1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Albayrak: “Şiir; Uçuruma atılan bir yaprağın sesini duyabilmek belki de...”
Albayrak: “Şiir; Uçuruma atılan bir yaprağın sesini duyabilmek belki de...”

Albayrak: “Şiir; Uçuruma atılan bir yaprağın sesini duyabilmek belki de...”

Albayrak: “Şiir; Uçuruma atılan bir yaprağın sesini duyabilmek belki de...”

A+A-

 

Meltem SONAY

Arif Albayrak... Cumhuriyet Meclisi’nin ‘en renkli’ siması, sevilen milletvekili Arif Albayrak, içtenliği, samimiyeti ve sanatçı kişiliğiyle, tanıyan tanımayan herkesin sempati duyduğu bir isim...
Tıp doktorluğu ve milletvekilliğinin yanı sıra, resim, müzik, fotoğraf ve şiire olan yeteneği ve çalışmalarıyla da dikkat çeken Arif Albayrak, şiire verdiği değeri, kitaplarının ardında bir de Şiir /Şarkı CD’si ile taçlandırdı.
‘Bir Daha Sevemem’ çalışmasıyla Kuzey Kıbrıs’a da İLK şiir CD’si kazandıran Arif Albayrak’la, Şiir /Şarkı CD’sinin serüvenini konuştuk...

“İLK ŞİİR 1994...”

“İlk şiir 1994...” diyen Albayrak, şarkı sözleri olarak düşündüğü ilk mısralarını 1994 yılında yazmış...  Daha sonra 1995 yılında Mağusa Belediyesi Türk Müziği Korosu’nun kurulmasıyla da güfte beste çalışmaları başlamış.
Albayrak’ın 1995 yılında çıkardığı, Ayşe Aydın ve Hüseyin Ağlamaz’ın seslendirdiği, kaydının ise Ayhan Başkal Stüdyoları’nda yapıldığı ‘İkili Yalnızlıklar’ kaseti, Kuzey Kıbrıs’ın da ilk şiir kasetlerinden oluyor...

AZERİCE, İNGİLİZCE VE ROMENCE BASIMLAR...

Albayrak’ın şiirleri 2000 yılında bir kez daha “Zaman Durmaz Ki Buralarda”  isimli kitapta buluşuyor ve bu şiir kitabının geliri Talassemialı çocuklara gidiyor... 2006 yılında şiirlerinin Azeri dilinde, Azerbaycan’da “Her Zaman Sen” adlı kitapta basılmasının mutluluğunu da paylaşan Albayrak, daha sonra, 2008 yılında Romanya’da şiirlerinin Romen ve İngiliz dilinde “Double Loneliness” adlı kitapta basıldığını da ifade ediyor. Albayrak’ın devam eden şiir çalışmaları en son 2010 yılında da dördüncü kitap, “Gözlerinde Sonbahar”da toplanıyor...
Yakın dostu, Karikatür Sanatçısı ve aynı zamanda Müzisyen Mustafa Tozakı ile birçok etkinlik ve festivalde müzik eşliğinde şiir programları yaptıklarını aktaran Albayrak, birlikte çalışırken, kendi şiirlerine özgün şiirler yapmaya başladıklarını anlatıyor...
“Yani şiirin bestelenmiş şekli...” diyen Albayrak, bu fikrin ülkede de ilk olduğuna işaret ediyor... Giderek artan eserlerle bir albüm yapma kararı aldıklarını ifade eden Albayrak, çalışmanın da 3 yıl kadar sürdüğünü belirtti.
Çalışmada canlı enstrümanlar kullanıldığını ifade eden Albayrak, Gazi Set Stüdyosu’nda hazırlanan CD’nin Aranjörlüğünü Ahmet Cem Günal, yönetmenliğini Kazım Özalp’in yaptığını aktardı.
“Tabipler Birliği de katkı koyunca CD’lerin çoğunu hekimlere dağıtılmak üzere Birliğe verdik” diyen Albayrak, CD’nin çok az miktarda piyasada, Deniz Plaza ve Mahir Kasetçilik’te satışa sunulduğunu ve radyolara da verildiğini belirtti.

“DAHA DA İÇERİKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI...”

“Bu tarzı ile Kıbrıs’ta ilk CD 2014 çıkışlı... Bizden önce Ümit İnatçı’nın şiir CD’si çıktı... Hüseyin Ağlamaz’ın sesinden ve güzel müzikler eşliğinde. Çok başarılı buldum” diyen Albayrak, ülkemizde daha da içerikli ve güzel benzer çalışmaların yapılmasını beklediklerini ifade etti.

“ŞİİR ELBETTE OKUNMALI AMA DİNLENİLEREK DE ÇOK GÜZEL ALGILANILABİLİR...”

“Şiir elbette okunmalı ama dinlenilerek de çok güzel algılanılabilir. Hele görsel destekli de olursa... Yani klip...” diyen Albayrak, bu çalışma ile bunun önünü de açtıklarına inandığını belirtti.

KLİP DE YOLDA...

“Bir Daha Sevemem” isimli şiire klip çalışmasının da başladığını belirten Albayrak, “Bu da bir ilk olacak sanırım...” diyor. Daha önce basit klip çalışmalarının yapıldığını belirten Albayrak bu kez iddialı... ‘Esas çalışma Bir daha sevemem’de olacak diyor...

“ŞİİR BİR BAŞKALDIRIDIR!..”

Arif Albayrak’ın şiir tanımı ise yine şiir gibi...
“Şiir bir başkaldırıdır. Uçuruma atılan bir yaprağın sesini duyabilmek belki de... Ya da güneş altında dolanırken yağmurda aniden ıslanabilmek... Belki de her şey, hayatın ta kendisi. Aşk, memleket, umut, ihanet, kavga, hüsran, özlem ve unutamamak...”

“KATKI KOYANLARA TEŞEKKÜR AZ KALIR...”

CD’ye katkı koyanlara teşekkürün az kalacağını belirten Albayrak, şöyle devam ediyor:
“Kazım Özalp ve Mustafa Tozakı çok çalıştılar. Müziklerin tümü Tozakı’nın. Ben sadece gidip okudum. CD’deki tüm resim çalışmaları da bana ait. Yağlıboya ve Akrilik... Kemençeyi TRT sanatçısı Ahmet Kadri Rizeli çaldı. Keman melodilerini dinlerken stüdyoda çok etkilendiğimi belirtmeliyim... Tüm katkı koyanlara yürekten teşekkürler.  Umut kızım olarak, Dr.Sibel Tozakı da yakın bir arkadaşımız olarak sesiyle hayat verdi... Ve tabii ki sana da bu röportaj için çok teşekkür ederim.”

“BAŞLADIK BİR KERE DURMAK YOK SANIRIM...”

“Bu CD bir örnek çalışmaydı, çok beğenildiğini gördük. Yurt dışında da böyle oldu...  Başladık bir kere durmak yok sanırım. “Yüzsüz Yüreğimin Götürdüğü Yerdeyim” şiirimi aynı şekilde çalışmaya başladık. Bu belki 3 yıl sonra yeni bir doğumla sonuçlanır...”

ŞİİR VE MÜZİK… ELBİSE VE BEDEN…

“Şiir her haliyle güzeldir” diyen Albayrak,  müzikle şiirin buluşmasını da şöyle anlatıyor:
“Sadece şiir mesela… Sessiz bir ortamda veya güzel bir sesten... Kendi de okuyabilir insan. Zaten ritm, ahenk ve gizli bir müzik şiirin kendisinde var. Ancak hoş bir müzik eşliğinde şiirin sunumu, ayrı bir güzellik katar. Bir de özel olarak o şiirin ruhuna uygun müzik yapıldığını düşünün... İşte o elbise ve beden gibi oturur. Hele şiirin en vurucu yerlerinin beste olarak bu kombinasyonda sunulması ayrı bir çeşni olur…”
“Bir okyanusun kıyıya vuran dalgalarıyız…”
“Ülkemizde çok nitelikli şiir yazan arkadaşlarımız var. Biz bu şiir okyanusunun kıyıya vuran dalgalarıyız belki de... Esas bu değerli çalışmaların dinleyici ile buluşmasını da görmek isterim. Zahmetli, zor ve bütçe isteyen bir iş... Ancak proje haline getirilirse bir yol bulunacağına inanıyorum. Ve ülkemizin usta şairlerinin de böyle bir çalışma yapmasını gönülden istemekteyim.”

 

BİR DAHA SEVEMEM

Bir daha sevemem
Senden sonra
Senin gibi,
Seni sevdiğim kadar.

Yaralanır yüreğim,
Bir başka sevgiye,
Bir başka sevgiliye
Dikiş tutmaz,
Sevda tutmaz
Aşk tutmaz.

Her boşluk
Sana ait bir oda
Gönlümde.
Oturur hasretin bir köşede,
Bir köşede
Ateşlerde heyecanların.
Gülüşün bir köşede,
Bir köşede
Acısı yoklukların.

Bir daha sevemem
Senden başka.
Hasret sen, özlem sen,
En gizemli bakışların
Gülüşün en güzeli sen.
Sonsuz bir gözyaşı olsan da
Yüreğimde akamayan,
Tenimde ateş
İçimde nefes sen.

Ellerim yasaklı
Bir başka ele,
Gözlerim hapsinde gözlerinin.
Dilim kilitli,
Hecem tükenmiş.
Bir başka rüzgâr
Vurmaz artık yüzüme.

Bir daha sevemem
Senden sonra
Senin gibi,
Seni sevdiğim kadar.

Yaralanır yüreğim,
Bir başka sevgiye,
Bir başka sevgiliye
Dikiş tutmaz,
Sevda tutmaz
Aşk tutmaz.
Sen de bilirsin ki ey yâr
Sensiz olmaz
Sensiz olmaz…

Dr.Arif Ali Albayrak
10 Aralık 2009 Atina

Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 162. Sayısı

Adres Kıbrıs 162. Sayısı