1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bir Milyar Ayaklanıyor Diren, Dans Et, Ayaklan!
Bir Milyar Ayaklanıyor Diren, Dans Et, Ayaklan!

Bir Milyar Ayaklanıyor Diren, Dans Et, Ayaklan!

Bir Milyar Ayaklanıyor Diren, Dans Et, Ayaklan!

A+A-

Feminist Atölye (FEMA)
[email protected]


 

Dünyada her üç kadından biri, hayatında bir kere şiddet görüyor ya da tecavüze uğruyor.

"Bir milyar kadının haklarının ihlal edilmesi gaddarlıktır.
"Bir milyar kadının dans etmesi devrimdir."

Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete, tecavüzlere, enseste, sünnete ve seks köleliğine dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketi, "One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyası dahilinde dünyanın tüm kadınlarını hareketin kuruluşunun 15. yıldönümü olan 14 Şubat 2013'de küresel ayaklanmaya çağırıyor. V-Day hareketi kendini "küresel bir direniş, dansa davet, kadınlara ve erkeklere tecavüz ve tecavüz kültürü sona erene kadar statükoyu reddetmeleri için bir çağrı, kadınların mücadelesinde bir dayanışma hareketi, kadın ve kız çocuklarına yönelik verili şiddetin kabulüne bir itiraz, yeni bir zaman ve yeni bir varoluş biçimi" olarak tanımlıyor.
Bizler de Kıbrıslı kadınlar ve erkekler olarak 14 Şubat 2013 Perşembe günü, “kadına Yönelik Şiddete Hayır” demek için dans ediyoruz! Bize katılın!
Tarih: 14 Şubat 2013, Perşembe
Yer: Belediye Bulvarı Caddesi, Gönyeli
Saat: 16.00

Tecavüz Hakkında Efsaneler ve Gerçekler

EFSANE: Yalnızca flörtöz, dar kıyafetler ya da kısa etek giyen kadınlar tecavüze uğrarlar.
GERÇEK: Tecavüz hiçbir zaman mağdurun suçu olamaz. Buna maruz kalanlar her yaş, cinsiyet, din veya kültürden olabilirler.
EFSANE: Tecavüzcü her zaman mağdura yabancı olan biridir.
GERÇEK: Tecavüzcülerin çoğunun tecavüz ettikleri kişi ile önceden bir tanışıklığı bulunuyor. Tecavüzcü her hangi bir arkadaş, partner, aile üyesi, okul yada iş arkadaşı olabilir.
EFSANE: Tecavüz alkol ve uyuşturucudan dolayı oluyor.
GERÇEK: Alkol ya da uyuşturucu hiçbir zaman tecavüzün nedeni olarak görülemez. Tecavüz suçu saldırgan tarafından işlenir, alkol ya da uyuşturucu tarafından değil.
EFSANE: Konu sevişmeye gelince kadınlar ‘hayır’ deseler bile bu ‘evet’ anlamına geliyor.
GERÇEK: Çok basit- Eğer iki insan birbirleriye sevişmek isterlerse bu ikisinin de onayladığı ve rıza gösterdiği bir şey olmalıdır. Hayır demek, hayır demektir. 
EFSANE: Tecavüz yalnızca fiziksel yara izine rastlanırsa gerçeklenmiş demektir.
GERÇEK: Bazen vücudun içinde veya dışında yara izlerine rastlanabilir fakat her zaman böyledir diye birşey söylenemez. Bazı tecavüz olaylarında hiçbir yara izine rastlanılmayabilir. Aksine kişi o an donup kalabilir ya da farklı bir reaksiyon gösterebilir.
EFSANE: Eğer mağdur açıkça ‘hayır’ dememişse, bu tecavüz değildir.
GERÇEK: Kişinin rızası olmadığını göstermek için ‘hayır’ kelimesini söylemesi gerekmez. Kişi rızası olmadığını birçok yolla gösterebilir. Bazen bir şey söylemez zor olabilir, böyle durumlarda vücut dili rıza olmadığını zaten ortaya koyar.
EFSANE: Tecavüz yalnızca kişi fiziksel olarak tecavüze zorlanmışsa tecavüzdür.
GERÇEK: Bu doğru değildir. Tecavüzcüler fiziksel şiddetten ziyade genellikle duygusal baskı ve manipülatif tekniklerle tecavüzü gerçekleştirirler.
EFSANE: Eğer iki kişi daha önce birlikte olmuşlarsa, yeniden olmaları da her zaman kabul edilebilir.
GERÇEK: Yalnızca iki kişinin daha önce birlikte olup olmadıklarına bakarak rızanın olduğu anlaşılmaz. Bir kez birlikte olundu diye bir dahaki sefere rızanın devam ettiği anlamına gelmez.
EFSANE: İnsanlar genellikle tecavüze uğradıklarını iddia ederken yalan söylerler.
GERÇEK: Tecavüze veya cinsel tacize uğramış kişilerin iddiaları çoğunlukla gerçektir. İnsanlar bir yalan için bu iddiaların getireceği sorumlulukları taşımak istemezler. Ayrıca bilinmektedir ki birçok tecavüz ve cinsel taciz korkulduğu veya utanıldığı için polise şikayet edilmiyor.

Bu haber toplam 1030 defa okunmuştur
Gaile 199. Sayısı

Gaile 199. Sayısı