1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Ambargoları aşan bir takım
Ambargoları aşan bir takım

Ambargoları aşan bir takım

Ambargoları aşan bir takım

A+A-

 

Kuzey Kıbrıs’ta sporun pek çok alanında, binlerce sporcumuz dünyayı uzaktan izlemek zorunda kalıyor. Böylesi bir haksızlık, ne sporun ruhuna yakışıyor, ne de adaletine… Ancak bir takımımız var ki, uzun yıllardır sessiz sedasız denizleri aşıyor, dünyayla buluşuyor. Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, bu yıl da sezonu hem Türkiye Süper Ligi’nde hem de Almanya ve İspanya’daki Avrupa kupalarında tamamladı…
Engelliler alanında yoğun bir çalışma yapan ve “Destek Varsa Engel Yok” sloganı ile öne çıkan Kuzey Kıbrıs Turkcell’in Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Barış ile bir röportaj yaptık… Bu röportaj, sponsorluğun önemini, inancın zaferini ve ‘iyi bir takım’la nasıl başarıya ulaşıldığını anlatıyor.

ADRES KIBRIS: Kuzey Kıbrıs Turkcell Sosyal Sorumluluk alanında birçok çalışma yapıyor… Bunlardan kısaca söz edebilir misiniz? Odaklarınızı neye göre belirliyorsunuz?

Ayhan Barış: Kuzey Kıbrıs Turkcell “Ülkeden kazandığı yeniden ülkesiyle paylaşma” ve “Önce İnsan” vizyonları çerçevesinde sosyal sorumluluk projelerini geliştiriyor. Bizim için esas olan “Önce İnsan”. Önce İnsan diyerek adamıza bilişim ve iletişimin lider firması olarak katkı koyuyoruz. Teknolojinin insan için olduğunu biliyoruz ancak bu bize yetmiyor, sosyal sorumluluklarımızı da biliyoruz. Bu nedenle iletişim ağımızı sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde en etkin nasıl kullanabiliriz ve adamıza nasıl katkı sağlayabiliriz konuları üzerinde ciddi bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Adamıza ve adamızın güzel insanlarına katkı sağlarken ana sorunları ve çalışma gerektiren alanları odak alıyoruz. Toplumdaki dezavantajlı gruplar, çevre ve trafik ana odak alanlarımız. Bunların yanında eğitim ve sanat alanlarında da projelerimiz oluyor. Özellikle toplumda fırsat eşitliği konusunda ileriye taşımamız gereken engelli yaşam alanı var, bu konu bizim için en öncelikli ve önemsediğimiz başlığı oluşturuyor.
ADRES KIBRIS: Toplumdaki dezavantajlı gruplar derken…
A.B: Toplumda dezavantajlı gruplardan kastettiğimiz, engelli gruplar, yaşlı kişiler, kimsesiz çocuklardır. Özellikle bu gruplar arasında ciddi emek harcadığımız engelli yaşam alanı var. 2008 yılından beri maddi manevi destekçisi olduğumuz Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımız bizim gözbebeğimiz.
ADRES KIBRIS: Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı özellikle bu yıl çok fazla gündemde oldu… Bize takımdan söz eder misiniz?

A.B: Takımımız 1990 yılında Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği çatısı altında kuruldu. Bu vesileyle, engelli camiası için çok özel bir isim olan Mustafa Çelik’i de anmak istiyorum. Takım daha sonra Kuzey Kıbrıs Engelli Spor Federasyonu yönetiminde 1996 yılında Türkiye liginde oynamaya hak kazandı… 1997 yılında 1’inci lige çıkan takımımız 2006 yılından beri de süper ligde mücadele etmektedir. Süper Ligde 3’üncülük ve 4’üncülük başarıları vardır. Uluslararası maçlarda aldıkları dereceler ve şampiyonluklarla ülkemizi gururlandırmışlardır. 2008 yılından beri de Kuzey Kıbrıs Turkcell Ana sponsorluğunda süper lig ve uluslararası liglerde ismimizi gururla taşımaktadırlar. Takımımız ile bu yıl çok farklı bir enerjimiz ve sinerjimiz oluştu. Ana sponsorluk ile sağladığımız maddi destekten çok ayrı bir yere taşıdık bu yıl ilişkimizi. Takım adına da Kuzey Kıbrıs Turkcell adına da farklı ve çok özel bir deneyim. Takımımız Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesinin tam anlamı ile bir parçası…

“ÖZEL BİR İLETİŞİM KÖPRÜSÜ KURDUK”

ADRES KIBRIS: Bu kuvvetli ilişkiyi neye borçlusunuz? Nasıl bir bağ var takım ve Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında? Neler yapılıyor?

A.B: Bu yıl farklı bir iletişim köprüsü kurduk. Sezon başından beri bir Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanımız tüm maçlarda takımımızla birlikte hareket ediyor. Birçok antrenmanında yanlarında oluyoruz. Böylece takımla çok daha iç içe oluyoruz. Sorunlarını, ihtiyaçlarını yerinde tespit edebiliyoruz. Ayrıca bu yıl sadece Kurumsal İletişim departmanı değil, tüm Kuzey Kıbrıs Turkcell çalışanları ve aileleri tüm maçlarda hazır bulundu. Hepsi artık takımımızın birer fanatik taraftarı. Çalışanlarımız ve takım oyuncularımız ile bir dostluk maçı düzenledik. Her iki taraf için de oldukça heyecan vericiydi. Çalışanlarımız takımımızın Adana maçında güzel bir sürpriz yaptı. Adana deplasmanında seyircisiz oynayacağını düşündükleri anda çalışanlarımızdan bir grup taraftar salona girdi ve takımımıza çok güzel bir destek verdi. Duygu dolu ve içten anlar yaşadık. Maç sonrası galibiyetimizi de birlikte kutlayarak adaya bir arada döndük.
ADRES KIBRIS: Takım ve Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında güzel bir bağ olduğu hissediliyor… Basına da bu olumlu işler gayet güzel yansıyor… Basınla takım ilişkilerini biraz değerlendirebilir misiniz?

A.B: Kesinlikle, hem kurum-takım içerisinde hem de dışarıdan bu hissediliyor olması çok güzel… Basın ile takımımızın ilişkisi de bu yıl oldukça pozitif bir gelişim yakaladı. Kuzey Kıbrıs Turkcell olarak takımımızın Türkiye’de ve Avrupa’da oynadığı deplasman maçlarına spor yazarları ve basından temsilcileri götürdük. Basın mensupları maçları yerinde izleme ve takımımız ile birlikte olup bu sporun en güç ve en güzel yanlarını yakından izleme şansı buldular. Basın ile takımımız için bir de empati maçı düzenledik.  Ayrıca değerli basın mensupları ile çok özel bir gün geçirdik. Takımımız ve Kuzey Kıbrıs basınının değerli isimleri bir araya geldi. Basın mensuplarını tekerlekli sandalyelere oturttuk ve onlarla maç yaptık. Bu deneyim hem takımımız için hem de basın mensupları için paha biçilmez bir deneyimdi. Basından aldığımız geri dönüşler, her bir basın mensubunun köşe yazısı gerçekten yüreklerimize dokunur içerikteydi… Etkileyici bir deneyimdi…

“İZLEDİĞİM EN HEYECANLI SPOR DALI”

ADRES KIBRIS: Basın mensupları ve Turkcell çalışanlarının yanı sıra sizi de sık sık maçlarda görüyoruz… Siz de sıkı bir taraftar oldunuz… Taraftar gözü ile takımı değerlendirmenizi istesek…

A.B: İtiraf etmeliyim ki bugüne kadar izlediğim en heyecanlı spor dalı. Bu spor dalında böyle bir takıma ismimizi veriyor olmak da çok keyifli. Takımımız bu yıl çok güzel bir mücadele verdi diye düşünüyorum. Devlerin olduğu bir ligde mücadele ediyor. Oyuncularımızın hepsi gönülden ve aşkla bu takıma bağlı… Hem Süper Lig’de hem de Avrupa Şampiyonasında çok güzel ve keyifli maçları birlikte izledik.
ADRES KIBRIS: Takımımız bu yıl yine Avrupa’da güzel derecelerle ülkemizi gururlandırdı. Avrupa Maçlarını izleme şansınız oldu bu sene… Nasıl bir maç programı oldu?

A.B: Heyecan dorukta maçlardı. Almanya’dan sonra İspanya maçlarına takımla birlikte gitme şansını yakaladım. 17 saat süren bir yolculuk ile maçların oynanacağı bölgeye ulaşmış olmamız da ayrıca kayda değer bir anekdottu. Takımımızın ne büyük mücadeleler ile bu maçları yaptığına bir kanıt daha! Maçlar tam anlamıyla büyük mücadeleler içinde geçti. Her maç ayrı bir heyecandı bizim için. Takımımız gerçekten centilmence ve çok iyi bir mücadele verdi. Takımımızın her bir oyuncusunun oynadıkları alanlarda ne kadar önemli, ne kadar büyük bir görev yaptığını gördüm. Her maçta birbirlerine kenetlenen bir takım ruhunu Avrupa’da çok daha yoğun bir şekilde hissediyorsunuz.
Takıma zaten yürekten bağlı bir taraftardım. Oyuncularımızla bir kez daha gurur duydum. Hepsi bizim için çok özel ve önemli. Engelin başarıya engel olmadığını kanıtlıyorlar. Hem de uluslararası bir platformda.
***

Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın başarılı teknik sorumlusu Orçun Kamalı:
‘Sponsor desteği çok önemli’

“Bu sene, ana sponsorumuz Turkcell’le de her senekinden farklı ilişkiler yaşadık. Bizlere verdiği maddi katkının yanında bu sene inanılmaz bir manevi destek verdiler. Gerek evde oynadığımız gerekse deplasmanda oynadığımız tüm maçlarımızda Turkcell yanımızda oldu. Özellikle sporumuzda seyirci desteğinin olmadığı bu dönemlerde bizleri gönülden destekleyen çok güzel bir taraftar topluluğumuz oluştu. Bu bizim için çok özel bir ayrıcalıktı. Kendi seyircimiz önünde oynamak çok güzel bir ayrıcalıktı. Bu sene bu seyircilerin deplasmana da bizlerle gelmesi çok güzel bir fark yarattı. Bu seneyi bu güzel destekle değerlendirdiğimizde sportif anlamda koyduğumuz hedeflere ulaşmamızda çok büyük bir destek sağladı. Gerek ligdeki güçlü takımlara karşı gösterdiğimiz performanslarda, gerekse Avrupa’da gruplardan çıkıp finallere kalmamızda çok büyük destek oldu.  Gerek tribün şovları ile gerekse hem yendiğimiz hem yenildiğimiz maçlarımızda yanımızda olması ile Kuzey Kıbrıs Turkcell bu ailenin bir parçası olduğunu hissettirmiştir. Umarım seneye bu destekler artarak devam eder. Çünkü mücadele ettiğimiz lig her sene bir öncekinden daha da zorlaşmaktadır. Dolayısı ile takıma olan desteğin bu yönde büyümesi gerekmektedir.”

***
‘Engelsiz Yürekler’de öne çıkan isimler
1- İbrahim Yavuz
4 Puanlık Pivot oyuncusu. 2004 yılından beri bu sporu yapıyor. 2006 yılında Türkiye Genç Milli takımda oynamaya hak kazandı. 4 yıl genç milli de oynadı. Fransa’da all star takımına seçildi. A milli takımı aday kadrosuna çağırıldı.
2- Emrullah Koyuncu
4 puanlık Pivot oyuncusu. 1992 yılından beri bu sporu yapıyor. 1999 yılında Türkiye A milli takımına girdi ve takımda 6 yıl oynadı. Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen uluslararası turnuvada en skorer oyuncu ödülü aldı. Ayrıca turnuvanın en değerli oyuncusu seçilerek iki ödüle birden layık görüldü. 1993 yılında Türkiye serbest yüzme şampiyonu olarak farklı bir spor dalında da başarısını kanıtladı. İsrail’de düzenlenen engelli olimpiyatlarında uluslararası düzenlenen organizasyonda yapılan maratonda 2. oldu. Bir dönem Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takım kaptanlığı yaptı.
3- Aliye Kocasoy
4 puanlık forvet oyuncusu. 1996 yılından beri bu sporu yapıyor. 1994’de Türkiye Bayan Milli Takımına seçildi. Seçildiği yıldan beri takım kaptanı olarak görev yapmaktadır. Avrupa Şampiyonalarında 2 kez all star takımına seçildi. Ayrıca 2 kez Avrupa Şampiyonası sayı kraliçesi 2.si oldu. Avrasya maratonu 1.liği ve 3.lüğü ile farklı bir dalda başarıları var.
4- Ahmet Akdeniz
4 puanlık pivot oyuncusu. 1997 yılından beri bu sporu yapıyor. Başarılı sporcumuz 2007 yılında Kuzey Kıbrıs’ta olimpizm ödülü aldı ve bu yıl Bursa’da yılın sporcusu seçildi.
5- Mahmut Yavşan
2 puanlık guard oyuncusu. 2000 yılından beri bu sporu yapıyor. Sporcumuz Kuzey Kıbrıs’ta Yılın sporcusu ödülünü aldı. Oyuncumuz Türkiye Genç milli takımda da oynadı.
6- Havva Selvihan Gül
1 puanlık forvet oyuncusu. 2010 yılından beri bu sporu yapıyor. Selvihan 2010-2011 sezonunda genç milli seçildi ve 2012-2013 yıllarında bayan milli takımı oyuncusu olarak görev yaptı. Başarılı oyuncumuz Avrupa Şampiyonalarında iki sene üst üste en iyi 5’e girmeye hak kazandı.
7- Murat Ekşi
4 puanlık pivot oyuncusu. 2009 yılından beri bu sporu yapıyor.  Başarılı oyuncumuz genç milli takımda oynadı ve A milli takım seçmelerine katıldı.  Oyuncumuz 2012 yılı Avrupa Şampiyonasında en skorer oyuncu seçildi.
8- Günay Kibrit
3 puanlık pivot oyuncusu. 1993 yılından beri bu sporu yapıyor. Takımımızın kurucu isimlerinden birisidir. Kuzey Kıbrıs’ta olimpizm ödülü aldı. Bir dönem takım kaptanlığı, antrenörlüğü ve federasyon başkanlığı yapan deneyimli oyuncu halen takımda görev alıyor.
9- Ertan Külahlar
1 puanlık forvet oyuncusu. 1992 yılından beri bu sporu yapıyor. 2 yıldır takım kaptanı. 2006 yılında yılın sporcusu başarı ödülüne layık görüldü.
10- Emrullah Alşan
2.5 puanlık guard oyuncusu. 1996 yılından beri bu sporu yapıyor.
11- Ömer Cumhur Bulduk
2.5 puanlık guard oyuncusu. 2007 yılından beri bu sporu yapıyor.. 2012-2013 yıllarında Genç milli takıma seçildi.
12- Servet Köse
1 puanlık forvet oyuncusu.  2003 yılından beri bu sporu yapıyor. Beşiktaş’ta ve Yalova’da oynadı. Dünya kupası ve Avrupa şampiyonalarında oynadı. Avrupa ve Türkiye’de en değerli oyuncu seçilerek ödüle layık görüldü.
13- Ömer Hamidan
1 puanlık forvet oyuncusu. 2012 yılından beri bu sporu yapıyor.
14- Hatice Kuyucu
1 puanlık oyuncu. 2006 yılından beri bu sporu yapıyor.
15- Hüseyin Çanlar
1.5 puanlık oyuncu. 1996 yılından beri bu sporu yapıyor.
16- Ayhan Çağlar
2.5 puanlık guard oyuncusu. 1990 yılından beri bu sporu yapıyor. Uzun yıllar Almanya’da oynadı. 2 yıldır takımımızda görev yapıyor. Spor hayatı boyunca Almanya şampiyonluğu, Avrupa 3.lüğü, Almanya Kupası gibi başarılara imza attı. Bir dönem Türkiye Milli Takım’ında oynadı. 
17- Osman Hamidan
Takımımızın yeni sporcu adaylarından Osman için 3 puan değerlendirmesi yapılması beklenmektedir. Bu yıl başladığı takım kamplarına devam ediyor.

***

Tekerlekli Sandalye Basketbol Puanlama Sistemi

1. Puanlama, fiziksel engeli olan ve tekerlekli sandalye basketbolu oynamak isteyen kişilere, federasyonun belirlediği puanlamacılar tarafından yapılan işlemdir.

2. Puanlamayı yapan kişi tekerlekli sandalye basketbolu oynamak isteyen şahsı fiziksel muayeneden geçirerek engel derecesine göre puanlar.

3. Bu puanlamada kişiye engel derecesine göre 1,0 puan ile 4,5 puan arası herhangi bir puan verilir. Verilen puanlar 1,0 den 4,5'a kadar 0,5 artarak gider.

4. Oyun kuralları saha içindeki beş oyuncunun toplam puanını maksimum 14 puanla sınırlandırmıştır. Böylece oyunun, engel derecesi düşük 4,5 puanlık beş oyuncuyla oynanması engellenmiş, engel derecesi yüksek oyuncularında oyunun birer parçası olmaları sağlanmıştır.

5. Puanlamanın gerekçesi, engel derecesi  yüksek sporcuların da engel derecesi düşük olan sporcular kadar saha içinde süre almaları için onlara şans vermektir.

6. Sonuç olarak; 4,5 puanlık iki oyuncu 3,0 puanlık bir oyuncu ve yanlarına 1,0 er puanlık iki oyuncu koyarak toplamda 14 puan ile iyi bir takım sahaya sürebilirsiniz.
7. Bayanların da erkekler ile birlikte oynadığı bu oyunda bayanlar kendi puanlarından 1.5 puan düşük değerlendirilmektedir.

Bu haber toplam 1934 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 109. Sayısı

Adres Kıbrıs 109. Sayısı