Camp Nou

Camp Nou

Camp Nou

A+A-

“Bir Kulüpten Fazlası” sloganını fazlası ile hak eden Barcelona’nın mabedi

Burhan Gürkan

Katalanların gurur abidesi FC Barcelona ve sahası Camp Nou, 100 yılı aşkın bir süredir 1899 yılından bu yana dünya futbolunda diğer kulüplere nazaran özel bir yere sahip. Adında Futbol Kulübü tabiri olsa da birçok branşta mücadele ederken, sadece sportif başarı değil kendilerine özgü duruşları ile “Mesque un club” yani “Bir kulüpten fazlası” sloganının hakkını veriyorlar. Stat tribünlerinde bulunan bu sloganla müsabakalara gelen taraftarlarını selamlıyorlar.
Efsane Hollandalı futbolcu ve teknik adam Johan Cryuff’un talebiyle 70’lerin sonu 80’lerin başında La Masia adı verilen genç oyuncu yetiştiren akademinin çalışmalara başlaması ile günümüze kadar birçok yetenek Camp Nou’nun yeşil çimlerinde boy gösterdi ve göstermeye devam ediyor. Alınan verimliliğin en güzel göstergesi, bu altyapıdan çıkan üç oyuncu Messi, Iniesta ve Xavi’nin 2010 yılında “Altın Top” ödülü için gösterilen üç aday olması. Son 10 yıl içerisinde Avrupa’da ve dünyada kazanmadık kupa bırakmayan Barça’nın asırlık Camp Nou’sunu geçtiğimiz hafta gezme ve herhangi bir futbol müsabakası olmamasına rağmen futbolu iliklerimize kadar hissetme şansını yakaladık.

Sadece futbol değil
Barcelona ziyaretinde bulunacak olan kişiler, Nou Camp Stadı’nın da diğer turistik yapılar gibi gezme şansını kolaylıkla yakalayabiliyorlar. Basit bir şehir olan Barcelona’da her yere ulaşım gerek metro gerekse turistik otobüslerle sağlanabiliyor. Her iki yoldan da stada ulaşmak oldukça kolay. Turist ofislerden alabileceğiniz biletler, stat gişesinden alacağınız biletlere oranla indirimli. Keza ofisten alacağınız bilet 21 euroya geliyor. Statta bu rakam 25 euroyu buluyor. Stada ulaştığınızda ilk gezilen kısım, Camp Nou içerisinde yer alan tarihi müze. Burada sadece futbol değil, hentbol, basketbol ve buz hokeyi gibi branşlarda elde edilen başarılar da sergileniyor. Cam vitrinlerde duran kupalar hakkında bilgiler veriliyor, dokunmatik platformlarda sezonlardan kulüpte görev almış futbolculara kadar geniş ve detaylı bilgiler videolarla desteklenmiş vaziyette. Kazanılan son dört şampiyonlar ligi kupası, Messi’nin altın ayakkabısı, Barça forması giymiş ve Altın Top ödülü almış futbolcuların anlatıldığı bölümler taraftarlar tarafından en fazla ilgi gören kısımlar.

Tezahüratlar eşliğinde sahaya çıkış
Müze turunun ardından tribünlere yönlendiriliyorsunuz. 100 bin kişilik tribünler ve yeşil zemini gördüğünüzde heyecanlanmamak mümkün değil. Dünya yıldızlarının futbol oynadığı stadın dört bir yanında fotoğraf çektirmek mümkün. Turda ayrıca konuk takımın soyunma odası, basın toplantılarının yapıldığı kısım gibi bölümler taraftarlara açık. Heyecan verici diğer bir bölüm de futbolcuların sahaya çıkış yaptığı tünelden sahaya çıkma şansınız olması. Hoparlörlerden verilen tezahürat sesleri ile sahaya çıkarken birçok futbolseverin tüylerinin diken diken olduğunu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Yeşil zemin ile aynı hizada olup yukarı doğru başınızı kaldırdığınızda, tribünlerin dolu olduğunu hayal etmeden geçemiyorsunuz. Turun geri kalan bölümünde sahanın en üst katına, basın odasına bir yürüyüş gerçekleştiriliyor. Koca stadı ayaklarınızın altına alırcasına orada yapılan kısa tanıtımla spor basınının işleyişi ve kullanılan bölüm hakkında bilgi veriliyor.

Maç yok ama para kazanılıyor
Yaklaşık 1 buçuk, 2 saatlik bir gezinin ardından tur kulübün mağazasında son buluyor. Tur bileti, tur esnasında şampiyonlar ligi kupası ya da futbolcuların figürleri ile çektireceğiniz fotoğrafların yanı sıra mağazadan yapacağınız ufak bir alış veriş ile herhangi bir maç olmamasına rağmen kulübün ne kadar ciddi bir yatırımla para kazandığına da tanık olabiliyorsunuz. Stattan ayrılırken Avrupa’nın elit kategorisinde bulunan bu sahada daha önce televizyondan izlediğiniz maçlar aklınıza geliyor, yaptığınız turun keyfi de ayrı bir mutluluk olarak anılarınızda yer alıyor.

Bu haber toplam 1210 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 120. Sayısı

Adres Kıbrıs 120. Sayısı