1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Başkent’in Merkezi’nde Türkân Aba’nın Kıbrıs Damak Tadları… ‘BÖREK’
Başkent’in Merkezi’nde Türkân Aba’nın Kıbrıs Damak Tadları… ‘BÖREK’

Başkent’in Merkezi’nde Türkân Aba’nın Kıbrıs Damak Tadları… ‘BÖREK’

Başkent’in Merkezi’nde Türkân Aba’nın Kıbrıs Damak Tadları… ‘BÖREK’

A+A-

 

 

Zekai Altan


Kültürümüz ‘BÖREK’
Bu mekânın adı ‘Börek’. Buradan kesinlikle geçtiğinizi söyleyebilirim. Hem de Lefkoşa’nın göbeğinde bir mekan. Önceleri market olarak çalıştırılırdı. Geçmişi on üç yıl kadar. Burada ilginç bir saptama yaptığımı söyleyebilirim. Kendi mutfak ve damak tadımıza ne kadar yabancı olduğumuzu belirtmek isterim. Çünkü hizmet vermeye başlayan bu küçük mekanda öyle güzel ve damak tadında hamur işleri ile sipariş üzerine ev yemekleri yapılmaktadır ki çok beğeneceksiniz. Buranın işletmecisi de Türkan hanım ve eşi. Ancak esas patron Türkan hanım, Türkan abla.  Türkan abla geçmişten günümüze ağız tadlarını sunuyor. Mekanın yeri de çok kolay bir yerde. Buradan çoğu kez geçtiğinizi de çok rahat söyleyebilirim. Daha çok bu bölgede çalışanların burayı paket servis siparişlerinden tanıdığı da bilinmektedir. Mekan Kardeş Ocağının karşı sokağında köşe üzerindedir. Üzerinde Börek yazısı da görülmektedir. Mekanın ön tarafı yol. Ve yol kenarına kadar sıralı bir biçimde dizilmiş saksılardaki çiçekler bile görüntüyü olumlu bir biçimde etkilmektedir. Saksıların yanındaki ik masa ile de servisler verilmektdir.
İç mekan ise ayrı bir havada. Burası bir evin ön odası. Dantelli koltuklarından, orta masaya ve televizyona kadar tüm dekorasyon doğal bir ev dekoru içerisinde. Hani burası restaurant veya börek evidir diye özel olarak dekore edilmedi. Türkan abla buradaki doğallığı ve hatta doğal yaşamını çok iyi korudu. O Kıbrıs kültürünü ve konukseverliliğini yansıtan bir atmosfer. Burada kendinizi bir misafirlikte hissedersiniz. Ve sizi ağırlayan ev sahibi Türkan abla da önündeki önlüğü ve güleryüzü ile size hizmet ediyor. Sempatik davranışları içerinde verilen hizmetten de ayrı bir keyf alırsınız. Ön odadaki koltuk size evinizdesiniz imajını veriyor. Arka oda mutfak. Açık kapı. Pişirme ocağı ve hamur açma masası. Burası da aynen ev mutfağı gibi. Evinizdeki mutfak düzeni ne ise buradaki düzen de aynı. Düzenlenmesinden kullanılan mutfak kapılarına kadar. Yani Türkan abla o mutfak kültürü bilgisini en iyi bir biçimde değerlendiriyor. Unutulmuş hamur işleri yiyeceklerin sunulduğu bu mekanda biraz da nostalji yaşarsınız, geçmişiniz ile. Anılarınızda bile yolculuk yaparsınız. Yani tüm anlattıktan sonra herhalde burasının bir restauranttan öte tipik bir Kıbrıs mutfağı ve konukseverliği özelliğini taşıdığını anlamış olursunuz Yani yabancı değilsiniz.

MÖNÜ VE LEZZET
Burada mönü yok. Yapılanlar da belli. Hamur işleri, bulgur köftesi spesiyal ve sipariş ile yaptırılan ev yemekleri. Yazılı mönü olmamasına rağmen ben size mönüyü aktarayım. Burada günlük olarak hazırlanıp servis edilen hellim böreği, kıyma böreği, nor böreği, 15.00 TL ve 12 adet veriliyor. Ciğer 9.00 TL. Pirohu ile mantının fiyatı ise 15.00 TL, bulgur köftesi ise 3,00 TL, yanında da limonu. . Ayrıca patates kebabı, et dolması gibi ev yemekleri siparişi de verilebilmektedir. Burada Kıbrıs damak tadı yiyecekleri tatabileceğiniz bir ev mekanı. Ev mekanı da deyip geçmeyin. Burada her gün farklı olarak pişirilen Kıbrıs yemekleri 15.00 TL. Salata veya cipsi ile birlikte. Et yemekleri ise 17.00 TL. Buradaki tadı tadın. İster buraya oturarak isterseniz veya vaktiniz yok ise buradan paket servis de yaptırabilirsiniz.

MÖNÜ
HAMUR İŞLERİ BÖREKLER: 15.00 (12 ADET)
MANTI:                      15. 00 TL
PİROHU:                    15.00 TL
BULGUR KÖFTESİ:  3.00 TL

MUTFAK: OTANTİK KIBRIS MUTFAĞI HAMUR İŞLERİ

İÇECEKLER
KOLA:     2.50 TL
AYRAN:  3.00 TL
EV YAPIMI LİMONATA: 5.00 TL

TEL: 227 22 59
ADRES: MÜFTÜ ZİYAİ SOKAK NO. 10 LEFKOŞA
KAPASİTE
İÇ ALAN: 10
DIŞ ALAN: 15
SERVİS SAATLERİ: 07.30 23.00  YAZ MEVSİMİ
                              07.30- 21.00  KIŞ MEVSİMİ
PAZAR GÜNLERİ    09.00 – 21.00 KIŞ MEVSİMİ
                             09.00 – 23.00 YAZ MEVSİMİ
KAPALI GÜN: HER GÜN AÇIK

Bu haber toplam 3008 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 102. Sayısı

Adres Kıbrıs 102. Sayısı