1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Etci Restaurant
Etci Restaurant

Etci Restaurant

Etci Restaurant

A+A-

 

Zekai Altan


Her zaman için lezzetlere lezzet katan farklı faktörler vardır. Bir ziyafet masası ne kadar zengin ve farklı damak tatlarından kurulsa bile, hatta “kuş sütü” eksik dedirtecek kadar zengin sofralardan oluşsa bile bazen ziyafetlerden hiç tat almazsınız. Bazen de ekmek zeytin veya küçük bir çilingir sofrasından inanılmaz bir zevk ve tat alırsınz. İşte bu faktör o masanın üzerine kurulmuş olan ziyfetlere tadı veren, katan dostluklardır. Uzun bir süredir buluşup bir tadımı dostluklarımızla paylaşmak istediğimiz iki duayen gazeteci abimiz Akay Cemal ve Ahmet Tolgay. Meslek hayatıma atıldığım günden bugüne kadar süren bir dostluk. Saygısı ve sevgisi ile. Zaman zaman buluşma şansımız azaldı. Karpaz’da bulunmam nedeni ile… Ve uzun yıllar sonra benim seçtiğim bir mekanda bir öğle yemeği, sohbet ve birlikte bir tadım.  Lefkoşa’da Etci Restorantta.

LEZZET SOFRALARINA LEZZET KATAN DOSTLUKLARDIR

Etci Restoran Lefkoşa’da Deniz Plaza’dan Yenişehir’e giderken yol üzerinde. Sağ tarafta. Eski bir Kıbrıs evi mimarisi bir yapı. Ön teras şeffaf bir malzeme ile kapatıldı. Yazın kaldırabileceğiniz bir malzeme. İç mekanda üç yemek odası, bar ve şömine. Sıcak ve sakin bir ortam. Sohbet ortamı içerisinde lezzetli yemek için ideal bir mekan diyebilriz. Dekorasyon sade. Başkent Lefkoşa’nın ihtiyaç duyduğu bir mekan konsepti. Mimari olarak da. Bu tür mekanlarda sohbetler veya yemek yeme lezzeti çok önemli. Mekandaki ortam ile sizin bütünleşmeniz gerekir. Aksi takdirde bu lezzeti alamazsınız. Tabii ki bu lezzetlerin en önemli faktörü de mönü ve servistir.

MÖNÜ VE LEZZET

Etci Restorantın mönüsü set mönü. Önemli bir özelliği porsiyon olarak sunulan kebaplar ayrıca kilo ile de sipariş verilebilmektedir. Bu yöntem çok eskilerde meyhanelerde uygulanan bir satış yöntemi idi. Meyhaneciler genelde de kasap olanlardı. Hatta süre zaman öncesi kilo değil okka ile satılırdı. Ve ‘gonyak’ olarak algılanan içkilerin bir kısmı da ‘önge’ olarak sipariş verilip içilirdi. Gapsula gibi. Etci Restoran’ta da etinizi kilo olarak da sipariş verebilirisniz. Evet güzel bir ortam ve küçük odada yemeğimize başladık. Mönü seçimini işletmeciye bıraktık. Burada çok yüksek bir kalite beklentisi olmaz. Servis personelinin ilk imajı biraz daha iyi olabilir. Basit bir üniforma ve hijyen olarak. Çünkü mekan bir bütündür. Önce salatamız sonra sırası ile cacık, havuçlu cacık, humus, tahın “ekşi sıksın, eşşek s...n” olarak da halk dilinde söylenen ve bilinen. Ve karışık turşu. Turşu bizim Kıbrıs turşusu değil. Türk mutfağına özgü. Tuzlu suya kurulan karışık sebze turşusu. Yemeğe başlarken güzel bir sohbetle başladık. Adeta bir tarih sohbeti oldu. Geçmişten günümüze. Dr. Küçük’ten meyhane ve Kıbrıs kültürüne kadar... İnanılmaz bir lezzet ortamı. Hatta ben yemeklerin lezzetinden öte bu sohbetlerin lezzetine doyamadım.

ÖNEMLİ NOKTALAR

İçecek olarak da şarap ve viski. Şarap servisi yapılırken ortaya çıkan hataları gözlemledim. Ahmet Tolgay abimize de şarap konusunda kısa bir açıklama yaptım. Şarap servisinde dikkat edlecek kurallar ve şarabın değeri hakkında. Siparişten servise ve tadıma kadar. Hatta bardağı tutuşa kadar. Şarap bir kültür ve uygarlık içeceğidir. Şarap bir bayan kadar nazik ve incedir. Şarabın bir kimliği vardır. Bir mekanda veya evinizde yiyeceğiniz yemek ile uyumlu olması gerekir. Adeta bir evlilik gibi. Uyum olmazsa herşey acı olur. İşte şarap böyle birşey. Ahmet abimize yemek süresince şarap bardağını brandy balon bardağı gibi tutmaması için de kısa hatırlatmalarda bulundum espri olsun diye. Akay abimiz her zaman olduğu gibi viskisini yudumladı. Rakıyı da çok sever. Mezeler iyiydi. Taze ve lezzetli. Standart mezeler. Ara sıcak olarak da hellim ızgara, pastırma ve ciğer servisi yapıldı. Ve sırada da ana yemek. Ana yemek karışık ızgara. Geniş bir tepsi içerisinde. Çok zengin. Et şiş, tavuk şiş, şeftali kebabı, Adana ve içerisinde de mangalda kızartılmış domates, soğan. Çips ve summaklı soğan da garnitürler arasında. Etler kıvamında ızgaralandı. Bu mönüyü tipik bir kebap olarak yorumlamak gerekir. Kıbrıs mutfağı ile Türk mutfağı karışımı bir mönü. Doyurucu ve lezzetli. Mönü güzeldi. Damak tadı gibi. Dostluklar da bütünleşti. Lezzete lezzet kattı. Ortam da çok güzel. Final olarak da simit helvası ve karışık meyve. Evet günün sonunda güzel bir mönü… Sohbetli bir lezzet ortamı ve ilgili bir servis. Uğramanızı tavsiye edeceğim bir mekan. Temiz ve hijyenik. Güleryüzlü ve konukseverliği de yaşayın.

TEL: 0533 874 10 10
E-MAİL: [email protected]

MÖNÜ:
PORSİYON KEBAPLAR: 20-30 TL
KİLO KEBAPLAR: 60-90 TL
SALATALAR: 18 TL

Bu haber toplam 4283 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 196. Sayısı

Adres Kıbrıs 196. Sayısı