Güzelyurt esnafına yılbaşı da yaramadı

'Artık son çırpınışlarımız'


 


Güzelyurt esnafı, bölgede yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle kan ağlıyor. Bölge halkının dışında hiç kimsenin uğramadığı Güzelyurt çarşısında, hemen hemen  her gün bir dükkanın kapandığından bahsediyor. Esnaf ise “Artık son çırpınışlarımız” diyerek iç piyasadaki hareketsizliğe isyan ediyor.

Tanju KONURALP

Yıllardır gereken ilgiyi göremeyen Güzelyurt esnafı yılbaşı öncesinde de kan ağlıyor. Bölge esnafı kimi günler, hiç satış yapmadan kepenk kapatırken, genelde ise giderlerini karşılayamaz durumda olduğunu belirtiyor.
Yılbaşına sayılı günler kala işlerin bir nebze canlanmasını umut eden esnaf, büyük hayal kırıklığı yaşadı. Alışveriş yapan kişilerin sayısı çok az olunca, esnafın yüzü bu dönemde de gülmedi.
Güzelyurt esnafı, gelir ve giderleri arasında büyük dengesizlik olduğunu, vergi ödeyemez duruma geldiklerini belirtti. İşlerin çok kötü olduğunu belirten Güzelyurt esnafı, gelecekten de umutlu değil.
Çarşının canlanmasını beklemediklerini söyleyen esnaf, “Güzelyurt böyle geldi, böyle gider. Siyasiler de hükümet de buraya ilgi göstermiyor. Battık gidiyoruz, halimizi soran yok” şeklinde konuştu.

NE DEDİLER? NE DEDİLER? NE DEDİLER?

Nurcan Deniz – Ercan Butik
Güzelyurt esnafı, açık söylemek gerekirse tamamı ile batmış durumdadır. Bunun birinci sebebi ise yine biz Güzelyurtlularız. Maalesef insanlarımız; İstanbul’da, Güney’de, Adana’da alışveriş yapmak gibi bir alışkanlık edindi. Öte yandan devletimiz de sağ olsun, zamdan başka hiçbir şey yapmıyor. Nüfusumuzun büyük bir kısmı memur ve bu memurlarında büyük çoğunluğu, yurtdışında alışverişi tercih ettiği için, genel anlamda ekonomi zarar görüyor ve sıcak para, yurtdışına çıkıyor. Güzelyurt’a dönersek, son çırpınışlarımızdır diyebilirim.

Uğur Akan – Uğur Döner
Güzelyurt, diğer bölgeler baz alındığında, ülkenin en geri kalmış bölgesidir diyebilirim. Ülkenin her yerine operatörler, turistleri götürürken, bizim sokaklarımızda komşularımızdan başka birini göremiyoruz. Güzelyurt nedense yıllardır, bir türlü gelişemiyor. Hükümetler de Güzelyurt konusunda hep bir adım geride kalıyor. Zaten ülkede dar bir ekonomi yaşanırken; bir de üzerine zam üstüne zam geliyor. İnsanların alım gücü düştükçe düşüyor. Umarız düzelir diyeceğim ama yıllardır burada yaşıyorum ve hiçbir adım ileriye gittiğimizi görmedim.

Olcan Kayserili – Pembe Moda
Güzelyurt esnafının durumu içler acısı. Diğer bölgelere kıyasla inanılmaz bir gerileme yaşıyoruz. Bunun yanında mevsimin kış olması da, zaten kötü giden işlerimizin, daha da kötüye gitmesine sebep oldu. Özetlemek gerekirse Güzelyurt, terk edilmiş bir şehir. Devletimiz burayı resmen unutmuş durumdadır. Yıllardır süren çözüm konusu ile alakalık, ha verilecek, ha verilmeyecek meselesi yüzünden insanlar, artık burayı; kendilerininmiş gibi hissetmez oldu. Alım gücünün ise son yılların en kötü dönemlerini yaşaması abası…

Osman Nalbantoğlu – Adidas
Güzelyurt piyasası maalesef durgundan da öte bir durum yaşıyor. Şimdiki tek umudumuz, memurların 13. maaşlarını alması ve yılbaşında çarşıya inmesidir. Ancak temel meseleye geldiğimiz zaman, esas konu insanların Güzelyurt’tan göç etmesidir. Referandumla birlikte ortaya çıkan Güzelyurt’un verileceği dedikodusu, insanların kendi yurtlarından soğumasına sebep oldu. Artık buranın ne olacağının belli olmasını istiyoruz. Öte yandan narenciye üreticilerine destek olmayan devlet, dolaylı olarak bizlerin de mağdur olmasına sebep oluyor. Bu bir zincirdir. Bir sektör kazanırsa, her sektör kazanır.

Müslüm Yel – Nike
Uzun yıllardır ölü bir piyasanın hakim olduğu Güzelyurt’ta, yılbaşının yaklaşması ile biraz hareketlenme bekliyoruz. Sattığımız markanın, bilinen ve tercih gören bir marka oluşu, bölge geneline göre işlerimizin, bir nebze daha iyi olmasına sebep oluyor. Ancak; genel anlamda baktığımız zaman Güzelyurt bölgesi, ciddi şekilde ihmal edilmiş bir bölgedir. Yalnızca festivallerden festivallere insanların hatırladığı ve ziyaret ettiği bir bölge… Güzelyurt konusunda devletin, cazibe kazandıracak faaliyetlerde bulunması şart. Örneğin akşamleyin dışarıya çıktığınız zaman, gidebileceğiniz maksimum mekan sayısı ikidir. Bu da, ülkenin önemli şehirleri arasında yer alan Güzelyurt için, içler acısı bir durumdur.

Esengin Esenyel – İzcen Computer
Güzelyurt piyasasının durumu hakkında bir şey söylemek gerekirse “Güzelyurt öldü” şeklinde konuşurum. Bunun da tek sebebi, anlaşmanın bir türlü olmamasıdır. Yıllardır süren Güzelyurt’un verilip verilmeyeceği konusu, halkın bunalmasına sebep oluyor. Hatta dönümlerce arazisi bulunan insanlarımız dahi, gidip Lefkoşa; Girne gibi bölgelerde ev inşa etmeyi tercih ediyor. Kısacası kendi malımıza, “bizim” diyemiyoruz.

Haberler Haberleri