1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Freedom House 2016 raporunda basının durumu
Freedom House 2016 raporunda basının durumu

Freedom House 2016 raporunda basının durumu

Freedom House 2016 raporunda basının durumu

A+A-

Freedom House 2016 raporuna göre, basının durumuna bakıldığı takdirde, göze çarpan noktalar şöyle:

• Değerlendirilen 195 ülke içerisinde içerisinde, 86 ülke (%44( özgür, 59 ülke (%30) kısmi özgür ve 50 ülkede (%26) basın özgür değil.
• Rakamlara bakıldığı takdirde, 2015 yılı verilerine göre Kuzey Afirka ve Ortadoğu bölgesi dünyadaki en kötü bölgeler oldu. Bunu Avrasya bölgesi izliyor.
• Bazı ülkelerdeki liderler, güç alanlarını genişleterek özgürlüklerin kısıtlanmasına vesile oldular. Bu ülkelerden bazıları Burundi, Bolivya, Ekvador, Kongo Demokratik Cumhuriyeti...
• Suç orgütleri, politik şiddet ve sistematik yozlaşma konularında El Salvador, Guetamala ve Honduras’ta geçmişe gore bir azaltma tespit edildi.
• Kadın hakları konusunda bazı simgesel ilerlemekler olsa da, küresel anlamda bunlar çapraşık olarak görüldü. Örneğin, Suudi Arabistan’da kadınların belediye seçimlerine katılabilmesi.
• Makedonya, Bosna-Hersek ve Kosova, 2015 yılı boyunca hükümetlerin işlevsizliği yüzünden, AB müzakareleri ve demokratik haklar konularında herhangi bir ilerleme kaydedemedi.
• Her ne kadar 2015 yılında dünyanın dikkati başka felaketlere yönelmiş olsa da, geçmiş yıllardaki özgürlük ile ilgili olarak yaşanan gerilemeler Tayland, Kırım ve Güney Sudan gibi ülkelerde hızlanarak devam etti.
• Son on yıl içerisinde, dünya çapında yaşanan en ciddi gerileme ifade özgürlüğü ve hukukun uygulanması alanlarında gerçekleşti.

 Dünya ölçeğinde küresel özgürlük dengesi

 

Küresel ölçekte nüfusa göre dağılım; B) Küresel ölçekte ülkelerin durumu

 

Ülkelerdeki özgürlük gidişatını gösteren grafik

 

2015 yılı itibarıyle basın özgürlüğündeki durum (en fazla düşüş ve yükselme olan ülkeler)

 

7- AB içindeki sığınmacılar

 

Detaylı bilgi için, bkz: https://freedomhouse.org/article/new-report-freedom-world-2016-anxious-dictators-wavering-democracies (Son erişim tarihi: 4/8/2016)

Bu haber toplam 1899 defa okunmuştur
Gaile 381. Sayısı

Gaile 381. Sayısı