1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Gaile’nin Gözüyle
Gaile’nin Gözüyle

Gaile’nin Gözüyle

Gaile’nin Gözüyle

A+A-

 

• Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), 2015 yılında KKTC’de kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) 13 bin 721 Amerikan Doları olduğunu açıkladı. Bu rakam 2014 yılında 15 bin 109 Amerikan Doları idi. Böylece kişi başına GSMH, 2014 yılına göre 2015’te % 9,2 azalmış oldu. 2015 yılında kişi başına düşen GSMH’nin Güney Kıbrıs’ta 25.930, Yunanistan’da 20.290, Birleşik Krallık’ta 43.340, ABD’de 54.960 Dolar olduğu, Türkiye’de ise bu rakamın 9.950 Dolar’da kaldığı açıklandı. 

• Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasında uygulanan “Yeşil Hat Tüzüğü” çerçevesinde 2015 yılında kuzeyden güneye toplam 2 milyon 352 bin 615 Euro tutarında ihracat yapıldığı açıklandı. Ticaret Dairesi’nin verilerine göre, kuzeyden güneye ihraç edilen ürünlerin ilk sırasında demir ve çelik eşyalar yer alırken, bunu mobilyalar, naylon çantalar, beton ve harç karıştırıcıları izledi. Güneyden yapılan ithalatta ise LPG gazı, rafine tuz, alkollü içki, tohumluk patates ve gazete kâğıdı gibi ürünler ilk sıralarda yer aldı.

• Kıbrıslı Tük ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis tarafından yürütülen toplumlararası görüşmelerin 29 Temmuz’daki toplantısında toprak, güvenlik ve garantiler konuları ilk kez beyin fırtınası şeklinde ele alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, “bir kısmı azaltılan ayrılık noktalarının daha da asgariye indirilmesinin hedeflendiği” belirtildi.

• Kıbrıs Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Karpaz’daki Rumların dinî özgürlüklerinin kısıtlanması durumunda KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti kökenli kişilerin Hala Sultan Tekkesi’ne gitmelerine izin vermeyeceklerini söyledi. Güneyde yaşayan Rumların kuzeyde ibadetlerinden çok Karpaz’daki Rumların yaşadıkları yerlerde serbestçe ibadet etmelerinin kendisi için önemli olduğunu söyleyen II. Hrisostomos, Kilise için bir diğer öncelikli konunun kuzeyde bulunan dinî yerlerin tamir edilmesi olduğunu söyledi.

• KKTC Yüksek İdare Mahkemesi’nin Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Yasası çerçevesinde açılmasını ve bu müfredata göre eğitim vermesini yasaya aykırı bulmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Kolej’in, Orta Öğretim Dairesi çatısı altında eğitime devam edeceğini açıkladı. Kolej’i meslek okulu olmaktan çıkaran bu kararın ardından Kolej’in bundan sonra nasıl bir müfredatla eğitime devam edeceği merak konusu oluşturdu. 

• Mehmetçik’te yaşanan cinsel taciz olayının ardından isim benzerliği yüzünden gözaltına alınan ama olayla ilgisi olmayan bir vatandaşın Ziyamet Polis Karakolu’nda görevli polisler tarafından ciddi şekilde darp edildiği iddialarının ardından işkence konusu yeniden gündeme geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bazı avukatlar, yaşanan olayın yalnızca buz tabakasının görünen kısmını oluşturduğuna, işkencenin ülkemizde yaygın şekilde uygulandığına dikkat çektiler. 

• Reddediyoruz Platformu, Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’ne karşı protesto eylemi gerçekleştirdi. “Yaşayacak Geleceğimi, Söyleyecek Sözümüz Var” sloganıyla Dereboyu’nda başlayan ve Cumhuriyet Meclisi önünde sona eren yürüyüşe katılım yoğun oldu.

• Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin Türkiye’den Kıbrıs’a çalışmak üzere getirilen mevsimlik işçilerle ilgili olarak yaptığı araştırmada, bu kişilerin kötü şartlarda çalıştırıldıklarına, hijyen olmayan gayriinsanî yerlerde barındırıldıklarına, çalışma izinleri geç çıktığı için çocuklarını bulundukları bölgelerdeki okullara kaydettiremediklerine, sağlık konusunda ciddi problemlerle karşılaştıklarına ve ciddi emek sömürüsüyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekildi.

• Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişiminin etkileri devam etti. 28 Temmuz’daki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının ardından radikal değişikliklere gidildi. Buna göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı’na, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ise Sağlık Bakanlığı’na bağlandı. Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay okulları kapatıldı. Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Milli Savunma Üniversitesi’nin, rektörlüğe bağlı olarak, kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacağı açıklandı. Ayrıca, bu yıl mezun olacak öğrencilere subay ve astsubay rütbesi verilmeyeceği belirtildi. Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin kabul etmesi halinde Genelkurmay Başkanlığı ile Milli İstihbarat Başkanlığı’nı (MİT) Cumhurbaşkanlığı’na bağlamak istediklerini açıkladı.

• Askeri kanatla ilgili bu gelişmeler olurken, gözaltına almalar, tutuklamalar, soruşturmalar ve kamudan uzaklaştırmalar devam etti. Kamudan ihraç edilenlerin sayısının 70 bini aştığı belirtilirken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, devlet üniversitelerinde 440'ı profesör, 525'i doçent, 654'ü yardımcı doçent olmak üzere toplamda 2 bin 239 akademik personel ile 654 idari personel, vakıf üniversitelerinde ise 79'u akademik, 18'i idari olmak üzere toplam 97 personel hakkında işlem başlatıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimine yönelik “tüm pisliklerin toplandığı yer” olarak tanımladığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığını kapatacaklarını açıkladı.

• Türkiye’deki YAŞ toplantısında alınan kararlar Kuzey Kıbrıs’taki emir-komuta düzenini de etkiledi. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt istifa edip emekliye ayrılırken, 28. Tümen ve 39. Piyade Tümen komutanları emekliye sevk edildi. Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ise, Fetullahçı Terör Örgütü’nün KKTC’de de uzantılarının bulunduğunu bildiklerini, bunların bertaraf edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması için öteden beri KKTC Hükümeti’yle işbirliği içerisinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

• İstanbul Bakırköy Sulh Ceza Hâkimliği, Fetullah Gülen tarafından yazılan kitaplar ile dijital ortamda hazırlanan CD, DVD ve diğer elektronik materyallerin basımının, dağıtımının ve satışının yasaklanmasını kararlaştı. Meseleyi ilginç kılan husus, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Aralık 2012’de okullara gönderilen bir genelgede, Türkçe Olimpiyatlarına katılacak öğrenciler ve onları yarışmalara hazırlayacak öğretmenler için tavsiye edilen kaynak kitaplar arasında Fethullah Gülen’in Beyan isimli kitabına da yer verilmesiydi.

• Uluslararası Göç Örgütü, Avrupa’ya ulaşabilmek için Akdeniz’i geçmeye çalışan ve hayatlarını kaybeden kişilerin sayısının Ocak-Temmuz 2016 döneminde 3 bini geçtiğini açıkladı. Ayrıca, Avrupa’ya yasa dışı yollarla ulaşmak isteyen göçmenlerin sayısının her geçen ay arttığı da belirtildi. Göçmenlerle ilgili bu dram yaşanırken, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milos Zeman’ın Müslüman sığınmacıların terör tehdidi anlamına geldiğini söylemesi insan haklarını savunun kesimlerin büyük tepkisini çekti.

Bu haber toplam 1404 defa okunmuştur
Gaile 381. Sayısı

Gaile 381. Sayısı