Kıbrıs’ın kuzeyinde köklü reformlara yol açacak olan yasal değişiklikler adım adım ilerliyor. Anayasa değişikliğinden polisin sivile bağlanmasına kadar birçok hayati konuda yasa çalışmalarında ilerleme kaydedildi. Birçok tasarı 'taslak' halinde Başbakanlık’a gönderilirken, bazı tasarılar komitelerde ele alınmaya başlandı, kimileri ise genel kurulda yasalaşmak için gün sayıyor
• Anayasa (Taslak Başbakanlık’ta)
• Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü (Komitede,haftaya görüşülecek)
• Siyasal Partiler Yasası (Komitede, görüşülüyor)
• Seçim ve Halkoylaması Yasası (Komitede, görüşülecek)
• Polisin Sivile bağlanması (Taslak Başbakanlık’ta)
• Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi (Komite gündeminde, yakında görüşülecek)
• Borcunu ödeyemeyenlerle ilgili hapislik cezasını düzenleyen Hukuk Muhakemeleri Usulü Değişiklik Yasa Önerisi (Komiteden geçti, genel kurulda yasalaşacak)
• Ceza Yasası’nda değişiklik
(Cinsel nitelikli suçlara ilişkin öneriler önümüzdeki hafta görüşülmeye başlanıyor)
(Yolsuzluk ve Görevi Kötüye Kullanma’ya ilişkin değişiklikleri içeren önerinin yanı sıra, yine Ceza Yasası’na yönelik, ‘İşkence, Eziyet, İnsan Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti suçlarının’ eklenmesine yönelik yasa önerisi de hazırlanıyor)
• İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması Yasa Tasarısı (Komitede görüşülüyor, sona gelindi)
• Kamu Hizmeti Komisyonu’nu oluşumuna ilişkin değişiklik taslağı (Taslak Başbakanlık’ta)
• ‘Kamu Görevlileri Yasa Taslağı’ (Komitede görüşülecek)
• Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Komiteden geçti, genel kurula gitti)
• KTHY Çalışanlarının geçmiş alacaklarına ilişkin değişiklik (Komiteden geçti, genel kurulda yasalaşacak)
Meltem SONAY
Cumhuriyet Meclisi Komiteleri’nde bütçe ve yeni yıl sonrası çalışmalar hız kazandı.
Siyasal Partiler Yasası Önerisi komitede görüşülmeye başlandı. Seçim ve Halk Oylaması Yasası Değişikliği, Anayasa Değişikliği, Polisin Sivile bağlanmasına ve Kamu Hizmeti Komisyonu’nun oluşumuna ilişkin taslaklar hazırlandı, Başbakanlığa gönderildi.
Siyasal Partiler Yasası görüşülmeye başlandı…
Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite, gündemindeki ‘Siyasal Partiler Yasası Önerisi’ni görüşmeye başladı.
‘Milletvekili Transferleri’ni engelleyecek düzenlemelerin yanı sıra, Partilerin mali denetiminin Anayasa Mahkemesi’nce yapılmasına olanak tanıyacak temel değişiklikler de içeren Yasa Önerisi’nin komitedeki görüşmeleri başladı.
Anayasa Değişiklik Önerileri Taslağı hazır… Başbakanlık’ta…
Yine aynı özel komitenin gündemindeki ‘Anayasa Değişiklik Önerileri’ de ‘taslak’ olarak hazır.
Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, CTP’nin Anayasa ile ilgili değişiklik önerilerinin hazırlandığını ve Başbakanlığa sunulduğunu ifade etti.
Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile ilgili değişiklik önerisi taslağının da hazır olduğunu ifade eden Erhürman, bu taslağın da Başbakanlık’ta olduğunu kaydetti.
Meclis İç Tüzüğü görüşmeleri başlıyor…
Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin gündemindeki ‘Meclis İç Tüzüğü’ ile ilgili görüşmeler de önümüzdeki hafta başlıyor.
Hukuk Muhakemeleri Usulü Değişiklik Yasa Önerisi ‘tamam’…
Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nin gündeminde ise Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi, Tufan Erhürman’ın sunduğu ‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi’ ve Ceza Yasası’ndaki cinsel nitelikli suçlara ilişkin değişiklik Yasa Önerisi bulunuyor.
Komite toplantısında, ‘Borcunu ödeyemeyenlerle’ ilgili hapislik cezasını düzenleyen Hukuk Muhakemeleri Usulü Değişiklik Yasa Önerisi’ni ‘oybirliği’ ile onaylayarak Meclis Genel Kurulu’na gönderdi.
Hapislikle ilgili düzenlemeler içeren Yasa Önerisi, önümüzdeki Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Ceza Yasası’nda ‘Cinsel Nitelikli Suçlar’ Değişiklik Önerisi Salı komitede…
Cumhuriyet Meclisi, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman, komitenin önümüzdeki Salı günü CTP Milletvekilleri Fazilet Özdenefe ve Doğuş Derya ile birlikte sundukları, Ceza Yasası’nda cinsel nitelikli suçlara ilişkin değişiklik önerilerinin görüşülmeye başlanacağını ifade etti.
İki öneri daha hazırlanıyor…
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Tufan Erhürman, komite gündeminde gelmek üzere hazırlanan iki önerinin daha bulunduğunu belirtti.
Erhürman, Ceza Yasası’na ‘Yolsuzluk ve Görevi Kötüye Kullanma’ya ilişkin değişiklikleri içeren Öneri’nin yanı sıra, yine Ceza Yasası’na yönelik, ‘İşkence, Eziyet, İnsan Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti suçlarının’ eklenmesine yönelik yasa önerisinin de hazırlandığını ifade etti.
-----------------------------------------
Polisin sivile bağlanmasına ilişkin taslak Başbakanlık’ta…
Kamu Hizmeti Komisyonu’nu oluşumuna ilişkin değişiklik taslağı ile Polisin Sivile bağlanmasına ilişkin taslağın da hazır olduğunu açıklayan Tufan Erhürman, her iki taslağın da Başbakanlık’ta olduğunu ifade etti.
Faiz Yasası ve İcra ile ilgili çalışmalar sürüyor…
Faiz, Borç -Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komite’nin de başkanlığını yürüten Tufan Erhürman, bu komitenin de Faiz Yasası ve icra ile ilgili düzenlemeler üzerindeki çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
----------------------------------
‘Kamu Görevlileri Yasa Taslağı’ gündem olacak…
İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nin, İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması Yasa Tasarısı, Eczacılık ve Zehirler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarında sona yaklaştığını ifade eden Komite Başkanı Dr. Özdemir Berova, Kan ve Kan Bileşenleri Kalite ve Güvenliği Yasa Tasarısı çalışmalarının da bunlarla birlikte yürütüleceğini kaydetti.
Üst Kademe Yöneticileri (Değişiklik) Yasa Önerisi ile Özürlüleri Koruma , Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasa Önerileri’nin de komite gündeminde olduğunu aktaran Berova, Meclis’e sevk edilen ‘Kamu Reformu’nun ilk adımı, Kamu Görevlileri Yasa Taslağı’nın komite gündemine alınacağını belirtti.
Başkan Berova, özelikle Kamu Görevlileri Yasa Taslağı’nın bir an önce yasallaşması için komitenin bu tasarı üzerinde yoğun mesai harcayacağının da altını çizdi.
KTHY çalışanlarına müjde!
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür, yatırımcıların KKTC Bankaları’ndan kredi alma imkanını artıracak düzenlemeler içeren Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komite toplantısında onaylanarak Meclis Genel Kurulu’na sevk edildiğini açıkladı.
İdari ve Sosyal İşler Komitesi, toplantısında, eski KTHY Çalışanlarının geçmiş alacaklarını almalarını mümkün kılacak değişiklik yasa tasarısının da onayladı.
Komite Başkanı Özgür, ‘oybirliği’ ile onaylanan “Tasfiye Edilmiş ve edilecek Olan Halen Mevcut Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Döner Sermayeli Kuruluşlar ve Devletin Sermayelerine İştirak Etmiş Olduğu Kamu Kuruluşlarının Borçlarının Ödenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısını’nın önümüzdeki Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda onaya sunulacağını ifade etti.