1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bilardoda Euro Tour heyecanı
Bilardoda Euro Tour heyecanı

Bilardoda Euro Tour heyecanı

Bilardoda Euro Tour heyecanı

A+A-

Avrupa’nın önemli bilardo organizasyonu Euro Tour, Kuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu ev sahipliğinde 10-13 Ekim tarihleri arasında yapılıyor

 

Necmi Belge

2002 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu gerek ülke içinde gerekse elde ettiği resmi üyelikleri sayesinde uluslararası arenada hızla yükselen bir federasyon olarak dikkat çekiyor. Diğer federasyonlarımızın da yararlanabileceği önemli kazanımlara ve ilklere imza atan federasyonun gelişimi, bugünü ve projeleri hakkında Başkan Aşkın Burcu önemli değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Burcu, “Bilardo sporu Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC çatısı altında faaliyet gösteren WCBS Dünya Bilardo Sporları Konfederasyonu eliyle yürütülmektedir. Söz konusu konfederasyon üç ayrı disiplinde üç ayrı Dünya örgütünden oluşmaktadır. Federasyonumuz 2003 yılında CEB ve UMB’ye 2006 yılında ise WPA ve EPBF’e Kuzey Kıbrıs adı ve KKTC Bayrağı ile üyedir” diye konuştu.
2006 yılından beridir de Spor Dairesi’nin katkıları ile tüm kategorilerde Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında KKTC Bayrağı altında temsil edildiğini ifade eden Başkan Burcu, 2009 yılında durumu hazmedemeyen Güney Kıbrıs’ın kendi Bilardo Federasyonu’nun bu örgütlere üye olması için girişim başlattıklarını söyledi.

TÜRKLER VE RUMLAR MAÇ YAPTI

Bu girişimin sonucu olarak, 2009 yılında Avrupa Şampiyonasında Güney Kıbrıs Milli Takımı’nın KKTC Milli Takımı ile maç yapmak zorunda kaldığını ifade eden Burcu, canlı yayınla tüm Dünya’ya ulaştırılan bu maçın iki toplumun kendi bayrakları altında gerçekleştirdiği ilk resmi milli maç olarak tarihe geçtiğin vurguladı.
Bu olay üzerine özellikle CEB örgütüne üye olduktan sonra Bilardo Federasyonu’nun üyelikten atılması için Güney Kıbrıs Federasyonu ve Milli Olimpiyat Komitesi nezdinde sayısız girişimde bulunduğunu ileri süren Başkan Burcu Güney Kıbrıs Yönetiminin her seferinde başarısız olduğunu belirtti.

EPBF ÜYESİ FEDERASYON

DÜNYA BİLARDO FEDERASYONU’NUN ÜYESİYİZ
Burcu devamla, 2011 yılında EPBF Genel Kurulu’nda Güney Kıbrıs’ın tüm girişimlerine rağmen federasyonlarının EPBF asli üyeliğine kabul edildiğini söyledi.
2013 EPBF Genel Kurulunda Güney Kıbrıs Bilardo Fedrasyonu’nun da asli üyeliğe kabul edilmesi gündemi ortalığı bir kez daha karıştırdığını ileri süren Aşkın Burcu, itirazları üzerine Genel Kurul EPBF Tüzüğünde değişiklik yaparak, fiziki bir ayrılık söz konusu olması halinde Genel Kurul kararıyla bir ülkeden iki federasyonun üye olması yönünde karar aldığını anımsattı. Burcu,  “bu gelişme haksız ambargolarla boğuşan birçok federasyonumuz için örnek teşkil etmektedir” dedi.
Önceleri Avrupa’da başarıdan uzak yarışan Kuzey Kıbrıslı sporcuların, 80-90 yıllık federasyonların yetiştirdiği sporcularla baş başa yarışabilmesi için uluslararası eğitim projeleri hazırladıklarını ifade eden Burcu, üç yıllık bu emeğin karşılığını 2012 yılında genç sporcuları Berk Mehmetçik aracılığı ile elde ettiğini belirtti.

BİR DÜNYA STARI BERK MEHMETÇİK 
Burcu, Berk Mehmetçik 2012 Avrupa Gençler Şampiyonası’nda iki beşincilik ve bir ikincilik elde ederek  Kuzey Kıbrıs’ı  onurlandırdığını dile getirirken, bu başarısı üzerine Avrupa Takımı’na kabul edilen Berk’in geçtiğimiz Aralık ayında Dünya Şampiyonası’nda Dünya üçüncülüğü, 2013 yılı içinde ise Yıldız Milli Takımımızın Avrupa üçüncülüğü elde ettiğinin altını çizdi.

ORGANİZASYON

EURO TOUR ORGANİZASYONU KUZEY KIBRIS’TA  
Burcu, tam üyeliğe geçer geçmez EPBF Yönetimi ile varılan 5 yıllık antlaşma uyarınca 2012-2015 yılları arasında her yıl EURO TOUR’un bir ayağının ülkemizde gerçekleştirilmesinin sağlandığını ifade etti.  Bilardo Federasyonu’nun ayrıca 2014 Mart ayında Avrupa Büyükler Şampiyonası ve 2016 Temmuz ayında Avrupa Gençler şampiyonalarını organize edeceğini belirten Burcu,  Sinyorlar Şampiyonası ile Dünya Gençler Şampiyonası’nın ülkemizde gerçekleştirilmesi için EPBF ile protokol imza edildiğini açıkladı.
Burcu, Euro Tour North Cyprus için bir yıl öncesinden taleplerini gerçekleştirmelerine  rağmen seçim yasakları ve hükümet oluşumunun uzaması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadıklarını ifade etti.

DENKTAŞ EUROTUR’A SAHİP ÇIKTI

Geçtiğimiz hafta Spordan Sorumlu Bakan Serdar Denktaş durumun önemi ve aciliyetini dikkate alarak sporla ilgili ilk randevusunu Bilardo Federasyonu’na verdiğini dile getiren Başkan Burcu, gerçekleştirdikleri sunum neticesinde gereksinim duyulan katkının sağlanması için kurmaylarını harekete geçirdiğini söyledi.
İlgili önergenin geçtiğimiz Perşembe günü Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğünü belirten Başkan Burcu, başta bu organizasyonu gerektiği gibi önemseyerek katkı koyan Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu olmak üzere Bakan Serdar Denktaş’a ve Spor Koordinatörlüğü ile Spor Dairesi Müdürlüğüne ilgi, alaka ve çabalarından dolayı teşekkür ettiklerini söyledi.
Burcu, yine öncelikle Organizasyona ev sahipliği yapacak olan Acapulco Resort Hotel ve Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu olmak üzere tüm sponsorlarına da, bu organizasyonun ülkemize yakışır şekilde gerçekleşmesi için elzem olan katkılarından dolayı teşekkür ettiğini  belirtti.

TÜM MAÇLAR CANLI YAYIN

EURO TOUR’A 30 ÜLKEDEN 100 SPORCU KATILIYOR
Euro Tour North Cyprus 30 ülkeden 100’ü aşkın sporcunun katılımı ile 10-13 Ekim tarihlerinde Acapulco Resort Hotel’de gerçekleşeceğini dile getiren Başkan Burcu,  Kazoom Yayın Kuruluşu tarafından tüm maçların canlı olarak yayınlanacağını  açıkladı.

DR. FAZIL KÜÇÜK’TE ANILIYOR

Euro Tour, Avrupa’nın devlerini Kuzey Kıbrıs’ta buluşturacağını ifade eden Başkan Burcu, Organizasyon için Hollanda’dan yola çıkan iki TIR dolusu ekipman şu an itibarı ile Mersin’e vardığını söyledi. Başkan Burcu son olarak, Bilardo Federasyonu’nun Merhum Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün anısını yaşatmak amacıyla EURO TOUR öncesinde 8-9 Ekim tarihlerinde ayrıca bir uluslararası turnuva organize ettiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2426 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 127. Sayısı

Adres Kıbrıs 127. Sayısı