1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Lefkoşa ve Mağusa’dan sonra Girne’de!
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Lefkoşa ve Mağusa’dan sonra Girne’de!

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Lefkoşa ve Mağusa’dan sonra Girne’de!

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Lefkoşa ve Mağusa’dan sonra Girne’de!

A+A-

Feminist Atölye
info@feministatolye.org


Feminist Atölye olarak 2011 yılından beridir uyguladığımız Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) doludizgin devam ediyor. Anayasal ve medeni haklardan ekonomik haklara, şiddete karşı stratejilerden toplumsal cinsiyete duyarlı çocuk eğitimine, iletişimden kadın örgütlenmesine, kadınların siyasal katılımından feminizme, doğurganlık haklarından uluslar arası sözleşmelere kadar birçok konuyu kapsayan ve toplam 16 haftalık bir çalışmayı içeren KİHEP’i 2014 yılından itibaren Lefkoşa dışındaki ilçelerde de uygulamaya başladık. Lefkoşa’da tamamlanan 4 grup çalışması dışında, Mağusa’da tamamlanan 2 grup çalışmasını şimdi de Girne’de yürüttüğümüz program izliyor. Şubat ayının ilk haftasında başlayan 7. KİHEP grubu 16 Mayıs’ta çalışmalarını tamamlayacak.
Kadınların gerek yerel gerekse uluslararası düzeyde, yazılı ve sözlü yasaların yaşamlarını nasıl şekillendirdiği konusunda farkındalığının artmasına, hakları ve yasaları öğrenmenin yanı sıra onlar karşısında eleştirel bir bilinç geliştirmesine, kendi haklarını yaşama geçirme becerilerini edinmesine ve toplumsal değişimi harekete geçirme gücüne ulaşmasına yönelik bir eğitim programı olan KİHEP’e katılmak isterseniz bize ulaşın. 
TEL: 0533 862 50 69 / 0548 862 77 57

“Mare Monte halkındır!!!”
Anayasa’nın 38’inci maddesi “yurttaşların yüz metrelik kıyı şeridi içerisine girmesi kimse tarafından engellenemez ve giriş ücrete bağlı tutulamaz” diyerek açıkça plajların kullanımını ücretsiz olarak halka devretmektedir. Bir ada ülkesi olan Kıbrıs’ın kuzeyinde bu Anayasal hak yıllardır ihlal edilmekte ve halkın plajların büyük bir kısmına ücretsiz girmesi engellenmektedir. Halkın, Otel ve işletme sahiplerine fahiş ücretler ödemeden sahil şeritlerine ulaşmasının mümkün olmadığı gerçeği tüm makam ve mercilerce bilinmesine rağmen yetkililer bu durumu görmezden gelmekte ve alenen işlenen suça ortak olmaktadırlar.
Bunun bir örneği de ne yazık ki Mare Monte plajında yaşanmaktadır. Vakıflar idaresi ile özel bir holding arasında addedilen kira sözleşmesinde Mare Monte Otel ile birlikte plajında kira kapsamında yer aldığı belirtilmiştir. Plajlar, halkındır ve Vakıflar İdaresinin plajları kiralama yetkisi yoktur. İvedilikle hatalı yapılan bu sözleşmenin düzeltilmesi hatta söz konusu özel holdingin kira bedelini aylardır ödemediği gerçeğinden hareket ederek sözleşmenin tek taraflı feshi gerekmektedir. Hem Vakıflara ait malların kira bedellerinin düzenli toplanmamasına rağmen sözleşmelerin inatla sürdürülmesi ve gerekli yasal işlemelerin başlatılmaması hem de bir Anayasal bir hak olan halkın plajlardan ücretsiz yararlanma hakkının engellenmesi suçtur.  Her iki suça da engel olmak hem hükümetin hem de yerel yönetimlerin görevidir. Yetkilileri derhal göreve çağırırken sahil şeritlerinin parsel parsel sermayeye peşkeş çekilmesinin durdurulması ve plajların gerçek sahipleri olan halka devredilmesi talebimizdir.

Faşizme İnat, Devam Et KTFF
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun Açılımını Destekliyoruz!
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun (KTFF) 2013 Cenevre zirvesinde imzaladığı geçici taslak metin çerçevesinde yürüttüğü Kıbrıs Futbol Federasyonu’na (KOP) katılım ve Kıbrıs Türk futbolunun uluslararası arenaya açılması yönündeki girişimlerini sonuna kadar destekliyoruz. Sn. Sertoğlu’nun attığı tarihi adım sonucunda başarıya ulaşması hem Kıbrıs Türk futboluna hem de yıllardır “bir adım ileri, iki adım geri” misali sürüp giden çözüm sürecine büyük bir ivme katacak.
Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin yıllar önce yaptıkları ortak birçok şeyden sadece biri olan sporun, tekrar bir çatı altında yapılacak olması barış için atılacak adımları hızlandıracak önemli bir unsurdur. Öte yandan halkların mağduriyetlerini görmezden gelen, yüzleşmeden kaçarak milliyetçi söylemlerle halkları birbirine düşmanlaştıran, “ötekileştiren” bir siyasi anlayışın artık kabul edilemez olduğu ortadadır.
KTFF’nin Kıbrıs Türk futbolundaki mağduriyetleri gidermeye yönelik çıkışı, yıllardır faşist söylemler ile kurulan “iktidar”ları sarsacak bir unsuru haline geldi. Feminist Atölye olarak bu uğurda adım atan KTFF’nin yanındayız. Bunun bir başlangıç olduğunu ve barış inşasına katkı koyacak pek çok adımın da peşi sıra geleceği inancındayız.

Bu haber toplam 1430 defa okunmuştur
Gaile 312. Sayısı

Gaile 312. Sayısı