1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Belli Bir Camianın Biraraya Geldiği En Önemli Etkinlik! GRAMMY
Belli Bir Camianın Biraraya Geldiği En Önemli Etkinlik! GRAMMY

Belli Bir Camianın Biraraya Geldiği En Önemli Etkinlik! GRAMMY

Belli Bir Camianın Biraraya Geldiği En Önemli Etkinlik! GRAMMY

A+A-


Ersin Kaşif

Hangi müzik sanatçısının ya da herhangi bir sanatçının hayali değidir ki Grammy. Tüm dünyanın ilgisini bir anda üzerine çeker. En pahalı kostümlerle ünlü sanatçılar resmedilirken medya tarafından kırmızı halı gözleri kamaştırır. Orda olmayı hayal etmeyen hemen hemen yoktur. Sz açılmışken Grammy ve ödüllerinden bahsedelim; . Bahsi geçen ödül töreni Grammy'ler olunca, katılanlar da müziğin devleri oluyorlar tabii. Konuşulanlar ve olan bitenler de müzik camiası adına önemli haberler haline geliyor. 1957’den bu yada düzenleniyor olması önemli. Grammy ismini mi merak ettiniz? Aslında çok basit, Gramafon’dan gelmektedir  ve Amerikan müzik endüstrisinde çok önemli bir yeri vardır. Grammy ödülleri, her yıl Amerika’da, pek çok farklı dalda verilir. Oscar ödülleri kadar da önemli olduğunu unutmamalıyız. Tüm dünya televizyonlarınca yayınlanmakta hatta canlı sunma yarışı vardır. Orjinal adı “Gramofon Ödülleri” olmakla birlikte, yıllar içinde kısaca “Grammy” olarak adlandırılmaya başlamıştır. Tabii ki daha etkili ve orjinal bir ad olarak dünyadaki yerini aldı. Ödüller, 1958 yılında verilmeye başlanmış deniyor ama 1957’de bu törenlerin yapıldığı da biliniyor. ilk kez 1971′de televizyonda yayınlanmış, 1971 yılına kadar, ödül törenleri, hem New York’ta, hem Los Angeles’ta yapılıyor, katılımcılar iki şehirden birini seçip, törene katılabiliyorlardı. Daha sonra tek bir tören yapılmaya başlandı ve yeri zaman zaman da değişti. 55. yani 2013 ödül töreni ise Los Angeles’ta gerçekleşti. Pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye kanallarının bazılarından da canlı yayınlandı.
Bu seneki Grammy ödüllerinin, Türk seyircisi için, ayrı bir önemi oldu. Meraklı müzikseverler bileceklerdir ama bilmeyenler için tekrar edelim. Bu yıl iki dalda aday gösterilen, dünyaca ünlü rap sanatçısı Mos Defin, Supermagic adlı şarkısında Selda Bağcan’ın yorumuyla, “İnce İnce Bir Kar Yağdı” adlı türküyü kullandı. Ayrıca bu şarkı,  Skate2 adlı bilgisayar oyununda da yer alıyor. Ödülleri veren kurum ise NARAS (the recording academy) adlı bir akademi. Sinema dünyasının ilgisinin toplandığı “Oskar” Ödülleri kalibresinde bir öneme sahip olan Grammy Ödülleri 108'den farklı kategoriyi ve 30 farklı müzik türünü kapsamaktadır. Grammy'yi en çok kazanan ünlülerin başında 22 Grammy ödülü ile U2 18 Grammy Ödülü İle Michael Jackson gelir. Beyonce, Alicia Keys, LeAnn Rimes, Norah Jones,Lady Gaga gibi ünlüler Grammy rekorcularından birkaçıdır derken bu konudaki rekorlardan bahsetmek ve ayrıntılı bilgi vermek daha doğru olacak;
Grammy ödülleriyle ilgili, bazı ilginç bilgiler ve rekorlar şunlardır:
- En çok Grammy ödülü alan sanatçı, orkestra şefi Georg Solti’dir. Solti, tek başına 31, bir grup içinde 38 ödül kazandı.
- En çok Grammy alan müzik grubu, 22 ödülle U2 grubu oldu.
- En çok Grammy alan şarkıcı yine 22 ödülle, Stevie Wonder’dır.
- Bir törende en çok ödül alan sanatçılar, 8 ödülle Michael Jackson ve Santana’dır.
- LeAnn Rimes, 14 yaşında ödül alarak, Grammy ödüllerinin en genç sahibi olmuştur.
- Alan Parsons ve Joe Satriani, 13 kez ödüllere aday gösterildiler fakat hiç ödül alamadılar.
- 1959 yılında 22 dalda ödül verilmişti, 2009 yılında 110 dalda ödül verildi.
- İlk defa “yılın şarkısı” ödülünü, Domenico Modugno’nun “Volare” adlı parçası aldı.
- 1962 yılına kadar “rock müzik” dalında ödül verilmiyordu. İlk “rap müzik” ödülü ise 1989′da verildi.
- Ortalama 7000 akademi üyesi, adaylara oy veriyor.
- İlk kez, 1990 yılında, bir ödül sahibinin ödülü geri alındı.  Grammy alan Milli Vanilli adlı grubun, konserlerde playback yaptığı ve albüm kayıtlarında da şarkıları kendilerinin söylemediği tespit edilmiş. Gelelim günümüze yani 2013 yılına. 81 farklı alanda, en iyilerin ödül aldığı Grammy Ödülleri’nin 2013 yılı kazananları belli oldu. Ödül töreni muhteşem sahne şovlarıyla gerçekleşti ve bu güzellikleri tüm dünya canlı izledi. Bizler de izledik ve hayranlıkla orda olmayı arzuladık tabii. Peki bu sene Grammy ödüllerine kimler hangi dallarda sahip oldu? Hemen merakınızı giderelim. İşte, 55. Grammy Ödül Töreni’nde ödül kazanan sanatçılarımızın tam listesi;
Yılın şarkısı: “We Are Young” – FUN.
En İyi Yeni Sanatçı: “FUN.”
Yılın En İyi Dans & Elektronika Albümü: “Bangarang” – Skrillex
Yılın En İyi Dans Şarkısı: “Bangarang” – Skrillex, featuring Sirah
Yılın En İyi Rock Performansı: “Lonely Boy” – Black Keys (Dan Auerbach, Brian Burton and Patrick Carney)
Yılın En İyi Hard Rock & Metal Performansı: “Love Bites (So Do I)” – Halestorm
Yılın En İyi Rock Şarkısı: “Lonely Boy” – Black Keys (Dan Auerbach, Brian Burton and Patrick Carney)
Yılın Rock Albümü: “El Camino” – Black Keys (Dan Auerbach, Patrick Carney)
Yılın R&B Albümü: “Black Radio” – Robert Glasper Experiment
Yılın Country Albümü: “Uncaged” – Zac Brown Band
Yılın En İyi Caz Enstrümental Albümü: “Unity Band” – Pat Metheny Unity Band
Yılın En İyi Komedi Albümü: “Blow Your Pants Off” – Jimmy Fallon
Yılın En İyi Remiksi: “Promises” (Skrillex & Nero Remix) – Skrillex, remixer (Nero)
Görsel Medya için hazırlanmış En İyi Özgün Soundtrack: “The Girl With The Dragon Tattoo” – Trent Reznor & Atticus Ross
En İyi Tarihsel Albüm: “The Smile Sessions (Deluxe Box Set)” – Alan Boyd, Mark Linett, Brian Wilson & Dennis Wolfe, compilation producers; Mark Linett, mastering engineer (The Beach Boys)

Bu haber toplam 1370 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 95. Sayısı

Adres Kıbrıs 95. Sayısı