1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Üstel: “Yakıt ihalesinde çete var, ihale mafyası var”
Üstel: “Yakıt ihalesinde çete var, ihale mafyası var”

Üstel: “Yakıt ihalesinde çete var, ihale mafyası var”

Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel, yeni bir kabine değişikliği düşünmediğini söyledi.

A+A-

Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel, yeni bir kabine değişikliği düşünmediğini söyledi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na pahalı yakıt satılmasına yönelik “Çete var”, “İhale mafyası var” yorumlarını onaylayan Üstel, ihaleye katılan şirketlerin hissedarlarının incelenmesini istedi.

Ercan Havaalanı’nda işletmeciyle bir mutabakat yapıldığını doğrulayan Üstel, mahsuplaşma karşılığı ciro paylaşımında değişim olacağını söyledi.

Üstel, “Ankara’nın müdahalesi ile Başbakan ve Parti Başkanı olduğu” yönündeki iddiaları reddetti, “partinin büyüğü olarak bana bu görev verildi” dedi.

Başbakan ve UBP Parti Başkanı olarak görevlendirilen Üstel “Ankara’nın bana müdahalesi ya da telkini yok. Öyle olsa Atun ya da Maliye Müsteşarı Çoli’yi görevden almazdım” şeklinde konuştu.

Üstel, güne bir grup gazeteci ile kahvaltı yaparak başladı.

KIB-TEK için Atun'a gönderme

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) “75 dolara doğrudan satın alınan akaryakıt için şimdi 45 dolara teklif atıldı, bu farkın bedelini kim ödeyecek” sorusuna Üstel, ihalesiz alımların “mecburiyetten” yapıldığını söyledi.

Üstel, bu alım yapılmasa ülkenin elektriksiz kalacağını iddia etti.

Üstel, Kıb-Tek’te yaşanan bu sürece dair dolaylı da olsa sorumluluğu dönemin Maliye Bakanı Sunat Atun’a yükledi.

Yakıt krizinin yaşanmasına sebep veren firmalar ile pahalı yakıt sağlayan firmaların kimlere ait olduğu incelediğinde karşılaştığı tablo karşısında şaşırdığını, her iki firmada ortak isimler olduğunu anlatan Üstel, yakıt krizinin yaşandığı dönemde, yakıt için anlaşılan bir şirketin gemisinin 2 gün boyunca Marmara’da demirlediğini, kaptanın telsiz ve telefonlarını kapattığını söyledi.

Üstel, kaptanın “Kıbrıs’a gitmem” diye diretmesi üzerine, geminin sahibi olan şirketin kaptanı değiştiğini ve geminin ancak bundan sonra Teknecik’e yanaştığını kaydetti.  Üstel, tüm bu ilişkilerin sorgulanması gerektiğini vurguladı.


Üstel, elektrik kurumunun ihale süreçleri ile ilgili “Çete var”, “İhale mafyası var” yorumlarını onayladı; bu süreçlerde “İhale Yasası”nın mutlaka değişmesi gerektiği gerçeği ile de yüzleştiklerini ifade etti.

Kıb-Tek'te farklı ve çarpık ilişkiler üzerine "kurulu bir düzen" olduğunu savunan Üstel, kurumu Başbakanlığa bağladığını, Maliye Bakanlığı’nda da görev değişikliğine gidildiğini belirtti.

AKSA’nın sattığı elektriğin “ucuz” olduğunu öne süren Üstel, Kıb-Tek’in maliyetinin neredeyse yarısı olduğunu, önümüzdeki günlerde bir enerji çalıştayı yapmayı düşündüklerini ifade etti.

“2025’te fuel-oil kullanımı kalkıyor” diyen Üstel, yeni tedbirler alınmadığından söz etti, Türkiye’den kabloyla elektrik dahil formülleri ortaya koymak gerektiğini belirtti.

“5 ayda 5 yönetim kurulu başkanı değiştiniz, normal mi” sorusuna, “çalışmayan gidecek, hepimizin hatası da olabilir ancak ülkede bir enerji yasası dahi yok” diyen Üstel, sütten ağızları yandığını, yoğurdu üfleyerek yediklerini söyledi.

Başbakan Ünal Üstel, Kıb-Tek ile ilgili olarak Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun çalışmalarını büyük ölçüde tamamladığını, bu konuda Sayıştay’ın raporunun beklendiğini belirtti.

“Jasmine için tazminat ödenecek”

National Westminister Bank’ın (Royal Bank of Scotland) sahibi olduğu, Girne’deki Jasmine Court Otel’in de yer aldığı mülkle ilgili konuşan Üstel, “Tazminat ödenecek, ilgili sözleşme gözden geçirilecek, tazminatın kaynağı da buranın kirasından karşılanacak, eğer mevcut kiracı bu tazminatı ödüyorsa kullanmaya devam edecek” diye konuştu.

YENİDÜZEN’in gündeme getirdiği mülkiyet krizini Cumhurbaşkanlığı ile birlikte takip ettiklerini anlatan Ünal Üstel, “Tazminatı ödemek dışında bir seçeneğimiz yoktur” dedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu, içerisinde Jasmine Court Otel’in de yer aldığı toplam 150 dönüm, yedi evlek ve 200 ayak mülkiyet hakkında 28 Kasım 2017’de oy birliğiyle 22 milyon 773 bin 940 sterlin tazminat kararı vermişti.

Üstel, Palm Beach Otel’de yaşanan kira sorununa yönelik de ilgili sözleşmelerin incelemeye alındığını, fesih yolunda da gidilebileceğini belirtti.

Ercan’da yeni “ciro paylaşımı”

Yine YENİDÜZEN'in manşetiyle gündeme getirdiği Ercan Havaalanı’nda “gizli mutabakat”la ilgili soruyu da yanıtlayan Üstel, yeni havaalanına elektrik getirilmesi gerektiğini, bunun bir maliyeti olduğunu, bu maliyeti Ercan’ın işletmecisinin karşılayacağını, ayrıca işletmeye devri için sözleşmede yer alan askeri arazinin boşaltılmadığını belirtti, “İşletmeciye bu araziye karşılık farklı bir yer verilecek" dedi.

"Ercan’ın işletmecisi tarafından yapılacak harcamalar için ciro paylaşımıyla mahsuplaşma yönüne gidilecek" diyen Üstel, ciro paylaşımı için üzerinde uzlaşılan oranları açıklamadı.

Üstel, “gerekirse mutabakat zaptı da açıklanır, oranlar da söylenir, 15 Kasım’da Ercan Havaalanı’nın açılışı olacak, Erdoğan da gelecek, bu açılışın yapılabilmesi için bir mahsuplaşma gerekiyordu” şeklinde konuştu.

 

Belediye seçimleri

Belediye başkanlığı adaylıkları için veri ve görüşlere göre hareket edeceklerini söyleyen Ünal Üstel, “Belediyeler Reformu” olarak sunulan yasanın Anayasa Mahkemesinden döneceğini düşünmediğini belirtti.

Üstel, temel gıda fiyatlarının gözden geçirildiğini de söyledi.

Turizm Bakanlığı’nın çıktığı Mağusa’daki yat ve casino ihalesiyle ilgili kapsamlı bir bilgisi olmadığını da sözlerine ekleyen Üstel, günlük ve dönemsel kiralanan malları kayıt altına alacaklarını ifade etti.

“70 bin sözleşmeyle satılan malı tapuya döndüreceğiz” diyen Üstel, yabancılara 4 mal satışı kararını bunun için aldıklarını, bu süreçten sonra yabancılara tek bir sözleşme izni verileceğini ifade etti.

Özel sektöre yönelik istihdam teşvikinin de kimi sektörler elenerek süreceği belirtildi.

 

  • Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel, Kıb-Tek’te yaşananlarla ilgili sorumluluğu eski Maliye Bakanı Sunat Atun’a yükledi.
     
  • “Yakıt krizinin yaşanmasına sebep veren firmalar ile pahalı yakıt sağlayan firmalar ortak.”
     
  • “Ankara’nın bana müdahalesi ya da telkini yok. Öyle olsa Atun ya da Müsteşar Çoli’yi görevden almazdım. Partinin büyüğü olarak bana bu görev verildi”
     
  • “Jasmine Court mülkiyeti için Royal Bank of Scotland’a tazminat ödenecek, kaynak buranın kiracısından karşılanacak.”
     
  • "Ercan’ın işletmecisi ile bir mutabakat yapıldı, işletmeci tarafından yapılacak harcamalar için ciro paylaşımıyla mahsuplaşma yönüne gidilecek."
     
  • “70 bin sözleşmeyle satılan malı tapuya döndüreceğiz.”
     
  • “Özel sektöre yönelik istihdam teşviki kimi sektörler elenerek sürecek.”

yd-destek-gorseli-2-834.jpg

Bu haber toplam 3256 defa okunmuştur
Etiketler :