Güney Kıbrıs ile acil bağlantı!

Buhar santrali bakımdayken diğerinde buhar kaçağı meydana gelmesi nedeniyle ‘Elektrikte birleşme’ hızlandırıldı, birleşme sağlandı…

Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için sürdürülen müzakerelerde liderlerin güven artırıcı önlemlerden biri olarak açıkladığı elektrik şebekelerinin birleştirilmesi, dün akşam atılan adımla sağlandı ve elektrik şebekeleri iki noktadan birleştirildi.

Birleşmenin, uluslararası bir firmanın hem Güney Kıbrıs, hem Kuzey Kıbrıs’taki elektrik şebekelerinin eş zamanlı testlerini yapmasının ardından, uluslararası standartlarda kalıcılaştırılacağı açıklandı.

Elektrik şebekelerindeki birleşmenin, Teknecik Santrali’ndeki bakım ve arıza nedeniyle hızlandırıldığı belirtildi.
KIB-TEK Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, elektrikteki birleşmenin önceki gün saat 18.31’de sağlandığını; Kıbrıs’ın her iki kesimindeki elektrik şebekesinin Lefkoşa’nın Atalasa bölgesinde ve Güneşköy’ de kurulan iki bağlantıyla birleştirildiğini duyurdu.

“İki kurum yetkililerinin görüşmelerinin ardından acil olarak gerçekleştirildi”

Kalyoncu’nun yazılı açıklamasına göre, önceden hazır hale getirilmiş iki elektrik şebekesinin bağlantısının, 2016 yılının ilk günü KIB-TEK ve Güney Kıbrıs Elektrik İdaresi yetkililerinin görüşmelerinin ardından acil olarak gerçekleştirildi.

İlk aşamada 20-30 MW geçiş mümkün

İlk aşamada ihtiyaç anında duruma göre 20-30 MW elektriğin şebekeler arası geçişi mümkün hale getirildi.

Buhar santrali bakımdayken diğerinde buhar kaçağı meydana geldi

KIB-TEK Basın Sözcüsü Kalyoncu, KIB-TEK’e ait elektrik üretim sisteminin bel kemiği konumundaki iki büyük buhar santralinden birinde önceki gün öğleden sonra kazan kısmında buhar kaçağı meydana geldiğini bildirdi.

Söz konusu kazan borularının tamiri için santralin birkaç gün süreyle devre dışı olacağını kaydeden Kalyoncu, santraldeki arızanın, diğer buhar santralinin de planlı büyük bakımı nedeniyle devre dışı olduğu bir sırada meydana gelmesi ve geriye kalan santrallerin tüketimi karşılamada yetersiz kalacak olmaları nedeniyle enterkonnekte sistemin devreye alınması için girişimlerin hızlandırıldığını açıkladı.

Üretim ile tüketim dengesinin şu anda ip üstünde olduğunu kaydeden Kalyoncu, bugün üretimde açık beklendiği için Güney Kıbrıs ile acil bağlantı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Kalyoncu, en fazla tüketim olan akşam saatlerinde şu anki ihtiyacın 240-250 MW seviyesindeyken KIB-TEK ve AKSA’ya ait santrallerin tümü de tam yüke yakın çalıştırıldığında üretilebilecek miktar 240-245 MW ile sınırlı kaldığını belirtti.

Kalyoncu, bugünden itibaren tüketimin daha da artmasının beklendiğini, ayrıca üretimde yedek santralin bulunmayacak olmasının risk oluşturacağını ifade ederek, halkın elektrik kesintileriyle mağdur edilmemesi için Güney Kıbrıs ile şebeke bağlantısının hızlandırıldığını ifade etti.

(tak)

------------------------------------------------


Burcu: “Kalıcı bağlantı aşamasına gelmedi”

 “Bir elektrik arzı noksanlığı ortaya çıkabilecek öngörüsüyle Güney Kıbrıs’tan, karşılığını ödemek suretiyle, elektrik talebinde bulunuldu”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde güven yaratmak amacıyla başlatılan elektrik şebekelerinin birleştirilmesi çalışmalarının kalıcı bağlantı aşamasına gelmediğini söyledi.

Burcu, TAK muhabirinin, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile Güney Kıbrıs Elektrik İdaresi’nin dün gece acil olarak gerçekleştirdiği bağlantıya ilişkin soruları yanıtında, Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında şebekelerin birleştirilmesine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Barış Burcu, “Gelinen aşama henüz kalıcı bağlantı yapılmaya elverişli değil fakat herhangi bir acil durumda geçici bağlantı yapılması mümkündür. Dün gece de yapılan budur” dedi.

Kıb-Tek’in buhar kazanlarından bir tanesinin revizyon bakımındayken, diğerinde arıza olduğunu kaydeden Burcu, bir elektrik arzı noksanlığı ortaya çıkabilecek öngörüsüyle kurumun Güney Kıbrıs’tan, karşılığını ödemek suretiyle elektrik talebinde bulunduğunu söyledi.

Burcu, “Kıb-Tek yetkililerinden alınan bilgiye göre, bizim taraftaki arıza giderildi. İhtiyaten bağlantı belli bir süre devam ettirildikten sonra işlem tamamlanmış olacak.. Bağlantı kesilecek” dedi.

Barış Burcu, her iki şebekenin sürekli birleşimi için henüz çalışmaların tamamlanmadığını, kalıcı bağlantı aşamasına gelmediğini belirtti.

 

Haberler Haberleri