Kamuda HP artışına yeni düzenleme

2015 yılını kapsayacak bu yeni uygulama nedeniyle, mevcut (uygulamada olan) yasanın HP ödeneği ile ilgili maddesi kanun gücünde kararnameyle yürürlükten kaldırıldı. Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yür

 

Kamu çalışlarına yılda iki kez ödenen hayat pahalılığı artışı uygulamasında değişikliğe gidiliyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni uygulamaya göre hayat pahalılığı artışı alt gelir gruplarına daha yüksek yüzde ile yansıyacak.

Kamuda 1 Ocak 2011’den sonra istihdam edilen çalışanlara ayrıca ‘refah artışı’ da ödenerek, maaş farkının geriletilmesi hedefleniyor.

YENİDÜZEN (Özel)

Kamu çalışlarına yılda iki kez ödenen hayat pahalılığı artışı uygulamasında değişikliğe gidiliyor.
Hükümetin 2015 yılını kapsayacak uygulamasında, tüm çalışanlara ‘eşit’ hayat pahalılığı ödenecek.
Hayat pahalılığı artışının alt gelir gruplarına daha yüksek yüzde ile yansıyacağı uygulamada, Kamuda 1 Ocak 2011’den sonra istihdam edilen çalışanlara ayrıca ‘refah artışı’ da ödenerek, maaş farkının geriletilmesi hedefleniyor.
2015 yılını kapsayacak bu yeni uygulama nedeniyle, mevcut (uygulamada olan) yasanın HP ödeneği ile ilgili maddesi kanun gücünde kararnameyle  yürürlükten kaldırıldı.

Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık HP artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için donduruldu.

Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık HP artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak HP artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi öngörülüyor. Yapılan yeni düzenlemede özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra (kamuoyunda Göç Yasası diye bilinen yasanın yürürlüğe girmesindensonra) kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi de yapılacak.
Bu düzenleme OCAK 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 HP değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecek.


Maliye Bakanlığı: HP eşit miktarda ödenecek

Maliye Bakanlığı konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaparak konuya açıklık getirdi. İşte açıklamanın tam metni:
Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı Yasa Gücünde Kararnameler Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenleme ile kamudan maaş çeken kesimlerin 2015 yılına yönelik maaş (ücret) düzenlemelerinde farkındalık yaratılabilmesine olanak sağlamak amacıyla Hayat Pahalılığı hakkını düzenleyen ve bu çerçevede 6 aylık TÜFE endeks artışlarının yansıtılması Ocak 2015 ve Temmuz 2015 tarihleri için dondurulmuştur.
Ancak, bu düzenlemeye ülkede kamudan maaş çeken kesimlerin 6 aylık TÜFE artışları dolayısıyla alacakları ek menfaatlerin, ülkede refah düzeyinin alt gelir gruplarına etkisini artırabilme amacına yönelik olarak; Oluşacak TÜFE  endeks artışının bütçeye getirebileceği yükün altında olmamak üzere eşit miktarlarla ödenmesi ve özellikle 01.01.2011 tarihinden sonra kamuya her ne ad altında olursa olsun istihdam edilen çalışanlara ek REFAH ARTIŞ ödemesi yapılması öngörülmektedir.
Bu düzenleme OCAK 2015 maaşlarından başlamak üzere, Aralık 2014 TÜFE değerleri netleştikten sonra yapılacak teknik çalışmalarla şekillendirilecektir.
 

                 
Birikim Özgür: “Eşitlikçi dağıtılabilmesi için yeniden düzenleniyor”

Yenidüzen’e konuşan CTP Milletvekili Birikim Özgür de HP’nin kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Özgür; “Yapılan,  Hayat Pahalılığı için ayrılacak olan kaynağın, alt gelir düzeyindekilere daha fazla yansıtılacak şekilde dağıtılması için düzenleme yapılmasıdır. Bu çerçevede bir kararname yayınlandı. HP kaldırılmıyor, tam aksine eşitlikçi dağıtılabilmesi için donduruluyor” dedi.
Öte yandan kendi kişisel Facebook hesabından da açıklama yapan Özgür, uygulanacak ‘Refah Artışı’ ile ilgili de bazı rakamlar da verdi. Yaklaşık 20 TL’lik bir ‘Refah Artışı’nı baz alan Özgür’ün verdiği rakamlar şöyle:
“Son 5 aydaki enflasyon %2,08. 6 aylık öngörülen enflasyon oranı %6.
2014’te uygulanan sisteme göre başlangıç maaşı 2099,94 TL olan bir lise mezunu %2,5 artış aldığında maaşı 52,50 TL artacaktı. Yeni sisteme göre %7,1 artışla maaşına 149 TL yansıyacak.
2,377 TL başlangıç maaşı olan bir üniversite mezunu %2,5 ile 59,43 TL ilave maaş alacakken %6,27 artışla 149 TL artış alacak.
1877,77 TL başlangıç maaşı olan bir ilkokul mezunu %2,5 ile 47,19 TL artış alacakken %7,89 ile Ocak’ta 149 TL artış alacak.
Müsteşar / Milletvekili %2,5 ile 271,46 TL artış alacakken bu uygulamaya göre %1,19 ile 149 TL artış alacak.
Başlangıç maaşı 2684,43 TL (%4 tahsisat dahil) olan bir öğretmen %2,5 ile 67,02 artış alacakken %4,99 ile 149 TL artış alacak.
Bu hesaplamalar 6 aylık dönem için geçerli olacak. Temmuz’da da benzer düzeydeki artışlar maaşlara yansıyacak.
1 Ocak 2011 sonrası işe girenlere Hükümet HP için ayrılan meblağın dışında ayrıca refah artışı vereceğini açıklamış bulunuyor. Yukarıdaki hesaplamalar yaklaşık 20 TL’lik bir refah artışı öngörülerek yapıldı.”

 

KTAMS Başkanı: “Bu hakkın elimizden alınmasına asla sessiz kalmayacağız”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, “Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını” düzenleyen yasanın maddelerinin yürürlükten kaldırıldığını iddia ederek bunun yıllarca verilen mücadeleler ile kazanılan bu hakkın ellerinden alınmasına asla sessiz kalmayacaklarını vurguladı.

Kaptan yaptığı yazılı açıklamada, “hak budamaya yönelik bu uygulamaya karşı tüm kamu çalışanlarını sendikamız etrafında örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırırız” dedi

Kaptan yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler- Demokrat Parti Ulusal Güçler hükümetinin dünkü resmi gazetede yayınlanan yasa gücünde kararname ile kamu görevlilerine, kamu sağlık çalışanlarına, öğretmenlere, sivil savunma teşkilatı çalışanlarına, vakıflar örgütü ve din işleri dairesi çalışanlarına, güvenlik kamu görevlilerine ve emeklilere, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez konsolide edilerek uygulanan “Hayat Pahalılığı Ödeneği Hakkını” düzenleyen yasa maddelerini yürürlükten kaldırdığını savundu.

Kaptan, hükümette yetkili sendikaları bu amaçla 25 Aralık Perşembe saat 10.00’da KTAMS’ta toplantıya davet ettiklerini, bu uygulama ile emeği ile geçinen insanların alım gücünün hayat pahalılığı karşısında eriyeceğini söyledi.

Haberler Haberleri