‘Rekor Rekolte’ beklentisi

Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özçağ, arpa tohumlarında bir sıkıntı yaşanmadığını ve bu yıl rekor rekolte beklendiğini açıkladı.

Meltem SONAY

Türkiye’den getirilen tohumların iklimimize uygun olmama gibi bir durumu olmadığını, hiçbir bölgede de sorun olmadığını ifade eden Özçağ, “Gübre kullanmayan, toprak işlemesini iyi yapmayan tarlalarda ekinler geri kaldı. Bunların yapılmadığı tarlalarda yerli tohum da olsa, Akhisar da olsa geri kalır. Türkiye’den getirilen tohum kaynaklı bir sorun yok” şeklinde konuştu.

“Beklentimiz 130 bin ton rekolte”
Bu yıl verim kaybının söz konusu olmadığı, her şeyin planlandığını gibi gittiğini kaydeden Özçağ, Nisan sonunda başlayacak hasadın Mayıs sonuna kadar tamamlanacağını belirtti, 130 bin ton rekolte beklentisini paylaştı.

Geçtiğimiz yıl rekoltenin 2 bin ton olduğunu anımsatan Başkan Özçağ, rekoltenin yıllara göre değiştiğini, örneğin TÜK’ün 1990’da 48 bin ton, 98’de 64 bin ton, en fazla da 2003 yılında 95 bin ton arpa aldığına işaret etti.

“Bu yıl rekoltede rekor beklentisi var” diyen Başkan Özçağ, şimdi hazırlıklara başlanacağını, fiyat belirlenmesi, ambar bakım ve hazırlığının tamamlanacağını kaydetti.
Ambarların bu kadar ürünü sığmadığına da değinen Özçağ, bir kısmının ihraç edilmesinin gündeme gelebileceğini belirtti.
Hüseyin Özçağ, “Pazar çok, isteyen de çok ama maalesef fiyat yok” şeklinde konuştu.

“Tohum ihtiyacımızı karşılamazdı”
Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklığa işaret eden Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özçağ, yapılan araştırma sonucu tohumluğun ihtiyacı karşılamayacağının ortaya çıktığını ve ülkede toplam 18 bin tohuma ihtiyaç olduğunu belirtti.

2008 yılında yaşanan kuraklığın ardından da İtalya’dan tohum getirildiğini hatırlatan Özçağ, aradaki dönemlerde de adaptasyon denemeleri, araştırmalarının da yapılmadığını belirtti.
Bu yıl acil tohum ihtiyacı üzerine, geniş yelpazede bir araştırma yapıldığını kaydeden Özçağ, yapılan araştırma sonucu Akhisar 98’in ülkeye uyumlu olduğunu tespit edildiğini aktardı.

“Heyet yerinde inceledi…”
TÜK, Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Tarım Bakanlığı, Çiftçiler Birliği ve Hayvancılar Birliği’nden temsilcilerin oluşturduğu heyetin Adıyaman’a yerinde görmek üzere gittiğini belirten Özçağ, bu tohumu üreten Olgunlar Firması ile de önceden temasa geçildiğini ifade etti.

Bu arpanın yerli çeşitten 10-15 gün kadar daha geç olgunlaştığını ancak burada olmaz diye bir sıkıntının söz konusu olmadığını vurgulayan Özçağ, Akhisar 98’in, bizim çeşitlerimizle aynı ayarda bir çeşit olduğunu belirtti.

Önce sertifikalı alınmak istediğini ancak firmanın ancak 300-400 ton sertifikalı ürün verebileceğini belirttiğini aktaran Özçağ, ithal edilmesi gereken miktarın en az 7 bin 500 ton olduğuna vurgu yaptı.

“7 bin 500 tonu hiçbir firma sana sertifikalı diye vermez, sen gidersin arazi bazında görürsün, bizim Adıyaman’a gittiğimiz gibi, bu tarla, bu tarlayı istiyorum dersin alırsın” diyen Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özçağ, elden teklifle 3-4 firmaya yazı yazıldığını ve bir firmadan ambara teslim alma kararı üretildiğini hatırlattı.

“Bugün istediğiniz yere de gidip bakabilirsiniz, sorun yoktur”
Tohum ilk geldiğinde üreticilerin, ‘Tohum çimlenmez’ feveranında bulunduğunu anımsatan Özçağ, yerinde incelediklerini ve sorun olmadığını defalarca üreticilere anlattıklarını ifade etti.

Özçağ, “Çimlenmesi olduktan sonra, ‘sarı pas’ hastalığı olduğu söylendi, bunun ilaçla tedavi edilebileceğini anlattık, bizim ülkemizde de bu hastalık vardı. Onu da aştık” dedi, daha sonra da ‘başaklanmayacak’ feveranının edildiğini belirtti.

Yağmurun ardından ürünlerin başaklandığını ifade eden Özçağ, “Bugün istediğiniz yere de gidip bakabilirsiniz, sorun yoktur” şeklinde konuştu.
Yerli arpaların da sertifikasız olduğunu vurgulayan Özçağ, tohumlar nedeniyle bir sıkıntı yaşanmadığını yineledi.

“Gübre kullanılmayan, toprak işlenmesi iyi yapılmayan tarlalarda arpalar geri kaldı”
Gübre kullanılmayan, toprak işlenmesi iyi yapılmayan tarlalarda arpaların geri kaldığına işaret eden Özçağ, “Gübre kullanılmayan, toprak işlenmesi iyi yapılmayan tarlalarda, Akhisar gibi yerli arpalarda geri kaldı” dedi.

“Bugün ben hem yerli arpa, hem de Akhisar ektim, yerli arpa oldu da Akhisar olmadı gibi bir şey yoktur” diyen Özçağ, yapılan araştırmalar sonucunda da hep bu nedenlerin ortaya çıktığına vurgu yaptı.

Yenidüzen’e arpa ile ilgili sıkıntılarını dile getiren üreticilere de ulaşıldığını ileten Özçağ, üreticilerin tohumlarda sıkıntı olmadığını, sıkıntılı arpaların başka nedenlerle olgunlaşmadığını belirttiklerini aktardı.

“Yerli tohumda çimlenme sıkıntısı oldu, değiştik yerine Akhisar verdik”
Sorun olan bölge olmadığını ancak Orta Mesarya’nın daha zayıf olduğunu aktaran Özçağ, ilk düşen yağmurların Orta Mesarya’ya yeterli düşmemesi nedeniyle, parça parça çimlenme olduğunu kaydetti.

Tohumun çok verimli başak attığını ve üreticilerin bu tohumu gelecek yıl da kullanacağı öngörüsünü belirten Özçağ, yerli tohumda çimlenme sorunu çıktığını, onları da değişip yerine Akhisar verildiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıl kalem alınabilmesi için bütün hasadın gece olduğuna işaret eden Özçağ, arpaların da çiğ nedeniyle nemli piştiğini, yığında da erken ısındığı için embriyonun öldüğünü ve çimlenme sıkıntısı yaşandığını belirten Özçağ, ekiplerin söz konusu bölgelere gittiğini, üreticilerin tohum yönünden mağdur edilmeyeceğini vurguladı.

Özçağ, “Mağdur etmeyeceğiz ama günün sonunda da ‘ben bu kadar ekecektim, bu kadar para kazanacaktım’ diyecek. Kimse seni yüzde yüz tazmin edemez. Ülkenin hali de belli. Büyük bir ihtimalle kontrol edip gelecek yıla halledeceğiz” şeklinde konuştu.

Sennaroğlu: “Bu yılın ürün yüksek düzeyde olacak”

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu  dün Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Yenidüzen’in yaptığı haberi araştırdığını ifade ederek ilgili bürokratların o kişilere ulaştığını belirtti.

Sennaroğlu,  “Kişi diyor ki Gönendere’de Düzova’da ektiğimizde hiçbir problem yok ancak biraz yukarılarda ve geç ektiğimiz bölgelerde zayıf kaldı diyor. Bu gibi kişilerle çok temas ediyoruz ve birçok insanın Düzova’da ekilen tohumlukların çok güzel verim verdiğini söylüyor” dedi.

Bu yılın ürünün yüksek düzeyde olacağını ifade eden Bakan Sennaroğlu, “Eğer tohumluklar kötü olsa nasıl yüksek düzeyde ürün elde edilir” şeklinde konuştu.

Özel Haber Haberleri