1. YAZARLAR

  2. Kutlay Erk

  3. Hükümetin Ömrü
Kutlay Erk

Kutlay Erk

SİYASET MEYDANI

Hükümetin Ömrü

A+A-

CTP- DP hükümeti işbaşına geldikten kısa süre sonra “UBP Kurultay İstihdamları” konusunda DP’nin hükümete dayatma yapmaya kalkışmasının yarattığı kriz, hükümete ömür biçilmesine neden olmuştur. Bu konuda UBP kaynaklı spekülasyonlar vardır.
Bu hükümet gider mi? Giderse ne olur ve ne olmaz? Bunları tahmin etmek pek de zor değil.
Bu hükümet elbet bir gün değişecek; hiçbir sorun olmazsa, gelecek normal genel seçimlere kadar işbaşında olabilecek. Sorun çıkar ve çözülemezse, hükümetin ömrü o aşamada bitebilir, bu da normaldir. Hükümeti bitirecek ne sorun çıkabilir diye fazla düşünmeye de gerek yok, en küçük sorun dahi abartılarak hükümet sonlandırılabilir. Veya çok derin görünen sorun dahi, uzlaşı yakalanarak,  hükümete devam edilebilir.
Bunu da ortaklık hükümetinin siyasi taraflarının startejik kararları belirleyecek. Ancak, en etkin olan da büyük ortaktır; o karar verdiğinde hükümet gider de, kalır da… Büyük ortak da kararını kendi siyasi startejilerine göre verecek. Küçük ortak da kendi siyasi stratejileri doğrultusunda hükümetten çekilmeye ve bunu yapmak için de kriz yaratmaya karar verebilir ancak siyasi tarih böyle yapan küçük ortakların siyasette daha da ufalandığını yazıyor.   
Şimdiki hükümetin seçimden önce sona ermesine CTP karar verecektir. Ortağı ile uyumu kaybettiğinde de bu kararı elbette verecektir. DP de, hükümetin uyumu kaybettiğini düşündüğünde çekilebilir. Sonrasının senaryoları ise CTP ile başlayablir ve onunla sürebilir; DP evinde oturup bekleyecektir.
Spekülasyonlarda söylendiği gibi kısa süre sonra ve hele ki DP’nin yarattığı krizler sonucunda bu hükümet bozulursa, seçeneklerden biri, CTP – UBP hükümetidir, DP de ana muhalefet partisi olur. Bunun gerçekleşme olasılığı tartışılabilir ama bu seçenek DP için bir tehlike olarak vardır. Yedi yıl muhalefette kalmış ve süreç içinde eriyip dağılmış olan DP, sonunda UG ile birlikte bir başarı elde etmişse, bu sürdürülebilir bir sonuç değildir ve hele ki muhalefette kalırsa, aklı UBP’de kalan UG’lerin UBP’lileşmesini izlemekten başka bir şey yapamayacaktır. Bunu en iyi Serdar Denktaş ve Mustafa Arabacıoğlu biliyor.
Spekülasyonlarda konuşulan bir başka olasılık da, milletvekili sayısı 26 olan UBP – DP koalisyonudur. TDP’nin bu koalisyona katılmayacağı en yetkili makamdan açıklanmıştır. UBP, geçen dönem 30 milletvekili ile hükümeti sürdüremedi, meclisi toplayamadı. DP’nin UG bölümünden olan milletvekilleri bu ortaklıkta, daha önce UBP içinde iken yarattıkları sorunları yaratmayacak mı, sular durulmuş, talepler unutulmuş, yaralar onulmuş mu olacak? Olmayacak, çünkü kavganın özü, gücü ele geçirmekti ve bunun uğruna yaşandın onca siyasi rezalet… Ayrıca, bireysel ihtirasları için yaptıkları çıkışlarla 30 milletvekilli UBP’yi kilitleyenlerin, şimdi 26 milletvekili ile oluşabilecek UBP – DP ortaklığını hiç rahat bırakmayacağı kesindir. 26 kişinin her birinin bireysel ihtiraslarına cevap verecek bir hükümetin yürütülmesi olası değil. 
UBP – DP koalisyonunun oluşabilirliği de kesin değildir. Denktaş’ın hedefi UBP’yi ufalayıp, DP ile birleştirmek ve başına geçmektir. Bu projesini gerçekleştirmek içinde DP’nin hükümette, UBP’nin de muhalefette kalması şarttır. Toplum vicdanını yaralayan ‘Kurultay İstihdamları’ konusundaki duruşu da bu projenin bir parçasıdır ve amacı UBP delegesi olan bu kişileri DP-UG’lileştirmektir.
UBP Başkanı Özgürgün, Denktaş’ın bu hedefini gayet iyi biliyor. Dolayısıyla, DP-UG ile ortaklığı benimsemeyeceği gibi, ilk fırsatta ve hangi koşullarda olursa olsun, CTP ile koalisyona evet diyecektir. Denktaş da bunu bildiği için, Özgürgün’e bu fırsatı vermemek için CTP ile hükümeti sürdürmeye mahkumdur.
Diğer olasılık ise erken genel seçimdir. Buna da CTP’nin dışında hazırlıklı parti olmayacaktır. Sonuç, 2003 genel seçimlerinden sonraki 2005 erken seçimlerin bir tekrarı olur, tek fark CTP’nin meclis çoğunluğuna ulaşıp, tek başına hükümete gelmesi olacaktır. DP 2013 seçimlerinde yakaladığı sayının çok gerisine inecektir.
CTP’nin meclis çoğunluğunu sağlayamaması halinde, yeterli başarıyı gösterirse TDP ile koalisyon söz konusu olabilir; o da olmazsa, UBP ile koalisyon gene gündeme gelebilir ama DP ile koalisyon herhalde son seçenek olacaktır. DP de bunu bilebilecek durumdadır.
Dolayısıyla, mevcut hükümetin ömrü için yapılan, DP’nin çıkışları nedeniyle ve UBP kaynaklı olan spekülasyonlar aslında CTP’nin değil, DP’nin hükümetten gitmesini murat ediyor. Kesin olan bir şey varsa, bu hükümetin ne zaman gideceğine, gittikten sonra ne olacağına da CTP’nin karar vereceğidir. Bazıları, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun UBP ve DP üzerinde senaryolar yazıp, onlara roller verip, rollerini de oynatıp, kendi cumhurbaşkanlığını bir dönem daha sürdürmek istediğini söylemektedir. Olabilir ama bu filmin tamamlanıp vizyona girmesi olası değil.
Şimdiki filmin senaryo yazarı da, yönetmeni de, başrol oyuncusu da CTP’dir; rolleri de CTP dağıtıyor, filmin bitişini de CTP belirleyecek. Hikaye çok ama bu sinemada başka film yok…

Bu yazı toplam 4162 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar