‘Yüzümüz yine GÜLMÜYOR’

YENİDÜZEN, Mesarya bölgesindeki tarımın nabzını tuttu, tarlaya indi, üreticiyle konuştu

Fehime ALASYA

Kış aylarını geride bırakmaya hazırlanan tarım sektöründeki düzensiz yağışlar, tarladaki verimi olumsuz etkiledi. Mesarya bölgesindeki yüzler, yine gülmedi.

Mesarya bölgesindeki birçok tarladaki kuraklığın yanı sıra bazı tarlalarda görülen bereket, hem yağışların düzensizlik hem de tarlalardaki eğimle bağdaştırıldı.   

Bu yıla bereketli başlandığını anlatan Mesaryalılar, özellikle şubat ayında yağış olmamasında dolayı kuraklık yaşandığına dikkat çekti.

Mesarya bölgesindeki dengesiz verimin, arazilerin engebesine ve yağışlardaki düzensizliğe yoran tarımcılar, bölgede kimi yerlerden çok güzel ürün alınırken kimi yerlerden de hiç ürün alınamadığına dikkat çekti.

Hasadın geçen yıla kıyasla daha iyi durumda olduğunu belirten Mesaryalılar bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdiler, yer yer görülen kuraklık için ise ilgilileri bir an önce bölgeyi ziyaret etmeye çağırdılar.

Özellikle Pınarlı köyündeki tarlaların bazılarında daha iyi verim alınırken, birçok kısmında kuraklığa rastlanmasının kullanılan tohumlardan kaynaklanmadığına dikkat çeken Mesaryalılar, “Aynı tohum bir tarlada kurak, diğerinde verimli. Bu tamamen su ve tarlaya bağlı bir durum.” diye konuştu.

Bu aylarda gelecek olan yağmurun zararlı olabileceğine dikkat çeken tarımcılar, bereketli bir yıl için çok geç kalındığını ifade etti.

Kuraklıktan korkar olan birçok Mesaryalı vatandaş, geçmiş yıllara göre ekim alanını daraltmış durumda. Geçtiğimiz yıl 350 dönüm yer eken bazı tarımcılar, bu alanı 100 dönüm azalttığını belirtti.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Eski Başkanı Alican Kabakçı da “100 yılın 70 yılı kuraklıkla geçti” diyerek, yetkililerin kuraklığın arkasına sığınmaması gerektiğine değindi.  

 

“Geciken süt parası ödemleri bizi zora sokuyor”

Vadili sakini Hasan Kasap, Vadili bölgesindeki tarlalarda da aynı durumun söz konusu olduğundan yakındı. Yağışların zamanında olmamasından dolayı kurak bir yılı daha geride bırakacaklarına değinen Kasap, tarlaların eğiminden dolayı bazı bölgelerin daha verimli olduğunu belirtti.

Bölgedeki süt paralarının zamanında ödenmediği için sıkıntı yaşadıklarına da değinen Kasap, geç ödemelerden dolayı mağdur olduklarından dert yandı.

Deveci, “Yerinde ve doğru tespit için çalışıyoruz”

Konuya ilişkin YENİDÜZEN’e konuşan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, henüz bir rapor hazırlanmadığını belirterek, durum tespiti için gözlem yaptıklarını kaydetti. Deveci, “Tespit yapıyoruz, henüz hazırlanmış bir rapor yok.  Yer yer kuraklık yaşandığına dair şikâyetler var, bu doğrultuda yerinde ve doğru tespit için çalışıyoruz. Tüm bölgelerin durum tespiti yapılıyor.

Dane ve başak olumlarını da takip etmemiz gerek. Önümüzdeki günlerde yağmur yağarsa canlılık olabilir, faktörler değiştikçe, durum da değişebilir. İklim koşulları ile süreci değerlendirmemiz gerekiyor. Bu süreçte yapılacak olan tespitler çok erken netice vermez, çalışmalar zaman alıyor.” şeklinde konuştu.  

“Kuraklık sadece Mesarya bölgesinde değil, her yerde…

Bölüm bölüm yaşanan kuraklıkların sadece Mesarya bölgesinde değil, ülke genelinde baş gösterdiğine dikkat çeken Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, özellikle ocak, şubat ve mart aylarında yağış olmamasından dolayı çimlenen tohumlardan verim alınamadığını belirten Kelle, ülkede tohum sıkıntısının baş göstermemesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine değindi. Kelle açıklamasında şunlara değindi; “Kuraklık sadece Mesarya bölgesinde değil, her yerde…  Ülkede aralık ayında yağan yağışlar tohumların çimlenmesini sağladı fakat ocak, şubat ve mart ayında yağış almamamızdan dolayı kuraklık baş gösterdi. Üstelik bölgesel yağışlar gerçekleştiği için, yağış almayan bölgelerde kuraklık daha da ağırlaşmıştır. Biran önce bunların tespitinin yapılması ve bu bölgelerdeki ekinlerin değerlendirilmesi, diğer bölgeler için de kaliteli tohum belirlenmesi yapılması gerekiyor. Kaliteli tohumun ülkeye kazandırılması gerekir aksi takdirde ülkede tohum sıkıntısı baş gösterecektir. Bunu Mesarya olarak adlandırmamız doğru değil, ülke genelinde kuraklıklar bölüm bölüm baş göstermiştir”   


Tarımcı ne dedi? Tarımcı ne dedi? Tarımcı ne dedi?

 

Kağan Güler:  Başkan ile konuştuk, gözlem ekibi göndereceklerini söyledi

Yılın başında yağışlar iyiydi, güzel ve bereketli bir yıla başladık fakat sonu böyle güzel bitmedi. Mevsim başındaki güzel yağışların arkası gelmedi. Bu bölgeye yağmur çok az düştü. Pınarlı, Nergisli ve Sütlüce köylerinin neredeyse tamamı, kuraktır diyebiliriz. Başkan ile konuştuk, gözlem ekibi göndereceklerini söyledi, biz de sürerken bazı bölümlere dokunmadık, geldiklerinde görsünler.

Şimdi yağmur yağsa bile bu sadece sarmayı geciktirir, hiçbir faydası olmaz. Şimdi yağmur yağması sadece buğday ve ağaçlara fayda sağlar.

Kullandığımız tohumdan çok memnunuz, tohumdan dolayı bir sorun oldu diyemem… Bu düzensizlik tamamen bölgenin aldığı yağış ve engebesine göre değişiyor.

Geçen yıl hiç hasat olmamıştı, bu yılki ürün biraz daha iyi fakat bu yıl da yer yer dengesizlik oldu.

Mehmet Kırgız: Bölgenin tarlalarında yüzde yirmi ekin oldu

Bu yıl 350 dönüm yer ektim, geçmiş yıllara göre ekim alanımızı 100 dönüm düşürdük. Her geçen yılı kurak atlatıyoruz, artık kurtarmıyor o yüzden korktuk, ekim alnımızı azalttık. Geçen yıla göre daha iyi, geçen yıl hiç ot bile bitmemişti, ama bu yıl daha iyi. Mesarya’ya şubat ve mart ayında yağmur düşmedi. Ekinlerimizin bitişi çok güzeldi, yıl bereketli geldi, yağmur suyu tutan yerlerde ekin çok iyi oldu. Su akıp gitti, tarlada birikti, o biriken yerlerde çok güzel oldu. Üstelik bu yerlerde ekinin başağını görseniz çok güzeldir... Şubat ve mart ayında bölgeye yağmur düşmezse maksıl almak çok zor... Bu aylarda bize hiç yağmur düşmedi, Sütlüce’den Düzova’ya kadar ekin yok diyebiliriz. Bölgenin tarlalarında yüzde yirmi ekin oldu. Halen daha bugün odlu ne gelen oldu ne giden... Gelip birilerinin köyü ziyaret etmesi gerek.

Biçmeye başladık, bir bala üstümüze 60 TL den aşağıya gelmiyor, bu da bizi kurtarmaz. Bundan sonra gelecek olan yağmurun sadece ağaçlara, buğday ve vigoya faydası olur, arpaya hiçbir faydası yoktur. Bu mevsimde de genelde tolu yağar, o da tamamen zarardır, inşallah hiç yağmaz...

Mal sahibiyiz ama iş yapamıyor, yapsak da karşılığını alamıyoruz. Devlet, hava bulutlandığında yağmur bombası atsın, yağmur yağdırsın, bizlere yardımcı olsun...

Sinan Pınardan: Kimi yer çok iyi kimi yer çok kötüdür

Geçen yıl 250 dönüm civarı bir yer ektim, bu yıl da o kadar ektim ama her geçen yıl kuraklık olması beni de korkutuyor. Bu yıl da geri gittik… Geçen yıl ile bu yılı kıyaslarsam bu yılın daha iyi olduğunu söyleyebilirim çünkü geçen yıl tarlalarda ot bile bitmemişti. Bu yıl hayvanlara olsun yem yiyecek çıktı… Özellikle bizim bölge (Pınarlı) kimi yer çok iyi kimi yer çok kötüdür. Dere yok, ark yok, tarlaların bile düzeni kalmadı, her şeyi maf ettik… Gelen yağmurları kullanmadık, yağışlar da düzensiz geldi diye ekinler de düzensiz oldu.  Biz biçmeye başladık, ilgililer bir an önce bölgeye gelip bu düzensizliği görmeli. 

Hasan Güvercin: Bölgeye yer yer yağış düştü, kimi yerler çok güzel oldu kimileri çok kötü

Bölgede yer yer çok fazla kuraklık var, birileri gelip bu durumu görmeli, içeri rapor vermeli. Bu yılı çok kurak geçirdik desek kimsenin inanası gelmez çünkü yağışlar iyi oldu derler. Ama yağışların zamanı tutmadı. Bölgeye yer yer yağış düştü, kimi yerler çok güzel oldu kimileri çok kötü…

Alican Kabakçı: Tarım da hükümetler yüzünden yok olmaya gidiyor

İlgililer kendilerine, ilgisizliği meslek edinmiş… En büyük sıkıntı kuraklığı sebep olarak göstermeleridir. Kuraklık bu ülkenin gerçeğidir. 100 yılın 70 yılı kuraklıkla geçti. Kuraklığın arkasına sığınmamalılar. Kuraklığı da göz önüne alıp, bu ülkede tarım yapıp yapmayacaklarına karar vermeliler. Her yıl tarıma ayrılan pay azalıyor, tarım arazilerinin korunmasıyla ilgili herhangi bir atılım yapılmadı. Tarıma bakış açıları gün ve gün azalıyor. Tarım da hükümetler yüzünden yok olmaya gidiyor. 

Hasan Kasap: Şubat ayında da çok yağmur yağmadı

Vadili topraklarının bir kısmı hiç yağış almadı. İlk etapta yağan güzel yağmurlardan, bir arşın kadar arpalar büyüdü. Yağmur ilk nere düşerse sene boyu da oraya düşer. Esas yağmura şubat ayında ihtiyacımız vardır, şubat ayında da çok yağmur yağmadı. Biçerdöver ile biçilecek arpa maalesef yok. İnsanlar yeşil yeşil biçer çünkü arpalar olmadı. İnsanlar balayı olsun kurtarayım düşüncesindeler... Yerin eğiminden dolayı birikintilerde daha güzel ekin oldu. Arpalar oldu ama dane etmedi, edenler de çok az. Vadili, toprak olarak dörde bölünür, her bölgesinde farklı toprak var, toprağına göre, aldığı yağışa göre de değişir...

Esas şikâyetimiz süt paralarının gününde ödenmemesidir. Beşinde ödenmesi gereken süt parası ayın onu oldu, halen daha ödenmedi. Köyde dört kişiden üçü hayvancılıkla uğraşır. Yapılan geç ödemeler faiz işlemesine neden oluyor. Çek yazıyoruz ve yanılıyoruz, ya faiz yiyor ya da başka yerden borçlanıyoruz. Süt paraları ayda iki kez ödenmeli, belirli bir tarihte olmalı. Bir ayın beşi ve yirmisinde ödeneceği taahhüdü verildi fakat ayın onu olduğu halde daha ödeme almadık.

Özel Haber Haberleri