Kamu Reformu’nda sona doğru…

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, ‘Kamu Reformu’ olarak nitelendirilen, Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın birinci okumasını tamamladı, son inceleme için taslak komite üyesi milletvekilleri ve paydaşlara gönderildi.

İstihdam şekillerinin yeniden düzenlenmesi ve geçici memur istihdam imkânının ortadan kaldırılması; Üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılması, tüm yöneticilik kadrolarına atanmaların liyakate dayandırılması gibi, kamuda ‘reform’ niteliğinde birçok düzenleme içeren yasa tasarısının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Meclis Genel Kurulu’na gelmesi için çalışmalar hızlandı

Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, ‘Kamu Reformu’ olarak nitelendirilen, Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın birinci okumasını tamamladı, son inceleme için taslak komite üyesi milletvekilleri ve paydaşlara gönderildi.

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, hedefin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Yasa Tasarısı’nın Meclis Genel Kurulu’na gelmesi olduğunu belirtti.

Yasa tasarısı; İstihdam şekillerinin yeniden düzenlenmesi ve geçici memur istihdam imkânının ortadan kaldırılması; Üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılması, yöneticilik katmanlarının basitleştirilmesi ve tüm yöneticilik kadrolarına atanmaların liyakate dayandırılması gibi, kamu da ‘reform’ niteliğinde birçok düzenleme içeriyor.

Gündüz: “Amaç en iyisini yapmak”

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz, Komite’nin Yasa Tasarısı’nın ilk okumasını tamamladığını, yasa taslağının son bir değerlendirme için komite üyesi milletvekilleri yanı sıra, paydaşlara da gönderileceğini belirtti.
“Amaç en iyisini yapmak” diyen Gündüz, en iyisinin yapılarak komite oylamaya başlandığında bile daha iyi bir noktaya ulaşılabileceğini, günün sonunda Genel Kurul’dan tekrar komiteye dönmemesi için ‘İnce eleyip sık dokuduklarını’ ifade etti.

“Seçim malzemesi olarak kullandırmayacağız”

Konuyu seçim malzemesi olarak kullandırmak istemediklerinin de altını çizen Menteş Gündüz, yanlış bir beyanatın insanlarda çok büyük beklenti veya hayal kırıklığı yaratabileceğini, bu nedenle çok hassas olduklarını belirtti.
Komiteyi bilgilendirme toplantısının ardından, görüşebilecek her gün, uzun süreler görüşeceklerini de kaydeden Gündüz, hedefin seçimden önce Yasa Tasarısı’nın Genel Kurula gelmesi olduğunu belirtti.
Bu aşamadan sonra, periyodik olarak her toplantıdan sonra bilgi vermeyi düşündüğünü de belirten Başkan Gündüz, hesap verebilir, şeffaf ve paylaşımcı bir anlayışla hareket edeceğinin altını çizdi.

“Hedef seçimden önce…”

150 Maddelik Yasa Tasarısı’nın bazı maddelerinde ‘birden çok olasılık’ not edildiğini ifade eden Gündüz, komitenin ‘en iyisi’ için çalıştığını ve hedefin de Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’na gelmesi olduğunu kaydetti.

153 madde, 13 geçici madde…

Katılımcı bir yaklaşımla tüm kesimlerin de sürece dahil edilerek hazırlanan  ve kamuda yetkili tüm sendikaların görüş ve önerileri alındıktan sonra son şekli  verilen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, 153 maddeden  ve 13 geçici maddeden oluşuyor.


Geçici memura son, üçlü kararname atamalarına daraltma…

Yasa tasarısı; İstihdam şekillerinin yeniden düzenlenmesi ve geçici memur istihdam imkânının ortadan kaldırılması; Üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılması, yöneticilik katmanlarının basitleştirilmesi ve tüm yöneticilik kadrolarına atanmaların liyakate dayandırılması;  Danışman pozisyonlarının oluşturulması; Kamu görevine ilk atanma ve terfilerde ilgili kurumların temsilcilerine söz hakkı sağlayacak sınav kurullarının oluşturulması;

Terfi ve kademe ilerlemesinde kıdem yerine liyakati öne çıkaran düzenlemelerin getirilmesi; Performansa dayalı yönetim anlayışının geliştirilmesi ve performans değerlendirme sonuçlarının ödül-ceza ile ilişkilendirilmesi; Disiplin işlemi başlatma ve sonlandırma süreçlerinin etkinleştirilmesi; İntibakların kazanılmış haklara halel getirmeden yapılmasının geçici maddelerle düzenlenmesini öngörüyor.

Haberler Haberleri