Sofraya gelmeden İMHA

Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu, yerli ve ithal yaş meyve sebze, un, kurutulmuş yiyecekler ve kuru yemişler ile hayvan yemlerinde Ocak 2014 ile ağustos 2014 tarihlerini kapsayan 8 aylık dönemde yapılan analiz miktarı ve imha edilen ürün miktarını paylaştı

Meltem SONAY

Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu, yerli ve ithal yaş meyve sebze, un, kurutulmuş yiyecekler ve kuru yemişler ile hayvan yemlerinde Ocak 2014 ile ağustos 2014 tarihlerini kapsayan 8 aylık dönemde yapılan analiz miktarı ve imha edilen ürün miktarını paylaştı.
Denetim Kurulu, 8 aylık sürede 940 üreticiden örnek aldı, kirli bulunan 27 ürünü imha etti.

Solyalı: “Yerli ürünler tarlada, ithaller sınır kontrol noktalarında…”
Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu Başkanı Emine Solyalı yerli ürünlerde kontrollerin tarlada yapılıp limit üstü bulunan ürünlerin de imha edilerek tüketiciye ulaşmasına engel olunduğunu ifade etti.
Yurt dışından getirilen ürünlerin ise sınır kontrol noktalarında alınan örneklerle analiz ettirildiğini belirten Solyalı, limit üstü ilaç kalıntısı veya aflotoksin içeren ürünlerin ise gümrük nezaretinde imha ettirilerek tüketici sofrasına ulaşmasına engel olunduğuna vurgu yaptı.
Solyalı, “Tüketicinin sofrasına limit üstü ilaç kalıntılı ürün girmemesi için mümkün olanın en iyisini yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Kirli oranı % 2,79
8 aylık sürede 940 üreticiden örnek alındığını ve bunların sadece 27 tanesi kirli bulunarak imha edildiğini ifade eden Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu Başkanı Emine Solyalı,  bu oranın da  % 2.79 olduğuna işaret etti.
Yurt dışından getirilen yaş meyve ve sebzelerden de toplam 677 adet örnek alındığını açıklayan Solyalı, bunlardan 38 tanesi kirli bulunarak imha ettirildiğini belirtti.

Hayvan yemlerinde de 8 ayda 262 analiz
Hayvan yemlerinde de 8 aylık dönemde 262 adet petsisit analizi yaptırıldığını belirten Solyalı,  sadece 2 tanesi kirli bulunarak imha ettirildiğini kaydetti.
Solyalı, “8 aylık sürede kurutulmuş yiyecekler ile hayvan yemlerinde 342 örnek alınarak aflotoksin analizine gönderildi ve 8 tanesi aflotoksin açısından kirli bulunarak imha ettirildi. Bunlardan 6 tanesi hayvan yemi, bir tanesi antep fıstığı ve bir tanesi de pul biber” dedi.

Haberler Haberleri