur.
-Antioksidan yönüyle enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucudur.
-Kan damarlarını genişletici etkisiyle tansiyonu düşürmede yardımcıdır. Yalnız, düşük tansiyona sahip kişilerin limon tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.
-Kalp-damar sağlığı için ‘dost’ diyebileceğimiz besinlerden bir tanesidir.
-Antioksidan kapasitesi sayesinde kansere karşı koruyucu etkileri bulunmaktadır.
-Vücudumuz için çok değerli bir organ olan karaciğerin sağlığını korumada yardımcıdır.

Yanlış pişirme yöntemleri ve limon
Bilindiği gibi yanlış pişirme yöntemleri (özellikle kızartma, mangal vb.), kanserojen madde oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.
Örneğin kültürümüzde devamlı olarak tüketilen kebaplar, mangalda ateşe ve kömüre maruz kalarak pişmekte ve kanserojen besinler haline dönüşmektedirler.
Böyle durumlarda bu besinlerin kesinlikle  ANTİOKSİDAN yönü kuvvetli gıdalarla beraber tüketilmesi gerekmektedir. Böylelikle kanserojen etkiler engellenebilir. Buna en iyi örnek, antioksidanlar yönünden zengin olan bol limonlu salata tüketimi olacaktır! Yalnız, bir antioksidan olan C vitamini oksijenle temasta etkisini çok kısa bir zaman zarfında yitirebildiği için, hazırlanan salatalar taze taze o anda tüketilmelidir! Ayrıca mutlaka salatalarınıza yağı ölçülü bir şekilde ekleyip, salatanızın suyunu ve yağını da tüketmeyi ihmal etmemelisiniz (suda ve yağda çözünen vitaminlerden yararlanmak adına).

Limon kabuğu
Tüm bunların yanında limonun kabuğu da değerlidir. Özellikle C vitamini yönünden zengin olan limon kabuğunu bazı yemeklere lezzet katmak adına ekleyebilir, ya da sıcak suda demlenmeye bırakarak çay halinde tüketebilirsiniz.
Dilerseniz özellikle yaz aylarında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde limon kabukları ve nane yapraklarını bir müddet bekletebilir ve kendinize limon ve nane tadında farklı bir içecek de hazırlayabilirsiniz. Ayrıca yazın bolca tüketilen limonatalara da bir parça limon kabuğu rendesi eklemek sağlıklı bir alternatif olacaktır.

NOT: Mide sağlığı açısından limon tüketimine dikkat edilmelidir. Mide problemi yaşayanlar, mide asit seviyesi yüksek olanlar ve reflüsü olan bireylerin limon tüketimine özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca düşük tansiyona sahip kişilerin de limon tüketiminde aşırıya kaçmamaları sağlıklı olacaktır. 


C vitamini demişken…
Limonun faydalarından bahsederken en göze çarpan özelliğinin zengin C vitamini içeriği olduğunu eminim ki hepiniz farketmişsinizdir. Hazır C vitamininden bahsetmişken, sizlere kendimce karıştırıp keşfettiğim bir içecekten (aslında sulu bir yiyecek de diyebiliriz) bahsetmek istiyorum.

Özellikle ilkbahar aylarına geçişte bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı, enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olan bu içecek, posa yönünden de oldukça zengin. Dolayısıyla özellikle sindirim sistemi için son derece faydalı. Tüm bunların yanında ödem artırıcı özelliği de bulunmakta!

İşte size limon ve arkadaşlarından oluşan, zengin C vitamini içeriğiyle, lezzetli bir içecek: ‘YEŞİL GÜÇ’.

‘Yeşil Güç’ü hazirlamak için:

Malzemeler:
¼ demet maydanoz
1 adet kivi
1 tatlı kaşığı limon suyu (isteğe göre birkaç parça limon kabuğu rendesi de ilava edilebilir)
½ su bardağı su ya da maden suyu
İsteğe göre buz parçacıkları da ilave edilebilir.

Not: *Düşük tansiyonu olanlar limon tüketimine dikkat etmeliler.
        *Yüksek tansiyonu olanlar maden suyu yerine su tercih etmeliler.


Hazırlanışı:
Maydanozları iyice yıkadıktan sonra elinizle istediğiniz büyüklükte parçalara ayırın. Bir su bardağı içerisine aktarın. Kiviyi de soyduktan sonra maydanozların bulunduğu bardağa aktarıp, bir tahta kaşık yardımıyla bir miktar ezin ya da 5-6 parçaya bölün. Üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu ve ½ su bardağı su ya da maden suyunu ilave edin. Sonra isteğe göre limon kabuğu rendesini de ilave edip güzelce karıştırın. İsterseniz buz parçacıkları da ilave edip daha serinletici bir içecek de elde edebilirsiniz.

C vitamini kaybı olmaması adına içeceğimizin oksijenle yani kısacası havayla teması önlenmelidir. Üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında bekletebilir ya da en güzeli hemen tüketebilirsiniz.

Bu işlemi karıştırıcıda, maydanoz, kivi ve diğer malzemeleri karıştırarak da yapabilirsiniz. Yalnız her bıçak darbesinde özellikle vitamin kayıpları yaşanacağından, ilk yöntem daha sağlıklı olacaktır.

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz limon, gerçekten de eksik edilmemesi gereken harika bir besin. Taze limon bulmaya fırsatımız varken tazesini tüketelim, tazesini bulamayacağımız zamanlar içinse şimdiden hazırlıklarımızı yapalım.

Hepimize mutlu bir pazar günü ve güzelliklerle dolu bir hafta diliyorum. Sağlıkla kalın.

Bu haber toplam 884 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 98. Sayısı

Adres Kıbrıs 98. Sayısı