Gözler ‘Uluslararası Konferans’ta

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde BM’nin Cenevre Ofisi’nde gerçekleşecek konferans, uzun bir aradan sonra Kıbrıs ile ilgili yapılan ilk uluslararası konferans olacak.

SAAT 01:16

SÖZCÜ BARIŞ BURCU:

Burcu: “Kıbrıs Rum tarafının sunduğu harita Kıbrıs Toplumu’nun çıkarları için uygun değil…”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu gazetecilerin karşısına geçti. Burcu’nun konuşması özetle şu şekilde: “Dün haritalar sunuldu. Başkanımıza göre sunulan haritalar kabul edilebilir değil. Konferans devam edecek ve etmektedir. 18 Ocak’ta teknik çalışma grupları toplantı altyapı hazırlıklarını bitirecek. Gecikme olmaksızın konferans politik düzeyde devam edecek. Bizim adımıza sorumlumuz Müzakerecimiz Özdil Nami olacaktır. Biz toplantın yarın devamına hazırdık fakat Yunanistan hazırlığa ihtiyacı olduğu söyledi. Anastasiadis de bu ısrara uyum gösterdi. Önerilen tarih 23 Ocak’tı fakat bu 18 Ocak’a alındı. Kıbrıs Rum tarafının sunduğu harita Kıbrıs Toplumu’nun çıkarları için uygun değil… İyi yakınlaşmalar oldu. Daha ötesine gidilmesi için görüşmeler sürecek. Bütün konular iç içe görüşülmekte. Her fırsatta görüşülecek. Müzakereciler bugünden sonra teknik çalışma gruplarını oluşturmak içim görev almışlardır.”

 


 

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu’nun basın toplantısının satır başları şu şekilde:

Garantörler olarak Genel Sekreter ile ayrı bir toplantı yaptık ve nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi konuştuk. Türkiye’nin çözümdeki kararlılığını vurguladık. Siyasi eşitlik ve güvenliğin teminatına vurgu.

Kıbrıs’ta bulunacak çözüm Doğu Akdeniz’de yeni işbirliği imkanı yaratacak.

Cenevre’deki süreç bugünden sonra teknik ekipler tarafından yürütülecek. Konferans bakanlar düzeyinde sona erdi. Uzmanlar teknik çalışmalar yapacak. 18 Ocak’ta dışişleri müsteşar yardımcıları bir araya gelecek. Değerlendirmelerin ardından Dışişleri Bakanları yeniden bir araya gelecek. Konsensüs bu yönde…

Güvenlik ve garantiler ile ilgili tutumumuz ortada. Bu konudaki tutumumuz Kıbrıs Türk liderliği ile örtüşüyor. TC’nin garantörlüğü Kıbrıs Türk halkı için hayati derecede önemli. Bu karşı tarafın hassasiyetlerini yok saydığımız anlamına gelmiyor. Her iki tarafın da düşüncelerini dikkate almak gerek. Neticede referanduma gidilecek. Bizim içine esas kriter Kıbrıs Türk halkının bizden beklentisi. Garantiler konusunda Kıbrıs Türk heyeti ne istediğini söyledi. Biz art niyet aramak istemiyoruz. Biz Yunanistan’ın isteğini iyi niyetli olarak yorumlamak istiyoruz. Biz TC olarak sürece açık destek verdik. Hatta 2004’ten bu yana bir adım önde politikası sürdürüyoruz.

Her ülke kendi başkentlerinde önerilerini hazırlayacak. Toplantılar esas itibarı ile herksin pozisyonunu öğrenmek bakımından önemli oldu. Bugüne kadar adadaki 2 taraf ilk 5 fasılda ciddi müzakereler yaptı. Belli yakınlaşmalar var. Hala önemli kapanmamış konular var. Bu süreçte taraflar açık kalan hususları görüşmeye devam edecek. Dönüşümlü başkanlık sürelerinde uzlaşma yok.  Büyük bir liste var. Bazıları hassas konular.  

Garantör ülkeler olarak yol haritası konusunda mutabakat sağladık…

Çözüm konusunda herkes samimi olursa çözüm alınır. Kısa vadeli manevralar yapılırsa çözüm alınmaz. Teknik çalışmalar umutlu olup olmayacağımızı belirleyecek.  Süreç somut takvime bağlanmalı. Ucu açık olmamalı. Bu süreç ömür boyu böyle süremez. Konferans 18 Ocak’ta başlayıp en kısa sürede bakanlar bir araya gelmeli bu Yunanistan’ın talebi…

TC’nin tutumu TC’nin garantörlüğünden yana. Tutumumuz net. AB bugüne kadar hangi çatışmayı engelleyebilmiş. AB’nin sonu ne olacak bunun bir garantisi var mı? AB var olan mevcut sorunlarla bile baş edemiyor.

 


 

23:10

5'Lİ KONFERANS YENİDEN BAŞLADI

Yunanistan'ın "Konferans 23 Ocak'ta devam etsin" önerisi üzerine ara verilen 5'li görüşme yeniden başladı.Yarım saat Yunanistan'ın önerisini uzlaşma sağlanmadan açıklaması üzerine kriz çıkan 5'li görüşme yeniden başlarken, önerinin İngiltere, Türkiye, Kıbrıs Türk tarafı ve AB tarafından kabul görmediği bildirilmişti.

22:00

5'li KONFERANSA ara verildi

Yunanistan'ın KONFERANSA 23 Ocak'ta devam edilmesi önerisi diğer garantörlerce reddedildi.

 


 

SON DAKİKA

Yunan Dışişleri Bakanı Kocias: Garantörler 23 Ocak'ta süreci devam ettirmek için yeniden Cenevre'de toplanacak.

 


 

SAAT 20:58

Cenevre’de, güvenlik ve garantilerin ele alındığı Kıbrıs ile ilgili uluslararası konferansa yerel saatle 18.30’da (KKTC saatiyle 20.30'da) yeniden başlandı.

Cenevre’de 3 gün süren müzakerelerin ardından bugün başlanan Uluslararası Kıbrıs Konferansı ve müzakerelerin yarın da devam etmesi bekleniyor.

BAŞBAKANLARIN DA KATILMASI BEKLENİYOR

Diplomatik kaynaklara göre, konferansın yarınki bölümüne Türkiye Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Aleksis Cipras ve İngiltere’nin Başbakanı Theresa May’in de katılması öngörülüyor. Garantörler, konferansın ilk gününde dışişleri bakanları düzeyinde temsil ediliyor.

Bu arada liderler, garantörlerle birlikte Uluslararası Kıbrıs Konferansı’na devam ederken, tarafların çalışma grupları müzakereleri sürdürdü.

GUTERRES İLK DEFA LİDERLERLE BİR ARAYA GELDİ

BM Cenevre Ofisi’nde sabah başlayan konferansta, görevine yeni atanan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ilk kez biraraya geldi.

Guterre, kapıda karşılayıp, bir süre baş başa görüştüğü liderlerle birlikte konferansın yapılacağın salona geçti.

Konferansın sabahki bölümünde liderlerin yanısıra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson birer konuşma yaptı.

Uluslararası Kıbrıs konferansına, garantörler, siyasi parti temsilcileri, AB delegasyonu ve uluslararası finans kuruluşlarının bir araya geldiği resepsiyona geçilmesiyle ara verildi.

Liderler ve konferansa katılanlar, resepsiyonun ardından, çalışma yemeğine geçti. Çalışma yemeğin,n tamamlanmasında sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yerel saatle saat 14.45’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis de hazır bulundu.

Guterres’in basın toplantısının ardından liderler BM Cenevre Ofisi’nden ayrıldı.

 


 

SAAT: 17.40

Cenevre'de yapılan Kıbrıs konferansının açılışında konuşan Kıbrıslı Rum lider  Nikos Anastasiades,  güvenlik konusundaki kendi önerisine atıfta bulundu.

Konferans, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in konuşmasıyla başladı. Devamla, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades ve daha sonra Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı birer konuşma yaptılar.

Ardından, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias konuştu ve “dostluk antlaşmasıyla” ilgili önerisine atıfta bulundu.

 Kotzias’ tan sonra Türkiye Dışişleri Bakanı ve devamla İngiltere Dışişleri Bakanı konuştular.

 Boris Johnson'dan sonra Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker söz aldı.

(CNA)


SAAT: 17.00

Cenevre’de, güvenlik ve garantilerin ele alınacağı Kıbrıs ile ilgili uluslararası konferansta yerel saatle 13.00’te (Kuzey Kıbrıs 15.00) resepsiyona geçildi.

BM Güvenlik Konseyi üyelerinin de davet edildiği resepsiyona, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in  yanı sıra müzakere heyetleri, garantörler, siyasi parti temsilcileri, AB delegasyonu ve uluslararası finans kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun resepsiyona katılmadığı öğrenildi.

Uluslararası konferansın, yerel saatle 14.00’teki (Kuzey Kıbrıs 16.00) çalışma yemeğiyle devam etmesi öngörülüyor.

Yemekte liderlere 3’er kişiden oluşan heyetler eşlik edecek.

Yemek sonrasında devam edecek konferansın 20.00’ye (Kuzey Kıbrıs 22.00) kadar sürmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ara sırasında, yerel saatle 14.45’te (Kuzey Kıbrıs 16.45) basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıda Akıncı ile Anastasiadis de hazır bulunacak.

KONFERANSIN SABAHKİ BÖLÜMÜ

Bu arada konferansın sabahki bölümünde Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in yanı sıra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un birer konuşma yaptığı öğrenildi.

Öte yandan, elde edilen bilgiye göre, resepsiyon nedeniyle verilen arada, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson baş başa bir görüşme yaptı.

(tak)


SAAT: 14.30

Cenevre’de, güvenlik ve garantilerin ele alınacağı Kıbrıs ile ilgili uluslararası konferans yerel saatle 11.30’da (Kuzey Kıbrıs 13.30) başladı.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’i toplantı salonunun girişinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres karşıladı. Liderler, Guterres ile bir süre baş başa görüşüp, daha sonra da konferansa geçti.

BM Cenevre Ofisi’ne gerçekleşen konferansa, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının yanı sıra garantörler  Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katıldı.

Konferans nedeniyle Cenevre’de bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Dışişleri ve Güvenlik Teşkilatı Yüksek Temsilciği Federica Mogherini de toplantıda ilgili taraf ve gözlemci olarak yer alacak.

Bu arada Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konferansı öncesinde dün gece bir çalışma toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, güvenlik ve garantilerin ele alınacağı bugünkü konferansla ilgili konular görüşüldü.

(tak)

 


SAAT: 13.30

Tarihi zirve başladı, tüm taraflar salonda yerini aldı. Uluslararası konferansta, Güvenlik ve Garantiler konusu ele alınacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferansa ara verildiği sırada basına açıklama yapacak.Basın açıklamasını Kıbrıslı liderlerle yapacak.


SAAT: 13.30

Heyetler bir araya geldi. Konferansın yer alacağı salona girildi. Uluslararası konferansın birazdan başlaması bekleniyor.

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias, zirvede kucaklaştı, Uluslararası Konferans öncesinde samimi tavırları ile dikkat çekti.


SAAT: 13.15

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyeti de uluslararası konferansa katılmak üzere BM Cenevre Merkez binasına giriş yaptı. Çavuşoğlu'nun gelişiyle tüm taraflar konferansın yer alacağı binaya gelmiş oldu.


SAAT:13.10

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferans öncesinde Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastastasiadis ve heyeleri ile bir araya geldi.


SAAT: 13.08

 Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

İki bakanın müzakere sürecini değerlendirme amaçlı görüşmesi, President Wilson Hotel'de yer aldı.

Görüşmeye, DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile iki bakanlık yetkilileri ve heyetleri de katıldı.

Ertuğruloğlu ile Çavuşoğlu, bugün Cenevre'de gerçekleştirilecek uluslararası Kıbrıs konferansı öncesinde süreç ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

(TAK)


SAAT:13.05

BM Merkezi'ne gelmesi beklenen TC Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun KKTC hükümet yetkilileri ile bir araya geldiği iddia ediliyor.

KKTC Hükümet kanadı ve Türkiye Dışişleri heyetlerinin Wilson Hotel'de devam eden toplantısının uzadığı, Çavuşoğlu'nun da bu nedenle BM Merkezi'ne gelmediği öne sürülüyor.


SAAT:13.00

Görevine yeni başlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferans öncesinde saat 13.00 sıralarında Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastastasiadis ile bir araya gelecek.

Bu görüşmelerden sonra Uluslararası Konferans başlayacak. Konferansa ara verildiği sırada ise Guterres basına açıklama yapacak. Açıklama 16.45’te başlayacak.
Basın toplantısında liderler de hazır bulunacak.

(brt)


SAAT: 12.50

BBC'nin haberine göre, TC Başbakanı Binali Yıldırım, Cenevre'ye gidiyor. BM kaynaklarına dayandırılan habere göre, Yıldırım bugün başlaması beklenen uluslararası konferansa katılacak. Haberde, Yıldırım'ın katılımı, "Türkiye'nin barış sürecine verdiği önem" olarak yorumlandı.  


SAAT: 12.45

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ve heyeti de giriş yaptı


SAAT: 12.40

Uluslararası konferansa gözlemci statüsünde katılacak olan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker  de az önce BM Merkez binasına giriş yaptı.


SAAT: 12.35

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, uluslararası konferansın yer alacağı BM Merkez binasına geldi


SAAT: 12.20

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Kıbrıs konferansı öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşüyor.

BM Cenevre Ofisi’ndeki görüşmede İngiltere’nin Amerika ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Alan Duncan da yer alıyor.

(brt)


SAAT: 12.15

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, uluslararası konferans öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüştü.

 


SAAT: 12.10

Cenevre’de süren Kıbrıs müzakerelerinde son dönemece girildi.

Cenevre’deki Kıbrıs müzakereleri kapsamında Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias bir araya geldi.

(brt)


SAAT: 12.05

BM Genel sekreteri BM Antonio Guterres BM Merkez binasına giriş yaptı. 

Şu ana kadar: BM Genel Seketeri, AB heyeti, İngiltere Dışişleri Bakanı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı geldi.


SAAT: 12.03

Yunanistan Dışişleri Bakanı binaya girdi.


SAAT: 12.01

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis  yerel saatle sabah saat  10'dan sonra  (Kuzey Kıbrıs 12.00)   Cenevre'de Palais Des Nations’da İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson bir araya gelecek.

 Bu arada, Anastasiadis, yerel saatle 09.30'da, (Kuzey Kıbrıs 11.30)   Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile kaldıkları aynı otelde bir araya gelecekler.

(cna)


SAAT: 12.00

Edinilen bilgiye göre Cenevre'de bulunan EDEK üyeleri Kıbrıs'a dönmek için hazırlık yapıyor.


BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Dışişleri Bakanı Boris Johnson'un, Cenevre'deki  merkeze gelişini twitter hesabından duyurdu.

Eide, uluslar arası konferansın yaklaşık bir saat sonra başlayacağını da bildirdi.


SAAT: 11.40

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson Uluslararası Konferansa katılmak için Cenevre'deki Birleşmiş Milletler merkezine giriş yaptı.


SAAT: 11.00

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı dün gece müzakereleri sona ermesinin ardından Cenevre’de bulunan siyasi partileri bilgilendirdi.

Liderler ya da müzakerecileri, 3 gündür sürdürdükleri müzakereler sırasında zaman zaman siyasi partilerle bir araya gelerek, bilgi verdi.

(brt)

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis de  Ulusal Konsey üyelerini dün gerçekleştirilen görüşmeler, iki taraftan da toprak üzerinde haritalar sunumu konusunda bilgilendirdi.

(cna)


SAAT: 10.55

Garantörlerin Dışişleri Bakanlığı düzeyinde temsil edileceği konferans 13.15’te başlayıp ve 15.00’a kadar sürecek. Konferans saat 20.00’den itibaren devam edecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres konferans arasında basın toplantısı düzenleyecek.

(brt)


SAAT: 09.55

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı bu sabah 11.30’da, Kıbrıs konferansı öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşecek.

BM Cenevre Ofisi’ndeki görüşmede İngiltere’nin Amerika ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Alan Duncan da yer alacak.

(brt)


SAAT: 09.30

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, İsviçre'nin Cenevre kentinde Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili yapılacak uluslararası konferansa katılacak.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Johnson ve Duncan, devam eden müzakerelere İngiltere'nin desteğini sunmak için Kıbrıs barış görüşmelerine katılacak." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Johnson ve Duncan'ın Cenevre'deki görüşmelere katılmasının İngiltere'nin müzakerelere verdiği desteğin bir parçası olduğu vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında, Johnson'ın şu ifadeleri de aktarıldı:

"Tarafların gösterdiği cesaret ve kararlılığı memnuniyetle karşılıyorum. Cenevre'deki Kıbrıs barış sürecine yönelik müzakereler, çözüm bulunması için her iki tarafa da eşsiz bir fırsat sunuyor. Birleşik Krallık, barış sürecine tam destek veriyor ve sürece elinden geldiği kadarıyla yardım etmek istiyor. Tüm katılımcıların müzakerelere açıklık ve esneklik anlayışıyla yaklaşacağını umuyorum. Bu yaklaşımla Kıbrıs'a kalıcı barışı getirecek çözüme ulaşılabileceğine inanıyorum."

Cenevre'deki görüşmeler öncesi garantör ülke İngiltere, yoğun diplomasi trafiği yürüttü. Duncan, müzakereler öncesi geçen hafta Türkiye ve Yunanistan'da temaslarda bulunmuştu.

Kıbrıs konusu, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Theresa May arasında geçen hafta yapılan telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti. İngiltere Başbakanlığı, iki liderin Cenevre'deki Kıbrıs müzakerelerinin başarıya ulaşmasının önemi üzerinde görüş birliğine vardığını duyurmuştu.


SAAT: 08.30

Cenevre’de, 3 günlük müzakerelerin ardından bugün, Güvenlik ve Garantilerin ele alınacağı Kıbrıs ile ilgili uluslararası konferans gerçekleştiriliyor.

BM’nin Cenevre Ofisi’nde gerçekleşecek konferans, uzun bir aradan sonra Kıbrıs ile ilgili yapılan ilk uluslararası konferans olacak.

Garantörlerin Dışişleri Bakanlığı düzeyinde temsil edileceği konferans yerel saatle 11.15’te (Kuzey Kıbrıs Saatiyle 13.15) başlayacak ve 13.00’te(Kuzey Kıbrıs 15.00) kadar sürecek. Konferans yerel saatle 18.00’den (Kuzey Kıbrıs 20.00) itibaren devam edecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres konferans arasında basın toplantısı düzenleyecek.

Uluslararası Kıbrıs konferansına Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılacak. AB de gözlemci taraf olarak konferansta yer alacak.

GUTERRES KONFERANS ÖNCESİNDE LİDERLERLE BİR ARAYA GELECEK

Görevine yeni başlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferans öncesinde yerel saatle 11.00 (Kuzey Kıbrıs 13.00) sıralarında Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastastasiadis ile bir araya gelecek.

Bu görüşmelerden sonra Uluslararası Konferans başlayacak. Konferansa ara verildiği sırada ise Guterres  basına açıklama yapacak. Açıklama yerel saatle 14.45’te (Kuzey Kıbrıs 16.45) başlayacak.

Basın toplantısında liderler de hazır bulunacak.

JOHNSON İLE GÖRÜŞME

Bu arada Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı bu sabah yerel saatle 09.30’da (Kuzey Kıbrıs 11.30), Kıbrıs konferansı öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşecek.

BM Cenevre Ofisi’ndeki görüşmede İngiltere’nin Amerika ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Alan Duncan da yer alacak.

AKINCI DÜN GECE SİYASİ PARTİLERİ BİLGİLENDİRDİ

Öte yandan Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı dün gece müzakereleri sona ermesinin ardında Cenevre’de bulunan siyasi partileri bilgilendirdi.

Liderler ya da müzakerecileri, 3 gündür sürdürdükleri müzakereler sırasında zaman zaman siyasi partilerle bir araya gelerek, bilgi verdi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun yanı sıra CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, CTP Milletvekilleri Mehmet Çağlar ile Armağan Candan, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit  ile TDP Milletvekili Zeki Çeler ve DP Lefkoşa İlçe Başkanı Rauf Denktaş da müzakereler nedeniyle Cenevre’de bulunuyor.

CENEVRE’DEKİ MÜZAKERELER

Cenevre zirvesinin ilk gününde yoğun bir şekilde müzakere gerçekleştiren liderler ağırlıklı olarak “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ile “Mülkiyet” üzerinde durdu.

Yakınlaşmaların uzlaşıya dönüştürülmeye çalışıldığı müzakerelerde olası çözümde Federal Kıbrıs organlarında Kıbrıslı Türklerin kararlara etkin katılımının sağlanması üzerinde duruldu. Müzakerelerde ayrıca temsiliyetin eşit olacağı Federal Yüksek Mahkeme’de karşılaşılabilecek olası tıkanıklıkları aşma mekanizmaları üzerinde çalışıldı.

Mülkiyet ile ilgili müzakerelerde çözümün finansmanının da ele alındığı görüşmelere IMF ve Dünya Bankası uzmanları da davet edildi.

Cenevre’de çalışmayı sürdüren tarafların çalışma grupları da ağırlıklı olarak yargı, mülkiyet ve adadaki Türk-Yunan vatandaşlarına eşit muamele konusu üzerinde çalıştı.

Liderler, uluslararası konferansın ana gündem maddesi “Güvenlik ve Garantiler” başlığıyla ilgili de ilk kez fikir teatisinde bulundu. Taraflar, hazırladıkları haritaları ortaya koydu ve değerlendirdikten sonra da BM’ye teslim etti.

(tak)

 

Haberler Haberleri