1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. İşsizlik ve Verimsizliğin Temel Nedeni: Sınav Sistemi
Salih Sarpten

Salih Sarpten

İşsizlik ve Verimsizliğin Temel Nedeni: Sınav Sistemi

A+A-



Devlet Planlama Örgütü’nün Mayıs 2012 yılında yayımladığı “Hane Halkı İşgücü Anket Sonuçları”na göre KKTC’de işsizlik oranı %9.7 idi. Aynı ankette geç nüfustaki işsizlik oranın ise %23 olduğu görülüyordu…

Ülkemizdeki iş bulma merkezi tarafından aynı yıl yayımlanan bir başka anket verilerine göre ise eğitim düzeyi yükseldikçe işsizlik artmakta. Bu anket sonuçlarına göre iş arayanların %41’i üniversite, %31’i lise, %20’si ortaokul, %7’si ilkokul mezunu. İş arayanların %1’i ise okuma yazma bilmiyor durumda… Bu rakamların son iki yıldaki kötü gidişatı içermediği düşüldüğünde bugünkü durumun ne kadar vahim olduğu rahatlıkla görülebilir…

Kısacası rakamlardan da görüldüğü gibi eğitim almak işsizliğe çare olamıyor. Hatta kimi yorumlara göre işsizliğin temelini oluşturuyor.

İşte tam bu nokta da sizlere farklı bir araştırmanın sonuçlarını aktarmak istiyorum: Türkiye iş dünyası önemli bir bilgi portalı olan “wise.tv” tarafından yapılan “nitelikli eleman problemi” araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmacılara göre eğitim sisteminin sınav endeksli olması nitelikli eleman yetişmesini engelliyor…  Araştırma bulgularına göre üniversiteyi kazanmayı nihai amaç olarak gören öğrencilerin iş hayatına zihinsel, psikolojik ve sosyal açıdan hazırlanamadıkları için işsizlik problemi yaşadıklarını gösteriyor.

“Şu sınavı kazanayım yeter…”
“Koleje gireyim da gerisi önemli değil…”
“Üniversiteye bir gireyim başka bir şey istemem…”

Ne yazık ki bu sözler hiçbir şey için yeterli olmuyor. Dahası işsizliğin de, verimsizliğin de temel nedenin sınava endeksli bir eğitim sistemi olduğunun ispatı gibi duruyor… İş bulma ve çalışılan işte verimli olmada not ortalamalarının ya da sınav başarılarının değil girişimci, problem çözme becerisi kazanmış, sosyal yaşama ve çevresine karşı olumlu tutum geliştirmiş olmanın büyük rol oynadığı aşikar…

Ülkemizdeki eğitim sisteminin, bir sınav sistemin dönüştüğü ortada… Gerek özel sektör, gerekse devlet sektöründe işe nasıl girildiği de ortada… Kısacası eğitim sistemimiz geleneksek yapıyı ve anlayışı değiştiremezsek ne işsizliğe ne de verimsizliğe çare bulamayacağız gibi…

 

***



BİLİYOR MUYDUNUZ?
Öğrenci Kişilik Hizmetleri

Geleneksek eğitim anlayışı birçok açıda eleştiri almaktadır. Bu eleştirilen başında kişilerin bireysel farklılıklarını dikkate alamamak ve bireyin tüm yönleri ile birlikte gelişimini sağlamamak gelmektedir.

Değişen paradigmalara bağlamındaki eğitimdeki yeni anlayışlar, bireyin gelişimindeki beklentileri de değiştirmiştir. Bu beklentiler ister istemez öğrencilerin öğretim hizmetleriyle karşılanan gereksinimlerinin yanında kişisel gelişim ihtiyaçlarını karşılaması gerekliliğini doğurmuştur. İşte bu anlamdaki hizmetlerin bütününe öğrenci kişilik hizmetleri denmektedir.

Öğrenci kişilik hizmetleri; bireysel farklara ve gereksinimlere cevap veren çabalar, tutumlar, davranışlar, değerler, duygular ve kişisel amaçlarla ilgili olarak, bireye ağırlık veren etkinlikleri kapsar.

Öğrenci kişilik hizmetlerinin eksik yer aldığı bir eğitim sistemine kavuşmak dileğiyle…

 

***


ANLAYANA - GÜLMECE

Çocuk Kimde Kalacak?

Boşanma davasında kadın, yargıca talebini gerekçesi ile açıklar:
- "Sayın hakim, çocuğun bende kalmasını istiyorum. Onu dokuz ay karnımda taşıdım."
Yargıç kocaya dönerek sorar:
- "Karınızı duydunuz. Bir diyeceğiniz var mı?"
Adam;
-  "Var tabii… Sayın Yargıç, farz edin ki canınız bir kutu soğuk kola istedi. Makineye parayı attınız ve kola geldi… Şimdi bu kola makinenin midir, yoksa sizin mi?"
Yargıç, katip kıza dönerek:
- "Yaz kızım. Çocuğun babada kalmasına karar verilmiştir…"

***


BURAYA DİKKAT

LYS Başvuruları Bugün Başladı

2013-YGS’ puanlarından en az birinden 180 ve üzeri alan adayların girebileceği 2013 LYS başvuruları 22–29 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılacak.

ÖSYM web sitesinden yaptığı duyuruda; 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, LYS'ler de dahil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsadığını ve adayların, başvurudan önce bu kılavuzu dikkatle incelemelerin yararları olacağını duyurdu. LYS başvuruları, internet aracılığıyla bireysel olarak ya da herhangi bir başvuru merkezi aracılığıyla yapılabilecek. Adaylar, isterlerse 2 TL karşılığında başvurusunu, başvuru merkezi aracılığıyla yapabilecekler.

2013 – LYS’ye başvuracak adaylara birkaç küçük önerim olacak;
• Hangi LYS'lere girmek istediğinize kesin karar verin ama en az 2 tanesine girin.
• LYS başvurunuz sonunda "Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" ifadesini gördüğünüzden emin olun.
• Başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden çıktısını alın ve yerleştirmeye kadar saklayın.
• Başvuru bilgilerinizi ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr adresinden kontrol edebilirsiniz. Böylelikle başvurunuzun hatasız olarak tamamlandığından emin olursunuz.

Bu yazı toplam 2409 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar