1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Mağusa İnisiyatifi basın toplantısı düzenledi
Mağusa İnisiyatifi basın toplantısı düzenledi

Mağusa İnisiyatifi basın toplantısı düzenledi

Mağusa İnisiyatifi, bugün MAGEM’de basın toplantısı yaparak, bir süre önce Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ile ayrı ayrı yaptıkları görüşmelere ilişkin detayları aktardı.

A+A-

Mağusa İnisiyatifi, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin liderler seviyesinde müzakerelerin bugüne kadar yeterli olmadığını belirterek, bunun yanı sıra iki toplumun da siyasi ve ekonomik kazanç elde  edebilecekleri bir takım dinamiklerin  harekete geçirilmesinin çözüm sürecini hızlandıracağını kaydetti.

Mağusa İnisiyatifi, bugün MAGEM’de basın toplantısı yaparak, bir süre önce  Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ile ayrı ayrı  yaptıkları görüşmelere ilişkin detayları aktardı.

DAĞLI

Mağusa İnisiyatifi Sözcüsü Okan Dağlı basın toplantısında yaptığı açıklamada,  her iki Dışişleri Bakanı ile yaptıkları görüşmelerde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını ve kendi görüşlerini aktardıklarını kaydetti.

Her iki Bakan’ın görüşmelerdeki ifadelerine de yer veren Okan Dağlı,  Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin,  2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın yürüttüğü görüşmelerde de yer almış, genç ve deneyimli bir Bakan olarak Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin aktif bir dış politika izlediğini kaydetti.
Dağlı, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, Kıbrıs sorununun Mart ayına kadar çözülmesi konusunda istekli olduğunu belirtti.

Dağlı, Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides  ile görüşmelerinde ise, Rum Dışişleri Bakanı’nın olası bir referandumda Rum tarafında “evet” çıkması için kapalı Maraş konusunda adıma atılması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.

Dağlı, Kasulides’in, çözüm konusunda Kıbrıs Türk tarafının Türkiye’den daha katı  bir tutum izlediği fikrinde olduğunu belirtti.

Dağlı, her iki görüşmenin ardından edindikleri izlenimle ilgili olarak,   Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin çok iyi niyetle Kıbrıs sorununun bütünlüklü bir şekilde Mart’a kadar çözülebileceği konusunda istekli olduğunu,  ancak görüşmeler somuta indirgendiğinde  1 sayfalık ana metin üzerinde dahi iki aydır  sonuca varılamadığını, her iki tarafın da  “katı” durduğunu belirtti.

“5 ay içerisinde çözüm olacak heyecanı, esnekliği ve sıcaklığı yok diye düşünüyorum” diyen Dağlı, bunun yanında  8-10 maddeden oluşan güven artırıcı önlemler devreye girerse sürecin hızlanacağına inandıklarını söyledi.

Kıbrıs meselesinin çözülmesi için 2 “evet”e ihtiyaç olduğunu söyleyen Dağlı, iki toplumun  bir araya gelerek ortak üretim yapmadan, ortak üretim yaşamlarını geliştirmeden sadece liderler seviyesinde görüşerek çözümün nasıl sağlanacağını kendilerinin de merakla beklediklerini belirtti.

Dağlı, “Bizim görüşümüz,  bu süreç, sadece iki lider bazında, iki görüşmeci bazında  kalırsa,  Mart ayına kadar bir sonuç alınmayacağıdır” dedi.

Dağlı,  lokal sorunların çözümünde iki tarafın da rehin tuttukları konulardan bir miktar çekincelerini kaldırmalarıyla adımların atabileceğini  de sözlerine ekledi.

Basın toplantısında Mağusa İnisiyatifi’nin bazı aktivistleri de hazır bulundu.

(tak) 

Bu haber toplam 1407 defa okunmuştur