1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Charlie Chaplin - Great Dictator
Charlie Chaplin - Great Dictator

Charlie Chaplin - Great Dictator

Charlie Chaplin - Great Dictator

A+A-

Cansu Nazlı
cansunazli@yahoo.com


“Özür dilerim ama ben bir imparator olmak istemiyorum. Bu benim işim değil. Ben kimseyi yenmek veya yönetmek istemiyorum. Ben, mümkünse herkese yardım etmeliyim; Musevi, Musevi olmayan, siyah veya beyaz olana. Hepimiz birbirimize yardım etmek isteriz.

Bu dünyada herkes için bir yer var ve dünya hepimizi geçindirecek kadar zengin. Hayat yolu özgür ve mutlu olabilir, ama biz bu yolu kaybettik. Hırs; insan ruhunu zehirledi, dünyada nefretle dolu barikatlar kurdu, kan dökme ve acının içine sürükledi. Hızımızı artırdık ama kendimizi kilitledik. Bize zenginliği veren mekanizma, bizi isteklerin içinde bıraktı. Bilgimiz bizi alaycı, zekamız sert ve kırıcı yaptı. Çok düşündük ama az hissettik. Makinelerden çok insanlığa ihtiyacımız var, zekadan çok da iyilik ve kibarlığa. Bunlar olmadan hayat vahşi olur ve bizler de kayboluruz.
Beni duyanlara sesleniyorum, ümitsizliğe kapılmayın! Üzerimizdeki bu acı, insanlığın ilerlemesinden korkanların hırsı yüzündendir. İnsanların nefreti geçecek, diktatörler ölecek, halktan alınan güç tekrar halka iade edilecektir.
Kendinizi, sizi köleleştiren, küçümseyen, ne yapmanızı ne hissetmenizi söyleyenlere bırakmayın. Sizi deneyen, sürüymüşsünüz gibi sürenlere, savaş zayiatı olarak sunanlara karşı koyun. Siz makina ya da hayvan değil, insansınız! İnsanlığın sevgisini yüreğinizde taşıyorsunuz.
Diktatörler kendilerini özgürleştirirken insanları köleleştirirler. Özgür, sınırları kaldırılmış, açgözlülük, nefret ve şiddetin olmadığı, dünyayı ilerlemeye, insanlığı da mutluluğa götürecek şeyler için savaşalım.”
Charlie Chaplin’in elinde küreyle top gibi oynayarak Hitler’i hicvettiği “The Great Dictator” filminin sonundaki konuşmasından alınmıştır.

Bu haber toplam 1787 defa okunmuştur
Gaile 209. Sayısı

Gaile 209. Sayısı