1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. BÜYÜK EKO-GÜN
BÜYÜK EKO-GÜN

BÜYÜK EKO-GÜN

BÜYÜK EKO-GÜN

A+A-

 

 

Zekai Altan

Eski ve bilinen adı Kom-i Kebir. Halk dilinde de Gomi. Hatta Kom-i Kebirli olanlara da Gomili de denir. Çok sıcak bir hitap. Bunu kullananlar sevgilerini sempatilerini gösterirler, ifade ederler. Diğer adı da Büyükkonuk. Karpaz yarımadasında. Eski konakları ve diğer kültür mirası ile önemli bir yerleşim yeri. Nüfusu karma. Türkiye’den gelenler, Güney Kıbrıs’tan gelenler ve burada yaşayan Gomililer. Şimdi hepsi de Büyükkonuklu. Eko Turizm Pilot köy ilan edildi. Ancak halen daha hak ettiği yere ulaşamadı. Bu anlayış ve politikasızlık ile de ulaşamayacak. Adı öyle oldu. Burada geleneksel olarak başlatılan Eko Day veya Eko Gün etkinliklerinin bu yıl ondördüncüsü düzenleniyor. Bugün. Tam gün boyunca etkinlikler vardır. Ve bu yıl Eco-Day’de neler var, neler bulacaksınız. Toplam 101 stant. Yetmiş altı stant tamamen yiyecek ve içecek stantı olarak hizmet verecek. Diğer stantlar ise el sanatı ve tanıtım amaçlı. Ayrıca iki genel aktivite çadırı yanında on beş stant da kendi yerinde özel aktiviteler yapacak. Kıbrıs mutfak ve el sanatları üzerine. Diğer taraftan da Kıbrıs kültürüne ait geleneksel mutfak animasyonları ile bölge halkının yıl boyunca kendi tarlasında bahçesinde ürettiği ürünlerin de satışı ayrı bir renk katacak eco day’e (Eko-Güne). Büyükkonuk Belediyesi ve Eko Turizm Derneği tarafından ondördüncüsü düzenlenen festival yılda iki kez oluyor. Mayıs ve Ekim aylarında.

EKO GÜN’DE NELER BULACAKSINIZ
Kabak bittası, bulgur köftesi, tatar yemeği, sulu fırın kebabı, el makarnası, köy ekmeği, köy zeytinli ekmeği, siyah zeytin-çakızdes, şinno bitta, dibek kahvesi, betmez, hellim, sabsişa çayı, ada çayı, gonnora, zeytinyağlı sabun, gullurugya (derzcullugya), zeytinyağı, sirke, zivaniya ve daha birçok ürün. Dibekte dövülmüş kahve içiminden, kerpiç yapımına, çalı süpürge bağlama, zembil yapımı,  eski sistem eşekle yağ çıkartma, paner yapımı, Kıbrıs usulü çember kenarı işlemesi, şoromillo, hellim yapımı, sucuk yapımı, donolu sandalye bağlama, elde şehirge kesme, kaval yapımı ve Lefkara işi... Nitovikla stantında dibek kahvesini içebileceksiniz. Zeytinyağlı sabunlar ve Kıbrıs çiçekleri de ayrıca. Ancak bunlar arasında farklı bir mekan vardır. Fatti Aba.

ECO GÜN NEDİR
Bugün bu tür etkinlik düzenleyenler acaba eko sözcüğünün anlamını ne kadar biliyorlar. Eco evrensel bir sözcük ve modeli ile kuralları olan bir olgu. Her önüne gelen bu sözcüğü kullanamaz. Eko sözcüğünü kullanmak için  uluslararası normlara uygun olmanız gerekir. Tesciliniz olması gerekir. Çünkü eko’nun olmazsa olmazları vardır. Bu tür etkinlikleri gabile anlayışı dediğimiz bir anlayış ile yaparsanız da bu doğru değildir. Ulusal alanda hiçbir anlamı ve tanımlaması yapılmayan ve farkında bile olunmamasına rağmen Bakanlar Kurulu tarafından eko ünvanı verilen köylerde yapılması makbuldur. Onun dışında kuralsız ve yalnızca ticari mantıkla ortaya konan ve popülistçe kullanılan bu isim ile yapılan etkinlikler eko sözcüğünü yanlış kullanmaktan öte bu sözcüğe de ciddi yaralar vermektedirler. Ayrıca hak eden ile hak etmeyen arasında ciddi bir haksızlık yaratmış olurlar. Bu nedenle bu etkinlikler yapılsın. Yapılsın da eko adına yapılmasın. Başka bir isim kullansınlar. Bu tür etkinliklere gidenler de şunu bilsinler ki bu etkinlikler eko etkinliği değildir. Yöresel bir etkinliktir. Aksi takdirde bu tür etkinlikler topluma da yanlış bir biçimde yansıyacaktır. Bu etkinlikleri düzenleyenlere sormak gerekir. Eco Turizm nedir ve ne tür etkinlikleri içerir. Bunun cevabını vermeleri gerekir. Hatta toplum da bu konuda bu olguyu sorgulayıp sap ile samanın ayrı olduğunu görmesi gerekir. Bu konuda eco gün etkinliğine sahip ve uluslararası alanda da Global Eco Village Network in Europe örgütüne üye ve tescilli olan köy Büyükkonuk’tur. Bu denetimlerle ve temsiyet ile alakalıdır. Bir de Bakanlar Kurulu tarafından Eko Turizm Pilot Köy ünvanı almştır. İkinci köy de bu yolda Bağlıköy’dür. Diğer köyler değildir. Bu isimlerin olur olmaz zamanda yani her kafasına koyanın kullanmasının yasaklanması gerekir. Hem de en erken zamanda. Aksi takdirde bu topluma başka bir haksızlık yapmış olursunuz. Emek verenler ile emek vermeyenler arasında.


TOPLAM STANT SAYISI: 101
YİYECEK STANTI: 67
EL SANATI STANTI: 12
AKTİVİTE STANTI: 17
SERGİ STANTI: 5
KAHVECİ: 4
RESTORANT: 7
TANITIM STANTI: 1
KİTAPÇI:1
ÇİÇEKCİ:1

 

TEL: 383 20 92 (belediye)
ADRES: BÜYÜKKONUK-İSKELE

Bu haber toplam 4798 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 157. Sayısı

Adres Kıbrıs 157. Sayısı