UBP’den ‘komite transferi’ hamlesi

Hükümet’in Meclis Genel Kurulu’na getirdiği ve Hukuk ve Siyasi İşler, Dış İlişkiler gündeminde bulunan bir yasa tasarısını, ‘sayısal çoğunluğunun olduğu’ Ekonomi, Maliye, Bütçe Plan Komitesi gündemine sevk etme girişimi, Genel Kurul’da tartışma yarattı.

Hükümet’in Meclis Genel Kurulu’na getirdiği ve Hukuk ve Siyasi İşler, Dış İlişkiler gündeminde bulunan bir yasa tasarısını, ‘sayısal çoğunluğunun olduğu’ Ekonomi, Maliye, Bütçe Plan Komitesi gündemine sevk etme girişimi, Genel Kurul’da tartışma yarattı.

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe, Yasa Tasarısı’nın komite değişikliğine ilişkin açıklama yapmak üzere kürsüye gelen Sunat Atun’dan açıklama istedi, ‘niyeti’ sorguladı, HP Milletvekili Ayşegül Baybars “Bu usulsüzlüğü niye yapıyorsunuz” diye sordu.

Erhürman: “Sakın ha… Burası Pazar yerine döner”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, İç Tüzüğe göre ilgili komite toplanıp karar almadan komite başkanının bir başka komite gündemindeki bir yasa tasarısını çekme, aktarma yetkisi olmadığını söyledi.

“İyi niyet kötü niyet tartışmasına girmiyorum” diyen Erhürman, komite sayıları yeni belirlenmişken, bir yasa tasarısını aynı gün UBP’nin üye sayısının fazla olduğu bir komiteye aktarılma isteminin, başka şeyler düşündürmesinin normal olduğunu belirtti.

“Sakın ha yasaları UBP’nin çoğunluğu bulundurduğu komitelere alma girişimi yapılmasın, burası Pazar yerine döner” diyen Erhürman, bu tasarının transferi isteminin geri alınmasını istedi.

'Hukukçuluk oyunu'

Tasarı'nın ivediliği ve transfer istemi görüşmeleri sırasında Genel Kurul'da sert tartışmalar da yaşandı. Muhalefet, yapılmak istenenin yanlış ve usulsüz olduğuna vurgu yaparken, UBP kanadı önce ısrarla tasarının ivediliğini ve transferini geri almak istemedi.

Hukuk Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe'nin yapılmak istenenin hukuki olmadığına ilişkin ifadelerini 'hukukçuluk oynamak' olarak niteledi, Hasipoğlu'nun bu sözleri tepki topladı.

Tartışmaların sonunda UBP Yasa Tasarısı'na ilişkin talebini geri aldı.

 Atun, “Ben bu öneriyi bir milletvekili ve komite başkanı olarak yaptım"

Komite Başkanı Sunat Atun, konu hakkında kürsüden yaptığı açıklamada ülkede pandemi süreçlerinde 2020 yılının başlarında üç aya varan bir ara olduğunu anımsatarak, bu süreçte yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti.

Atun, alacaklıların, alacağını tahsil edememe gibi sıkıntıları olduğunu, mahkeme süreçlerinde aksamalar yaşandığını, kendilerinin de gelen şikayetleri inceleyerek, bu süreçleri belirleyen yasanın 1945’te yapıldığını gördüklerini anlattı.

Atun, ülkede bütün bu süreçlerin yavaş çalıştığı dönemlerde alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkinin sıkıntıya girdiğini ifade ederek, bu konuda yaşanan sorunlara değindi.

Atun, milletvekillerinin bu konudaki sorularını yanıtlayarak, konunun bir hukuk meselesi olmasına rağmen, ekonomi ve ticaret meselesi olması ve ülke gündemini yakından ilgilendirmesi nedeniyle bir komite değişikliğini uygun gördüklerini söyledi.

“Bir alacağı tahsil edememe ülkenin gündemi haline geldi. Eğer biz demokratik bir ülkeysek, insanların alacaklarının alabilmesinin önü açılması gerekir” diyen Sunat Atun, süreç içinde yeraltı tahsilat şebekelerinin türediğin, değişikliğin de bunun önüne geçilmesi için bir çalışma olduğunu kaydetti.

Bunu bir oldubittiye getirmek gibi bir niyetleri olmadığına işaret eden Atun, davaların zaman aşımını sınırlandıran yasanın 1945’te hazırlandığını, amaçlarının bunu hızlandırmak için bir çalışma olduğunu ifade etti.

Ticaret sektöründe yaşanan sıkıntılara işaret eden Atun, ülkede 2 yılın içinde alacaklısını bulamayan insanlar olduğunu, hukuka taşınma süreci hızlandırılmazsa sıkıntıların daha da büyüyeceğini kaydetti.

Komite değişikliği konusundaki soruyu da yanıtlayan Atun, “Ben bu öneriyi bir milletvekili ve komite başkanı olarak yaptım, ilgili komite başkanını muhatap aldım” dedi.

Atun, alacaklının alacağını 2 sene sonra ortadan kaldıran bir hukuk sisteminin olamayacağını ve adil olmadığını kaydetti.

Atun, yazlı olarak bunu Meclis Başkanlığı’na ilettiğini, Meclis Başkanlığı’nın da süreci değerlendirdiğini, dolayısıyla buna itirazların muhatabının kendisi değil, Meclis Başkanlığı’na yapılması gerektiğini söyledi.

Yapılan düzenlemenin ticareti yakından ilgilendirdiğini ifade eden Atun, yapılan düzenlemede bir çarpıklığın bulunmadığını, kendisinin de herhangi bir usulsüzlük diretme durumu bulunmadığını vurguladı.

HP Milletvekili Ayşegül Baybars, yerinden söz alarak yasa önerisinin başka komitenin gündemine aktarılmak istenmesinin usule aykırı olduğunu belirtti ve konunun bir hafta sonraya ertelenmesini talep etti.

Özersay: Endişelerimizi paylaştık

HP Milletvekili Kudret Özersay da önerinin usul olarak uygun olmaması bir yana bu konuda esasa ilişkin de endişeleri olduğunu hükümetle paylaştıklarını ifade etti.

Bütçe görüşmeleri için oluşturulan ve hükümet ağırlıklı olan komitenin bütçe haricindeki konularla yetkisini genişletmeye çalışacağı yönündeki endişesini daha önce paylaştığını ve bazı milletvekillerinin de o görüşmede bulunduğunu anlatan Özersay, bunun bir azıklık hükümeti olduğunu anımsattı.

Her konunun birden fazla komite yetkisine girebileceğini anlatan Özersay, bu değişikliğin yapılmaması gerektiğini kaydetti ve eğer bu bir ihtiyaçsa ilgili konunun Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi‘nde bütçenin hemen ertesinde görüşülebileceğini kaydetti.

Özyiğit: Komitede ele alınmalı

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de yerinden söz alarak, konunun uzadığını, Sunat Atun’un önerisini yazılı olarak gerekçeleriyle sunmasını ve konunun doğru komitede ele alınmasını istedi.

Denktaş: Doğru değil

DP Milletvekili Serdar Denktaş da kürsüye çıkarak öncelikle usul hakkında konuştu. Biraz zorlanırsa her konunun ekonomi, ticaret ve bütçeyle ilgili hale getirilebileceğini söyleyen Denktaş, Hukuk Siyasi İşler Komitesi’nin bir konuyu görüştükten sonra bu konuyu Ekonomi Bütçe ve Plan Komitesi’ne danışabileceğini, son kararın Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde nihai kararın da Meclis’te olduğunu anlattı.

Denktaş, bu bağlamda yasa değişikliğinin Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nden alınıp Ekonomi ve Bütçe Komitesi’ne aktarılmasının doğru olmadığını söyledi.

Bu konunun dava açmakla ilgili zaman aşımını gündeme getirdiğine de işaret eden Denktaş, bankalarla ilgili davalar hakkında daha önce belirli düzenlemeler yapıldığını hatırlattı.

Dava açma açısından zaman aşımını uzatmanın çok doğru bir yaklaşım olmadığını kaydeden Serdar Denktaş, önerinin geri çekilmesi temennisini dile getirdi.

Atun: Usule aykırı bir adım atılmadı

Öneri sahibi Sunat Atun da yeniden söz alarak komiteler arasında yasa tasarılarının aktarılmasının geçmişte de yaşandığını dile getirdi.

Hiçbir noktada usule aykırı bir adım atılmadığını söyleyen Atun, itirazın muhatabının kendisi olmadığını kaydederek itirazların Meclis Başkanlığı’na yapılmasını istedi.

Bir alacağın iki sene içinde hukuka taşınamamasının ciddi bir hukuk zafiyeti olduğunu dile getiren Atun, bunun mafyalaşma ve yeraltı tahsilat şebekelerinin oluşumuna yol açacak bir durum olduğunu anlattı.

Muhalefet partilerine üye komite üyeleriyle de bu konuyu paylaştığını söyleyen Sunat Atun, komitede UBP olarak çoğunluk oldukları için zorlamayla bu öneriyi geçirme gibi bir niyeti olmadığını da kendilerine ifade ettiğini belirtti.

Her tasarı için yargıdan ve savcılıktan görüş almak üzere yetkililer davet ettiklerini anlatan Atun, ivedilik konusunda ısrarcı olmadığını ifade etti.

Sunat Atun, zaten tasarının onaylattırılmaya çalışılmadığını dile getirerek, yapılanın değişikliğin komitede görüşülmesi için ivedilik görüşmesi olduğunu kaydetti.

Ardından CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman yerinden söz alarak, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu’nun ilgili yazısının geçersiz olduğunun, konunun Hukuk Komitesi’nin gündeminde olduğunun kayda geçmesini istedi. 

Bunun üzerine Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu’na bu konuda bir itirazı olup olmadığını sordu. Bu sırada Meclis Başkanlığı, bazı vekiller ve Hasipoğlu arasında usulle ilgili bir tartışma yaşandı.

Ardından yerinden söz alan öneri sahibi Sunat Atun itirazlar sonucu zaten ivedilik talebini geri çektiklerini anlattı, gündemde olmayan bir meselenin zorlanmamasını istedi.

Komite Başkan Yardımcısı CTP Milletvekili Doğuş Derya yerinden söz alarak konunun komite gündemine getirilmediğini söyledi, ortada gayri dürüst bir durum olduğunu kaydetti.

Sunat Atun da konunun başka yerlere çekildiğini söyledi, “Madem böyle iddialar vardır, bunu halkın menfaati, adaletin önünün tıkanmaması ve ülkede yeraltı tahsilat şebekelerinin ürememesi ve çoğalmaması için önermiştim ama konunun kendi komitemde olma talebimden vazgeçebilirim” dedi.

Ardından yasa önerisi sahibinin feragatini bildirmesi neticesinde yasa önerisinin ivedilik alınmamış şekilde Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi gündeminde kalacağı Genel Kurul kayıtlarına geçirildi.

(tak)

İlgili Haberler

Haberler Haberleri