1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. BOSTANCI GERGİN
BOSTANCI GERGİN

BOSTANCI GERGİN

(Güney) Kıbrıs Çiftçiler Birliği (EKA), “Türk Ordusu’nun kontrolü altında bulunan toprakları yeniden ekip biçme” istemiyle, 7 Aralık Cumartesi günü eylem gerçekleştirecek… Çiftçiler, traktörlerle Bostancı Barikatı’ndan geçmeyi hedefliyor…

A+A-

(Güney) Kıbrıs Çiftçiler Birliği (EKA), “Birlikte Birleşiyoruz” (United Together), sloganı altında Bostancı Barikatı’nda eylem düzenliyor…

ARA BÖLGEDE ‘EKİM’ GERGİNLİĞİ

 

 İskan ve Rehabilitasyon Dairesi Müdürü Ramazan Biryılmaz; Bostancı, Kurtrafa ve Taşköy bölgelerinde, BM’nin kuzey tarafında 55-60 çiftçiye 3 bin dönüm civarında arazi kiralandığını ve Kıbrıslı Türk çiftçilerin askerin verdiği izinle ekim yaptığını, herhangi bir ihlal söz konusu olmadığını belirtti

Didem MENTEŞ

(Güney) Kıbrıs Çiftçiler Birliği (EKA), “Birlikte Birleşiyoruz” sloganı altında Bostancı Barikatı’nda eylem düzenliyor. 

“Türk Ordusu’nun işgali altında bulunan toprakları yeniden ekip biçmek” iddiasıyla 7 Aralık Cumartesi günü eylem gerçekleştirecek olan çiftçiler, traktörlerle barikattan geçecek.

EKA Genel Sekreteri Panikos Hambas yayınladığı basın bildirisinde, ‘yeniden birleşmeyi, geri dönüşümü ve gelişimi sağlamak’ amacıyla tüm çiftçilere çağrıda bulundu.

Bu arada Güney Kıbrıs Çiftçiler Birliği, ateşkes hattındaki mayınların temizlenmesi anlaşmasının ardından, Türk nöbetçi kulübesinin 200 metre ilerisindeki toprağı ekip biçemedikleri ve buralara Kıbrıslı Türk çiftçileri tarafından ekim yapıldığı iddia ederek bu eylemi yapacaklarını duyurdu.
İddiayla ilgili YENİDÜZEN'e konuşan İskan ve Rehebilitasyon Dairesi Müdürü Ramazan Biryılmaz, Bostancı, Kurtrafa ve Taşköy bölgelerinde, BM’nin kuzey tarafında 55-60 çiftçiye 3 bin dönüm civarında arazi kiralandığını ve Kıbrıslı Türk çiftçilerin askerin verdiği izinle ekim yaptığını, herhangi bir ihlal söz konusu olmadığını belirtti.

Hambas: “Yeniden birleşme…”

Panikos Hambas, ‘traktörleriyle topraklarına geri döneceklerini’ belirterek, zeytin ve portakal bahçelerini yeninden işleyeceklerini böylece, ‘yeniden birleşmeyi, geri dönüşümü ve gelişimi’ sağlayacaklarını aktardı. “Böl ve yönet” politikasına son vereceklerini ifade eden Hambas, bu barışçıl direniş ve mücadelenin işgale karşı olduğunu vurguladı.
Hambas, Kıbrıs halkına ait olan toprakları “Türk ordusundan geri alınması” gerektiğini belirterek, tüm çiftçilerin eyleme katılmasını istedi.

“Biz topraklarımızı yeninden işlemek istiyoruz”

EKA Genel Sekreteri Panikos Hambas, bu konuda Birleşmiş Milletlerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, ara bölgeyi belirlemenin BM’nin görevi olduğunu dile getirdi. Toprakların gerçek halk sahiplerine verilmesi gerektiğini ifade eden Hambas, “biz yine topraklarımızı işlemek istiyoruz. Buğday ve diğer mahsulleri yeniden yetiştirerek halkı beslemek istiyoruz” dedi. Bahse konu bölgelerde Türk ordusunun ekim yapmalarına izin vermediğini iddia eden Hambas, uluslar arası toplumun bu konuyu cevaplamasını istedi.

Anlaşma ihlal edildi iddiası

Öte yandan (Güney) Kıbrıs Çiftçiler Birliği, ateşkes hattındaki mayınların temizlenmesi anlaşmasının ardından, Türk nöbetçi kulübesinin 200 metre ilerisinde, toprağı ekip biçemedikleri ve Kıbrıslı Türk çiftçileri tarafından ekim yapıldığı iddiasıyla da bu eylemi yapacaklarını da öne sürüldü.
Açıklama, Ateşkes hattındaki mülkiyet hakkının Kıbrıslı Rumlara ait olduğu, ancak Türk Ordusu'nun anlaşmayı ihlal ettiği ve onlarca metrekareyi Kıbrıslı Türk çiftçilerin ekip biçtiği iddia edildi.

***************************

“İhlal söz konusu değil”

Konuyla ilgili YENİDÜZEN'e konuşan İskan ve Rehabilitasyon Dairesi Müdürü Ramazan Biryılmaz, Bostancı, Kurtrafa ve Taşköy bölgelerinde 55-60 çiftçiye 3 bin dönüm civarında arazi kiralandığını ve BM'nin kuzey bölgesinde ekim yapıldığını söyledi. BM'nin Güney bölgesinde de Kıbrıslı Rumların ekim yaptığını belirten Biryılmaz, Kıbrıslı Türk çiftçilerin askerin verdiği izinle kendi bölgelerinde ekim yaptığını, herhangi bir ihlal söz konusu olmadığını belirtti.

Bu haber toplam 2415 defa okunmuştur